Small talk: vieraana Gabriel Hermansson (Gösta Berlings Saga)

Onks Göstaa näkynyt, Gabriel Hermansson (edessä) kysyy.


Viime kesänä Oulun Qstock-festivaalilla esiintynyt Gösta Berlings Saga saapuu 11. toukokuuta alkaen neljän keikan klubikiertueelle Suomeen. Psykedeelisellä instrumentaalirockillaan ihastusta herättänyt ruotsalaisbändi soittaa keikat Oulussa, Turussa, Helsingissä ja Tampereella. Kiertueella kuultaneen biisejä myös Gösta Berlings Sagan uunituoreelta Glue Works -albumilta, joka on tukholmalaisten kolmas. Nuorgamin kanssa small talkiin rohkeni yhtyeen basisti Gabriel Hermansson.

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”En tiedä, lasketaanko sitä ’kappaleeksi’, mutta luultavasti Nokian perussoittoääntä. Uusimmassa Nokiassani siitä on kylläkin aiempia orkestraalisempi versio. Pidän siitä.”

Mitä kappaletta toivot todennäköisimmin dj:ltä silloin, kun olet todella, todella humalassa?

Toton Hold the Linea. Ei epäilystäkään.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuka on suosikkibeatlesi?

”Pidän The Beatlesistä. Suosikkini ei voi olla kukaan muu kuin Ringo, joka joutui jatkuvasti kamppailemaan kykyjensä rajallisuuden kanssa. Tavallaan näen itseni hänessä.”

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

”Viime aikoina heitä on ollut niin monia, mutta kaikkein kovimmille ovat ottaneet paikallisten suuruuksein, kuten Bo Hanssonin ja Torbjörn Abellin (Träd Gräs och Stenar, International Harvester), kuolemat. He olivat kuvioissa niin pitkään ja tekivät niin paljon hyvää musiikkia – ja yhtäkkiä heitä ei enää ole.”

Mitä mieltä olet Auto-Tunesta?

”Ei kuulu meille, koska emme laula.”

Minkä yhtyeen tai artistin musiikki voi soida kiertuebussissanne ilman, että kukaan ärsyyntyy?

”Vaikea kysymys. Meidän musiikkimakumme poikkeavat varsin paljon toisistaan. Univers Zero tai Philip Glass kelpaisivat todennäköisesti kaikille. Ehkä myös Slayer, joskin David (Lundberg, kosketinsoittaja – toim. huom.) saattaa olla eri mieltä.”

http://youtu.be/cSYC79PHKUo

Kenen laulajan ääni saa hyyn soimaan selkäpiissäsi, siis hyvällä tavalla?

”Hyvällä tavalla Robert Wyattin, äänen sävyn ja haurauden takia. Huonoja laulajia on niin paljon, etten pysty nimeämään vain yhtä.”

Mitä klassista poplaulua et ole koskaan oikein ymmärtänyt?

”Kitaristimme Einar (Baldursson) on yrittänyt esitellä minulle Shostakovitshin Jousikvartettoa no. 8, mutta en taida vielä olla niin pitkällä.”

Ketkä soittaisivat unelmakvartetissasi?

”Kaikki superkokoonpanot ovat joka tapauksessa paskoja, joten niin todennäköisesti omanikin. Joten: minun haaveeni on, että Tim Smith ryhdistäytyisi ja keräisi The Cardiacsin jälleen kokoon – mieluiten niin, että William D. Drake olisi koskettimissa. Siinä olisi tarpeeksi unelmaa ainakin minulle.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä on ärsyttävän musiikistasi tehty tulkinta, johon olet törmännyt?

”Olisin tyytyväinen ihan minkälaiseen tahansa tulkintaan. Ei sen tarvitsisi edes olla hyvä.”

Jos löydät itsesi karaokebaarista, minkä kappaleen todennäköisimmin laulat?

“Toton Hold the Linen. Ei epäilystäkään.”

Mikä on mielestäsi parasta metallimusiikkia ja miksi?

”Se riippuu hiukan vuodenajasta. Talvi on ollut kylmä ja harmaa, joten olen kuunnellut lähinnä hidasta black metalia. Mutta nyt, kun on kevät ja kadut ovat riittävän puhtaita rullalautailuun (johon olen joka tapauksessa liian vanha ja lihava, mutta pidän silti ajatuksesta), tunnen voimakasta halua kuunnella villiä ja vauhdikasta thrashia!”

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi coolimmalta kuin oletkaan?

”Toki. Muistan valehdelleeni joskus 12-vuotiaana jollekin huomattavasti itseäni coolimmalle, että tykkään todella paljon Cannibal Corpsesta. Tosiasiassa kuuntelin Helloweenia ja Def Leppardia.”

http://www.youtube.com/watch?v=D5Hv0tsvpyU

Mikä on yleisin syy sille, ettet pidä jostain tietystä kappaleesta?

”Laulajan ääni.”

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

”Pidän suomalaisesta musiikista. Pidän erityisesti artisteista, jotka ovat hiukan enemmän ’out there’. Suosikkejani ovat esimerkiksi Circle, Skepticism, Cleaning Women, Pharaoh Overlord, Circle of Ouroborus, Avarus, Aavikko ja Clandestine Blaze. Ne ovat kaikki hienoja bändejä.”

Mikä on paras kappale jonka olet kirjoittanut tai levyttänyt?

Sorterargatan 1–3 on luultavasti meidän magnum opuksemme.”

Sävellys vai se, miltä kappale kuulostaa?

”Provokatiivista tai ei, minun on sanottava, että se, miltä kappale kuulostaa. Jokainen sointuvaihdos ja melodiakuvio on käytetty lukemattomia kertoja, joten suurin haaste on pukea niille kauniit uudet vaatteet.”

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

”Eikös hän ollut jonkin sortin hippi?”

Gösta Berglins Saga Suomessa:
11.5. Club 45 Special, Oulu
12.5. Dynamo, Turku
13.5. Korjaamo, Helsinki
14.5. Telakka, Tampere

http://www.youtube.com/watch?v=aro7biO36c8