Small talk: vieraana Freddie Cowan (The Vaccines)

The Vaccines.

The Vaccinesin post-punkilla marinoitu indierock loi esittäjilleen räjähtävän alun. Ennen ensimmäistäkään julkaistua singleä hype yhtyeen ympärillä oli niin kova, että Vaccines päätyi esiintymään Jools Holland Show’ssa. Esikoisalbumi What Did You Expect From The Vaccines? (2011) jatkoi menestystä ja karautti brittilistan neljänneksi.

The Vaccines kitaristi Freddie Cowan vastaili Nuorgamin kysymyksiin bändin tänään ilmestyvän kakkosalbumin Come of Agen julkaisun alla..

Olitte elokuussa Red Hot Chili Peppersin lämppärinä Tampereella. Miten keikka meni?

”Keikka oli hieno kokemus. Tämä oli toinen keikkamme Suomessa. Ensimmäinen keikka oli festareilla, jonka nimeä en muista. Olisi mahtavaa hengata Helsingissä. Olemme vain niin kiireisiä, etten tiedä, ehdimmekö tulla. Käyn keikkakiireiden takia nykyään kotona vain kääntymässä.”

Kyseessä taisi olla vuoden 2011 Provinssirock. Millainen kokemus se oli?

”Heittelimme backstagelle frisbeetä. Rumpalimme osui frisbeellä Hanoi Rocksin laulajaa päähän, hän kääntyi ja katsoi meitä pahasti. Bändin porukka oli kyllä kummallisen näköistä.”

Mikä on ensimmäinen popkappale, josta muistat pitäneesi?

The Beatlesin Lady Madonna. Minulla on siihen viha–rakkaus-suhde. Olin nuorena isäni luona viikonloput, koska vanhempani olivat eronneet. Kun isäni vei minua autolla kouluun, hän soitti kyseistä biisiä. Minä tietysti vihasin koulua.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä sai sinut valitsemaan muusikon uran?

”Sain kitaran nuorena, ja se kiehtoi minua. En varsinaisesti pidä vieläkään muusikon uraa järkevänä valintana, enkä suosittelisi sitä pojalleni. En kuitenkaan osaa mitään muutakaan.”

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

”Uskon kohtaloon. Katsoisin, mitä tapahtuisi. Ammattiin pitää olla intohimoa. Ehkä olisin valokuvaaja, mutta en usko, että tulisin siinä ammatissa onnelliseksi.”

Jos The Vaccines olisi jäätelö, minkälainen jäätelö olisi kyseessä?

”Minttujäätelö, jossa on suklaapaloja. Sen olemassaolosta ei moni tiedä, mutta se on monien suosikki.”

Mitkä bändit tai artistit ovat mielestäsi aliarvostettuja, mitkä yliarvostettuja?

The Horrors on aliarvostettu. He ansaitsisivat isomman yleisön (Freddien veli soittaa The Horrorsissa – toim. huom.). En tykkää puhua paskaa muista bändeistä, mutta en pidä Guns N’ Rosesista.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämässäsi?

The Beach Boysin God Only Knows. Se on minulle aina ajankohtainen kappale. Se on vuodesta toiseen yhtä vaikuttava. Se tulee olemaan minulle aina tärkeä ja relevantti kappale.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Oletko valehdellut musiikkimausta vaikuttaaksesi coolimmalta kuin olet?

”En muistaakseni. Pelkäisin, että jäisin siitä kiinni, enkä oikein usko, että sillä tavalla voi tehdä itsestään coolimpaa.”

Minkä kappaleen laulat todennäköisimmin karaokebaarissa?

”En käy karaokessa kuin Japanissa. Siellä karaokeissa on aina meidän kappaleemme. Sen taustalle on tehty hauska video.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä kappaletta toivot dj:ltä, jos olet hyvin, hyvin humalassa?

Dr. Dren Xxplosivea.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on paras tapa tuhota baari?

”Kun alkuaikoina soitimme Skotlannissa, yleisö tuhosi baarin Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra) -biisimme aikana todella usein.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on ärsyttävin musiikkigenre, johon olet törmännyt?

”1980-luvun hevi, kuten Guns’n’Roses tai Hanoi Rocks… tai älä laita Hanoi Rocksia, en tunne heidän musiikkiaan. Tehän Suomessa rakastatte heviä? Rakastan kyllä Black Sabbathia, mutta vihaan tukkametallia, sitä popmetallipaskaa. Siinä sovinistisessa musiikissa lauletaan nahkahousut jalassa epäolennaisista asioista, kuten rock-starana olemisesta. Parasta Nirvanassa oli, että se tappoi tämän genren.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä bändiä tai artistia suosittelisit ihmiselle, jonka olet juuri tavannut?

”Vähän riippuu siitä kuka on kyseessä. Ehkä amerikkalaista R. Stevie Moorea. Hän itse asiassa on mielestäni kaikkein aliarvostetuin artisti.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Millä tavalla tuhlaat mieluiten aikaasi?

”Katson läppäriltäni rtv-ohjelmia. Voisin katsoa brittikomedioita, kuten Mustaa kyytä, koko päivän. En tekisi sitä kotona, mutta kiertue-elämän vastapainona se toimii.”

Kenen lauluääni saa ihosi kananlihalle?

Annie Lennoxilla on mieletön ääni ja energia. En ole Eurythmics-fani, mutta Annien ääni iskee palleaan voimalla.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kohteliaisuus, jonka haluaisit kuulla musiikistasi?

”Se, että joku nuori on perustanut bändin tai aloittanut kitaran soiton takiamme. Rakkaus musiikkia kohtaan on puhtaimmillaan 14–15-vuotiailla. Et voi huijata sen ikäisiä. He eivät analysoi sitä, he vain diggaavat.”

Post Break-Up Sex -kappaleen aihe on mainio. Mistä idea tuli ja kuinka henkilökohtainen kappale on?

Justin oli juuri eronnut, kun liittyi bändiin. Kyseessä on erittäin suora, rehellinen ja itsensä selittävä kappale.”

Ensimmäinen levynne oli hieno, pidin siitä ensi kuulemalta. Se sisälsi sekä bile-biisejä että melankoliaa. Toinen albuminne ei ole avautunut minulle ainakaan vielä. Mitä yrititte levyllä saavuttaa?

”Se on bändimme seuraava luku. Aiheet ovat erilaisia, kuten myös itse bändi. Yritämme tulla paremmiksi siinä mitä teemme ja toivon, että toinen levymme on edeltäjäänsä parempi.”

Suosio tuli bändillenne nopeasti. Onko tällä ollut jotain negatiivisia vaikutuksia?

”Olen soittanut kymmenen vuotta eri bändeissä. Meillä ei ollut mitään agendaa, se vain tapahtui. Vähän riippuu miten määrittelet menestyksen ja teetkö itsellesi merkityksellisiä asioita. Olisi mahtavaa, jos voisimme tehdä vielä viisi vuotta hyviä keikkoja ja levyjä; tehdä asioita, jotka merkitsisivät jotain. Halusimme välttää tekemästä keskinkertaista levyä, joita monet ovat tehneet. Nähtäväksi jää, onnistuimmeko siinä myös yleisön mielestä.”

The Vaccinesin toinen albumi Come of Age ilmestyy 3. syyskuuta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!