Small talk: vieraana Edwin Congreave (Foals)

Foals, villaneuleiden asialla.

Foals, villaneuleiden asialla.

Brittiyhtye Foalsin odotettu kolmosalbumi Holy Fire ilmestyy ensi viikolla. Tulevalla levyllään uransa alkuaikoina muun muassa Bloc Partyyn verrattu yhtye on yksinkertaistanut ilmaisuaan. Yhtyeen kosketinsoittaja Edwin Congreave vastaili Nuorgamin kysymyksiin puhelimitse Lontoosta. Congreave myönsi saaneensa teini-ikäisenä yliannostuksen The Smithsiä.

Vuonna 2010 ilmestynyt Total Life Forever oli melkoinen irtiotto Antidotes-debyytistänne. Mihin suuntaan olette yrittäneet mennä tulevalla Holy Fire-albumillanne?

“Uudella levyllämme on jonkin verran yhtäläisyyksiä debyyttiimme, koska nyt olemme taas tehneet yksinkertaisia popbiisejä. Levy on siis tavallaan Total Life Foreveria yksinkertaisempi.”

Julistitte taannoin NME:n haastattelussa indiediscon kuolleeksi. Mitä oikein tarkoititte?

“En nyt muista tuota asiayhteyttä, mutta luullakseni olimme tahallisen provokatiivisia. Meistä itsestämme kuitenkin tuntuu, että olemme kasvaneet ulos indiedisco-ilmiöstä, johon meidät vielä Antidotes-debyyttimme aikaan liitettiin.”

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levylläsi?

“Jo edesmenneen kosketinsoittajan Jackie Mittoon. Hän soitti urallaan lukemattomilla jamaikalaisilla ska- ja reggaejulkaisuilla. Mittoo oli uskomattoman taitava muusikko, joka olisi varmasti tuonut levylle jotain uutta.”

http://www.youtube.com/watch?v=7Ze8AadCSy8

Mistä äänittämästäsi kappaleestasi olet kaikkein ylpein?

Spanish Saharasta, koska teimme kappaleen niin nopeasti. Yllätyin, millaiseksi se lopulta muovautui.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

The Curen Just Like Heavenia, koska se on yksi hienoimmista koskaan kuulemistani kappaleista.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Minkä lopettaneen yhtyeen tai edesmenneen artistin olisit halunnut nähdä livenä, mutta et koskaan nähnyt?

“Totta kai olisi ollut upeaa nähdä The Smiths livenä 1980-luvun puolivälissä. Teini-ikäisenä kuuntelin The Smithsiä niin paljon, että sain yliannostuksen yhtyeen musiikista. Sen vuoksi en ole pitkään aikaan jaksanut kuunnella mitään niiden levyistä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

“Tämä on niin monimutkainen kysymys, etten voi vastata mainitsemalla vain yhtä artistia tai yhtyettä. Minusta jenkkiräppi on maailman tärkeintä musiikkia, kun ajattelee esimerkiksi sitä, millaisiin erilaisiin alalajeihin se on vuosien aikana muovautunut.”

Mikä on noloin omistamasi levy?

“Pari vuotta sitten myin melkein kaikki levyni. Nyt ostan mp3-tiedostoja ja vinyylisinkkuja vain niistä biiseistä, joista todella pidän.”

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

“En tiedä. Jätin kirjallisuuden opintoni kesken ensimmäisen vuoden jälkeen. Kyllä minä kuitenkin usein mietin, millaista olisi käydä tavallisissa päivätöissä, kun seuraan sivusta tyttöystävääni. Hän on siis asianajaja. Päivätöissä on omat hyvät puolensa, mutta en osaa sanoa, sopisivatko ne minulle.”

Minkä levyn ostit viimeksi?

The XX:n Coexistin. Levy ei kuitenkaan ole niin hyvä kuin odotin. Bändin debyytti oli minusta vaikuttava. Kappaleisiin muodostui henkilökohtainen suhde, mutta Coexist ei ole herättänyt samanlaisia tuntemuksia. Monet ovat kyllä sanoneet, että Coexistille pitää antaa aikaa, mutta minusta se ei vain tunnu yhtä hienolta levyltä kuin yhtyeen debyytti.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Foalsin Holy Fire ilmestyy 11. helmikuuta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!