Small talk: vieraana Ebbot Lundberg (The Soundtrack of Our Lives)

Ebbot Lundberg (edessä) tykkää Beatlesista, satoi tai paistoi.

Göteborgilaisen rock’n’rollin intergalaktinen tähtiristeilijä The Soundtrack of Our Lives on aktivoitunut taas kerran levytyksen ja keikkailun saralla. Bändiltä ilmestyi parisen viikkoa sitten sen kuudes albumi Throw It to the Universe, ja suomalaisia faneja kuusikko ilahduttaa esiintymällä Tavastialla 9. toukokuuta.

Bändin nokkamies, kulttijohtajamaista karismaa tihkuva parrakas kaapumies Ebbot Lundberg oli Nuorgamin kylätoimikunnan tavoitettavissa ja kertoi soittavansa maailman tärkeintä musiikkia. Maailma elää murroksen aikaa, hän sanoo.

Mitä albumia olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”Käsi sydämellä sanoakseni, varmasti The Beatlesin White Albumia. Se oli ensimmäinen albumi, jota kunnolla kuuntelin, ja siksi se on muotoillut paljon persoonallisuuttani.”

Mitkä ovat suosikkisäkeesi popmusiikissa?

Syd Barrettin viimeinen Pink Floydin nimissä julkaistu teos eli Jugband Blues on ihan fantastinen. Etenkin ne loppusäkeet: ’what exactly is a dream?’”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

”Täytyy melkein sanoa että me, hehheh! Senhän takia me teemme musiikkia. Tosin sitten on sellainen bändi kuin Långfinger, Göterborgista myös. Vanhan koulun rockia, se räjäytti tajuntani!”

Kenen edesmenneen artistin tai hajonneen yhtyeen olisit halunnut nähdä livenä?

”Jaa-a… Ehkä Captain Beefheartin, hänen kuolemansa oli muutenkin harmittava tapaus.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä yhtyettä tai artistia todennäköisimmin suosittelet uudelle tuttavuudelle?

Oholics-nimistä kuusikkoa. Aivan helvetin hyvä bändi ja loistava livenäkin!”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Vinyyli, kasetti, cd vai mp3?

”Suosin aina vinyyliä, ei sitä oikein osaa vertailla mihinkään muuhun. Ylivertainen formaatti.”

Mitä yhtyettä tai artistia kaikki kiertuebussissasi suostuvat kuuntelemaan?

”Ei meillä ole sellaista enää! Mutta ennen kuuntelimme paljon Brahmsia… ja sitten ehkä Vivaldia.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on suosikkityylilajisi klassisesta musiikista?

”Tykkään paljon Beethovenista ja Bachista, mutta kun on ajan saatossa tullut löydettyä muutakin, niin vaikea sanoa… Enemmän suosin kyllä sellaista keskiaikaisempaa, vähän hämyistä.”

Minkä musiikkityylin päälle et ole koskaan ymmärtänyt?

”Kaikissa tyyleissä on hyvää musiikkia. Riippuu siitä, kuka sitä tekee. Ei voi sanoa, että olisi olemassa hyvää tai huonoa hiphopia tai teknoa sinällään, enemmän vaikuttavat ne ihmiset musiikin takana. Se mikä on hyvää, on hyvää!”

Kuka tai mikä on ehdottomasti aliarvostettua, entä yliarvostettua?

”Aliarvostettuja asioita ovat ympäristö ja kiitollisuus. Minusta ihmisten tulisi arvostaa enemmän sitä mitä heillä on. Ja näin ollen yliarvostettuja ovat kaiken maailman vempaimet, joiden tarpeellisuutta ihmiset heille itselleen uskottelevat. Minusta ihmisten pitäisi kyseenalaistaa omia arvojaan enemmän!”

Kenen lauluääni saa selkäpiissäsi soimaan hyyn?

”Huonolla tavalla Cranberriesin laulaja [Dolores O’Riordan], mutta hyviä laulajia onkin paljon. Tykkään suuresti esimerkiksi Chrissie Hynden ja Art Garfunkelin äänestä.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Millä tavoilla musiikkibisnes muuttuu seuraavan kymmenen vuoden aikana?

”Se kulkee käsi kädessä kaiken muun maailman kanssa. Musiikki on vain yksi osa kokonaisuutta. Joten tulevaisuudessa monet rakennelmat sortuvat, mutta niiden päälle nousee aina jotakin uutta. Arvelisin, että itse musiikkikin parantuu siinä samassa!”

Kuka on suosikkibeatlesi?

”Bändiin liittyvä ilmiöhän keskittyi juuri siihen, että kaikki neljä toimivat yksikkönä. Vaikea siis identifioida ketään tiettyä. Onhan se helppoa sanoa, että tykkää John Lennonista koska hän oli eniten ’rock’n’roll’ mutta esimerkiksi lapsena tykkäsin enemmän McCartneysta. Minulla se menee vähän fiilispohjalta, vähän samoin kuin että joskus saatan tykätä auringosta, joskus sateesta tai myrskystä, hehheh!”

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

”Minusta hän teki valtavan hienoja kappaleita ja tekstejä. Oliver Stonehan teki hänestä aika huonon elokuvan, ehkä se pölvästiys on korostunut sitä kautta… Mutta käsi sydämellä, olihan hän esikuva vaikka Iggy Popille, mikä ei ole huono saavutus, hah! Eli ehdottomasti enemmän nero!”

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

”Onhan teillä hyvää musiikkia vaikka kuinka paljon, Latebirds ja The Flaming Sideburns tulevat ensimmäisenä mieleen. Tykkään myös paljon suomalaisesta punkista, Terveistä käsistä ja L’amourderista. Ja sitten teillä on myös hyvää hiphopia, mutten muista nimiä… Valtavasti hienoa musiikkia!”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Olette aiemminkin flirttailleet astrologisen mystiikan kanssa, ja uusimman albuminne Throw it to the Universen kansivihkossa mieltä osoittavasta väkijoukosta erottuu Anonymous-symboliksi muodostunut V niin kuin verikosto -naamari. Onko vuosi 2012 mielestäsi jotenkin merkittävä?

”Sehän on selvä! Kyllä me tiesimme tästä jo aiemminkin, jos kuuntelet vaikka sellaisia biisejä kuin Galaxy Gramophone tai Transcendental Suicide. Elämme hyvin erikoista ajanjaksoa, mielestäni koko ajan käsitys on muuttumassa ja se pelottaa ihmisiä. Minä näen ajan ikään kuin kolmiulotteisena, mutta joillekin ihmisille se voi olla vaikeasti ymmärrettävissä. Toisaalta joku Steve Jobs tuntui oivaltavan tästä ajasta jotakin erityistä.

Ihmiset ajattelevat, että olemme jotenkin erillämme kaikesta muusta, mutta oikeasti olemme osa aivan valtavaa maailmaa. Yritänkin katsoa maailmaa vähän tällaisesta giganttisesta perspektiivistä kun kirjoitan tekstejä, hehheh. Minusta on olemassa erilaisia ulottuvuuksien kerrostumia, joiden välissä kappaleemme jotenkin uivat.

Puhun toki vain omasta puolestani, bändin muut jätkät eivät välttämättä näe tätä näin. Minusta ihmisillä on kuitenkin velvollisuus peilata todellisuutta ja tulevaisuutta tulkintansa mukaan. Ja kyllähän tämä muutoksen aika näkyy elokuvissakin, kuten Matrixissa tai Inceptionissa, joissa aikaa muovataan halun mukaan. Vaikka kaikkihan alkoi Ihmemaa Ozista, joka on kaikkien aikojen paras elokuva! Tämän kaiken ei tarvitse olla vaarallista, vaarallisempaa on ihmisen tyhmyys.”

The Soundtrack of Our Lives Tavastialla 9. toukokuuta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!