Small talk: vieraana Devon Welsh (Majical Cloudz)

Majical Cloudz: etsi kuvasta kaksi kirjoitusvirhettä.

Majical Cloudz: etsi kuvasta kaksi kirjoitusvirhettä.

Kanadalaisduo Majical Cloudz saapuu Suomeen nyt ensimmäistä kertaa. Elektroniseen musiikkiin kallellaan olevaa hissuttelupoppia tekevä kaksikko julkaisi viimeisimmän albuminsa, Impersonatorin, viime keväänä. Kokoonpanon laulaja Devon Welsh vastaili Nuorgamin kysymyksiin. Ei Majical Cloudzia kuunnellessa arvaisi, että hän on aikoinaan intoillut Daruden musiikista.

Mikä sai sinut ryhtymään muusikoksi?

”En ole koskaan tehnyt tietoista päätöstä, että ryhtyisin muusikoksi. Olin 14-vuotias, kun lähdin mukaan kavereideni punkbändiin, koska he tarvitsivat laulajan. Pian sen jälkeen yhtyeen kitaristi ja minä ryhdyimme tekemään yhdessä samplepohjaisia kappaleita. Kappaleet olivat tavallaan pelkkiä vitsejä. Poltimme niitä cd-levyille, joita sitten myimme lukiokavereillemme.”

Olet puhunut antamissasi haastatteluissa Radiohead-faniudestasi.

”17-vuotiaana minä rakastuin Radioheadin musiikkiin, koska bändillä oli musiikissaan elementtejä, joita en ollut osannut ajatellakaan. En ollut koskaan aikaisemmin kuunnellut niin melodista musiikkia. Radiohead muutti käsitystäni musiikista.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

”En oikeastaan miellä itseäni muusikoksi, mutta jos en olisi näin usein kiertueella ja tekisi uusia kappaleita, niin olisin ihan mielelläni töissä kirjakaupassa. Olen itse asiassa aikoinaan ollutkin, sillä tykkään kirjoista ja kirjakaupoissa hengailemisesta. Voi olla, että vielä joskus palaankin kirjakauppaan töihin.”

Minkä lopettaneen yhtyeen tai edesmenneen artistin olisit halunnut nähdä livenä, mutta et koskaan nähnyt?

”Olisin halunnut nähdä Elliott Smithin livenä, mutta olin siihen liian nuori. Innostuin Smithin musiikista vasta hänen kuolemansa jälkeen joskus vuonna 2007. Ystäväni Dylan ennätti kuitenkin nähdä Smithin livenä. Hänen mukaansa Smith oli upea, kuten olen aina kuvitellutkin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on noloin omistamasi levy?

”Nolointa on, ettei minulla ole fyysistä levykokoelmaa. Musiikki on vain niin kätevää digitaalisessa muodossa.”

Mistä äänittämästäsi kappaleestasi olet kaikkein ylpein?

”En voi laittaa kappaleitani tuollaiseen järjestykseen. Siksi pitää vastata, että olen ylpein siitä kappaleesta, jonka kirjoitan seuraavaksi.”

Isäsi Kenneth on näytellyt muun muassa Twin Peaksissa (Windom Earle), äitisi on puolestaan kuvataiteilija. Millä tavalla taiteilijaperheessä kasvaminen on vaikuttanut sinuun?

”Isäni näyttelijänura on saanut minut suhtautumaan esiintymiseen vakavasti. Olen miettinyt paljon esiintymiseen liittyviä juttuja, enkä pidä mahdollisuutta olla yleisön edessä millään tavalla itsestäänselvyytenä. Myös äitini ura on vaikuttanut minuun suuresti. Luulen, että hän on tietyllä tavalla vaikuttanut siihen ajattelutapaan, joka kuuluu Majical Cloudzin musiikissa.”

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levyllänne?

”En haluaisi levyllemme ketään muita kuin minut ja [Majical Cloudzin tuottajan] Matthew’n, koska emme halua kolmatta osapuolta mukaan luomisprosessiin. Vaikka joku meidän idoleistamme ilmaisisi kiinnostuksensa yhteistyöhön, niin meidän pitäisi vastata kieltävästi.”

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

”Tunnen sitä hyvin heikosti. Kun minä ja kaverini teimme elektronista musiikkia lukioaikoina, me kuuntelimme paljon Darudea. En tiedä, mitä siellä Suomessa ajatellaan Darudesta, mutta Kanadassa sen kuunteleminen ei todellakaan ollut coolia.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on edellinen todella hyvä biisi, jonka olet kuullut?

Mutual Benefitin Advanced Falconry. Tunnen sen tehneen tyypin, hän on todella mukava.”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Luen ja kirjoitan runoja niin paljon kuin vain pystyn. Siksi minua inspiroivat kolme runoilijaa: John Berryman, Anne Sexton ja Allen Ginsberg.”

Majical Cloudz esiintyy Helsingissä Kuudennella linjalla torstaina 24. lokakuuta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!