Suuntana Provinssi!

Small talk: vieraana Brian Fallon (Gaslight Anthem)

Brian Fallon ja kumppanit, totuutta etsimässä.

New Jerseyn kukonpojat saapuvat Handwritten-albumin julkaisun myötä Provinssirockiin. Laulajakitaristi Brian Fallonin mielestä maailman tärkeintä musiikkia vuonna 2012 tekee Pearl Jam.

Lämmitellään vähän ensin. Minkä levyn ostit viimeksi?

Tribesin Babyn.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä kappaletta toivot dj:ltä silloin, kun olet todella, todella humalassa?

”En ole kännissä kovin usein, mutta varmaan se olisi jotain hölmönhauskaa, kuten Lady Gagaa tai Rihannaa, tai jotain sen suuntaista. Jos siis olisin kännissä.”

Mikä on edellinen todella hyvä biisi, jonka olet kuullut?

”Pidän todella paljon The Naked and Famousin kappaleesta Girls Like You.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Lehdistötiedotteessanne höpötetään paljon totuudesta ja siitä, kuinka etsitte sitä tulevalla levyllänne. Mitä näyttää-hyvältä-paperilla-liirumlaarumia tämä nyt on? Oletteko te ihan tosissanne? Mitä ”totuutta” te oikein etsitte ja mikä se on?

”Kyllä tämä on meille ihan tosi juttu. Meille totuuden etsiminen tarkoittaa lähinnä sitä, että mitä isompi bändistä tule, sitä henkilökohtaisemmaksi yritämme musiikissamme mennä. Yritämme löytää asioita, jotka meitä musiikissa alun perin kiinnostivat ja innostivat. Haluamme tehdä biisejä, jotka todella merkitsevät meille jotain, ja päästä välittömään yhteyteen yleisön kanssa. Emme halua muuttua osaksi jotain isoa tuotantokoneistoa, joka vain rullaa eteenpäin bändistä riippumatta.”

Äänititte tulevan albuminne Nashvillessa tuottaja Brendan O’Brienin (mm. Bruce Springsteen, Pearl Jam, AC/DC) kanssa. Oliko ratkaisu osa tätä alkuperäisen innostuksen etsimisprosessia?

”Osittain kyllä. Mutta Brendan O’Brien nyt vain on todella kovan luokan tuottaja. Hän on erittäin maanläheinen kaveri, ja tiesimme, että hän saisi levylle sellaisen ison rock and roll -soundin, jonka halusimme, mutta myös välittäisi tarpeeksi sisällöstä, jotta levystä ei tulisi vain joku yliammuttu, itsekeskeinen rock-klisee.”

Kun kuulin missä ja kenen kanssa teitte levyn, mieleeni tuli The Cramps, joka halusi ehdottomasti tehdä debyyttialbuminsa Sam Phillipsin Sun-studiolla. The Crampsille autenttinen rock and roll -fiilis oli kaikki kaikessa.

”Nimenomaan! On paikkoja, joihin mennään juuri tuon fiiliksen takia. Drive-By Truckersilla on kappale [Carl Perkins’ Cadillac], jossa sanotaan…

”Nashville is where you go
to see if what they said is so”

“Aika hyvä summaus siitä mistä hommassa on kyse.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kappaleenne ovat usein melankolisen sydäntäriipiviä ja henkilökohtaisiä, mutta teitä on usein nimitelty bändiksi, joka haluaa olla tietoisesti ”cool”. Ärsyttääkö?

”Luulen, että tässä hetkellisyyttä korostavassa ja kaiken digitalisoivassa maailmassa ’coolia’ on olla rehellinen. Jos rehellisyys on ’coolia’, se kelpaa minulle. En kyllä ole koskaan ennen ollut ’cool’, joten tavallaan se on ihan mukavaa, heh. En esimerkiksi ollut yläasteella koskaan ’cool’.”

Onko tällä jotain tekemistä The Gaslight Anthemia akustisemman ja tunnelmallisemman The Horrible Crowesin perustamisen kanssa?

”Ei ollut, ei.”

Mikä The Horrible Crowesin tilanne muuten on? Voivatko yhtyeet elää samanaikaisesti?

”Crowes on tällä hetkellä telakalla, se oli koko ajan tarkoitettukin vain väliaikaiseksi jutuksi. Se oli hauskaa puuhaa sillä välin, kun Gaslight oli tauolla.”

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

”Uuh. Tiedätkös, yksi tiedostavimmista bändeistä on varmaan Pearl Jam. He ovat todella perillä asioista, eikä heitä pelota tarttua isoihin maailmanpoliittisiin aiheisiin. He ovat hyvin tietoisia ristiriidoista ja siitä missä ihmiset tarvitsevat apua. He ovat mukana Surfrider Foundationin toiminnassa pelastamassa maailman meriä. He ovat sosiaalisesti tiedostavimpia bändejä maailmassa juuri nyt, joten kuules, minun on pakko vastata Pearl Jam.”

Onko totta, että kun menit lapsena levykauppaan, myyjä suositteli sinulle The Clashin ensimmäistä levy ja sanoi sen muuttavan elämäsi?

”Kyllä. Itse asiassa hän osti levyn minulle. Niin paljon hän uskoi asiaansa. Se oli melko hullua.”

Onko muita kappaleita, levyjä tai artisteja, joilla olisi ollut samanlainen vaikutus elämääsi?

”Toki! Kun kuulin ensimmäistä kertaa Bob Dylania, se muutti elämäni. Samoin oli Nirvanan kanssa. Joskus myöhemmin, kun kuulin Hot Water Musicia, pääni räjähti. Se oli minulle valtava juttu ja harppaus eteenpäin. En ollut ikinä kuullut mitään niin sydämellistä ja kiihkeää mutta silti melodista. Kun ajattelee kiihkeää musiikkia, mieleen tulee Black Flag tai Minor Threat, hehän ovat todella intensiivisiä. Mutta oli hienoa kuulla melodista musiikkia, joka on yhtä kiihkeää, kuulla jonkun jätkän vain pistävän itsensä likoon. Minulle se oli oleellinen juttu.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä artistia tai bändiä suosittelisit ensimmäisenä mielenkiintoiselle tuttavuudelle?

”Juuri nyt suosittelisin varmaan bändiä nimeltä The Lumineers. Mainio uusi bändi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on noloin omistamasi levy?

”Ei minulla ole oikein mitään noloa. New Kids On The Block ehkä?”

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi viileämmältä kuin oletkaan?

”Hmm… En. Heh.”

Oletko koskaan harrastanut seksiä oman musiikkisi tahtiin?

”En, ehdottomasti en. Se olisi liian karmivaa.”

Viimeinen kysymys: Milloin voimme odottaa [Fallonin teinivuosien sooloprojektin] No Releasen paluuta?

”Öö… siis minkä?”

No Releasen.

”Aaa… hehee, ette koskaan! Siis todellakaan, ikinä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

The Gaslight Anthem Provinssirockissa sunnuntaina 17.6. Lisätietoa festivaalin kotisivuilta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!