Small Talk: vieraana Brian Cook

Brian Cook on Russian Circlesin jäsenistä se, jonka naamassa on eniten karvaa.

Pääosin instrumentaalista post-rockia soittavan Russian Circlesin lokakuussa julkaistu neljäs studioalbumi Empros on bändin uran raskain, ja toisaalta dynaamisin työ, joka ansaitsi myös kriitikoilta vuolaasti kiitosta. Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuvan yhtyeen basisti Brian Cook jutusteli Nuorgamin kanssa suomalaisesta punkista, Steve Jobsista ja siitä, miksi At the Drive-In on täysin yliarvostettu.

Mikä oli ensimmäinen popkappale, josta muistat pitäneesi?

Cat Stevensin Cats in the Cradle. En tiedä mikä juuri siinä oli erityistä, mutta muistan viisi- tai kuusivuotiaana olleeni todella innostunut aina, kun se soi radiosta. Myöhemmin vasta kiinnitin huomiota kappaleen lyriikoihin ja tajusin, kuinka surullinen se oli.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Cat Stevens.

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”Varmaankin Minutemenin Anxious Mo-Fota. Se on ensimmäinen biisi heidän albumiltaan Double Nickels on a Dime, joka on ollut yksi lempilevyistäni liki 20 vuoden ajan. Tuo ei ole edes lempikappaleeni levyltä, mutta koska kuuntelen albumit kokonaisuuksina yksittäisten biisien sijaan, ja koska kyseessä on pitkä levy, jota en aina ehdi soittaa loppuun asti, on tuo varmaankin eniten kuulemani kappale siltä. Kiinnitän enemmän huomiota kokonaisiin albumeihin kuin yksittäisiin kappaleisiin.”
http://youtu.be/SSxfd2R73Is
Minutemen.

Mitä klassista popkappaletta et ole koskaan oikein ymmärtänyt?

Van Halenin Hot for Teacheriä. Biisin avaavassa rumpuosiossa ei ole mitään järkeä, se kuulostaa kuin joku olisi heittänyt läjän tennareita kuivausrumpuun.”
http://youtu.be/-4GZFbCqx18
Van Halen.

Mitä toivot dj:ltä ollessasi hyvin, hyvin humalassa?

”Koska olen vain kerran pyytänyt dj:ltä kappaletta humalassa, täytyy tähän vastata When In Rome -yhtyeen The Promise.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
When In Rome.

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

”Musiikki ja popkulttuuri ovat niin hajaantuneita nykyään, ettei millään yksittäisellä artistilla ole enää niin merkittävää roolia kulttuuri-ilmastossa. Emme tule enää näkemään Elviksen tai The Beatlesin kaltaisia esiintyjiä, joiden taakse valtavat ihmisjoukot ryhmittyisivät. Tuntuu siltä, että musiikkimaailman tärkeimmät ihmiset ovat nykyään Applen kaltaisten firmojen ohjelmistosuunnittelijoita. Steve Jobs oli suurempi musiikkimaailman ikoni kuin kukaan muusikko viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Surullista, mutta totta.”

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

”Lepää rauhassa, Whitney. Me kaipaamme sinua.”

Kenen lauluääni saa selkäpiissäsi soimaan hyyn?

”Hyvällä tavalla varmaankin (Can-rumpali) Jaki Liebezeit tai (NoMeansNo-laulaja) Rob Wright. Huonolla tavalla kuka tahansa saksofonisti.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Jaki Liebezeit.

Mikä sai sinut ryhtymään muusikoksi?

”Siihen vaikuttivat Fugazi, Dead Kennedys ja Minutemen. Kaikki noiden bändien tyypit olivat tavallisia ihmisiä, joita kiinnosti enemmän taide ja ideat kuin rock-maailman pröystäily. He saivat sinut tuntemaan, että voit mennä ja perustaa bändin, vaikka et olisi klassisesti koulutettu muusikko tai edes erityisen hyvännäköinen. Taidottomana ja toivottoman kömpelönä teininä tämä vaikutti minuun syvästi.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Fugazi.

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

”Varmaankin työtön. Tuota täytyisi varmaan alkaa miettiä.”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Olen kuunnellut Seattlesta kotoisin olevan Absolute Monarchsin levyä. Heidän biisinsä ovat perinteistä punkia ja indierockia, jotka ovat täynnä simppeleistä, mutta oudoista riffeistä rakennettuja todella siistejä koukkuja. Suoraviivainen rockbändi ei ole pitkään aikaan saanut minua näin innostuneeksi.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Absolute Monarchs.

”Olen myös diggaillut Mike Fellowsin albumia Limited Storyline Guest. Hän on julkaissut musiikkia myös nimellä Miighty Flashlight. Levyn ensimmäisessä biisissä on todella makealta kuulostava kitarasoolo.”
http://youtu.be/0i7VshBl08s
Miighty Flashlight.

”Lisäksi olen kymmenen vuoden jälkeen vihdoin alkanut ymmärtää Bob Dylan and the Bandin The Basement Tapesia. Biisinkirjoitus on levyllä todella huoletonta, mutta oikeastaan paikoin hyvinkin sivistynyttä.”

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi viileämmältä kuin oletkaan?

”Kaiken aikaa.”

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

”Sain juuri haltuuni uuden Pharaoh Overlordin levyn, joka on aivan loistavaa krautrock-metallifuusiota. Kunpa voisin kertoa olevani perillä kaikista Circlen tekemisistä, mutta valitettavasti näin ei ole. Pidän paljon Rotten Soundista sekä Radiopuhelimet-nimisestä 1990-luvun punkbändistä. He julkaisivat todella meluisan ja riitasointuisen seiskatuumaisen Alternative Tentacles -levylafkalle. Sitten on tietenkin vielä kaikki suomalainen hardcore; Terveet Kädet ja niin edelleen.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Radiopuhelimet.

Mikä on ärsyttävin musiikinlaji, johon olet törmännyt?

”En tiedä genreistä, mutta olen kyllästynyt katsomaan ‘bändejä’, joiden musiikki on oikeastaan vain iPodeilla tai läppäreillä tuotettua karaokea. Jos ‘soittimessasi’ on play-nappula, musiikkisi on huijausta.”

Kuka tai mikä on ehdottomasti a) yliarvostettua, b) aliarvostettua?

”At The Drive-In oli ehdottomasti yliarvostettu yhtye. Mainitsen tämän vain, koska kaikki tuntuvat sekoilevan heidän paluustaan. Muistan, kun Relationship of Command julkaistiin ja kaikki intoilivat siitä. Minusta se oli vain siistitty ja kaupallinen versio siitä, mitä Dischordin ja Gravityn kaltaiset levy-yhtiöt julkaisivat 1990-luvulla. Yksi promoottorikaverini sanoi aikanaan: ’En ymmärrä; kaikki tuttujeni bändit ovat jossain vaiheessa soittaneet tismalleen samanlaista musiikkia ja tehneet sen paljon paremmin.’ Pidän silti The Mars Voltasta ja Omarin soolotuotannosta, joten tuntuu pahalta kritisoida At the Drive-Iniä. Tuollaisen musiikin saralla kuuntelen kuitenkin mieluummin Nation of Ulyssesiä tai Antioch Arrowta.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
At The Drive-In.

”Aliarvostetuista bändeistä valitsen Constantinesin. He olivat paras bändi viimeisen kymmenen vuoden ajalta ja ansaitsevat enemmän huomiota. Tai Nomeansno, joka on ollut olemassa pidempään kuin Sonic Youth ja ansaitsisi vähintään yhtä paljon tunnustusta.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Constantines.

Kerro jotain Chicagosta, mitä useimmat eivät tiedä?

”Sitä ei kutsuta tuuliseksi kaupungiksi (”the windy city”) ilmastonsa vuoksi. Tuulisuus viittaa kaupungin historian korruptoituneisiin poliitikkoihin, jotka olivat ’full of hot air’, kuten amerikkalainen sanonta kuuluu.”

Olette ottaneet bändinne nimen jääkiekkoharjoituksesta. Oletteko Black Hawks-faneja?

Mike (Sullivan, kitaristi) ja Dave (Turncrantz, rumpali) rakastavat jääkiekkoa ja pelaavat sitä yhä. He ovat Black Hawksin faneja, mutta koska he ovat St. Louisista kotoisin, on Blues vielä tärkeämpi.”

Olette kiertäneet lukuisien yhtyeiden kanssa. Mikä niistä on tehnyt teihin suurimman vaikutuksen?

”En haluaisi valita suosikkeja, kun olemme etuoikeutettuina päässeet kiertämään niin monen hienon yhtyeen kanssa. Totean vain, että Daughtersin kanssa kiertäminen oli vaikuttava kokemus. Heidän kappaleensa kuulostivat aina rikkinäisiltä ja vaarallisilta, ja he olivat itsekin rikkinäisiä ja vaarallisia ihmisiä.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Daughters.

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

”Ehdottomasti The Doorsin heikoin lenkki. Heidän olisi pitänyt laittaa hänet basson varteen ja tehdä instrumentaalimusiikkia.”

Russian Circles Virgin Oil Co.:ssa Helsingissä 14.4. Lämmittelijänä yhdysvaltalainen Deafhaven.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Russian Circles.