Small talk: vieraana Brian Cook (Russian Circles)

 Brian Cook (vasemmalla) soittaa kuvasta päätellen underwater-musiikkia.


Brian Cook (vasemmalla) soittaa kuvasta päätellen underwater-musiikkia.

Chicagolainen trio Russian Circles on maalannut maisemametalliaan jo viiden albumin verran. Uusimman levynsä Memorialin kunniaksi se saapuu Helsingin Tavastialle keskiviikkona 6.11., eikä tule yksin. Lavalla nähdään myös bändin ystävä ja toisen Suomen-keikkansa soittava lauluntekijä Chelsea Wolfe, joka on pistäytynyt laulamassa myös Memorialilla.

Nuorgamin toimikunta tavoitti trion basistin Tukholmasta. Brian Cook valotti punk-faniuttaan sekä rakkauttaan irkkufolkia kohtaan, mutta ei kykene ymmärtämään Daft Punkin suosiota.

Nimenne on napattu jääkiekkokuviosta. Oletteko isojakin Black Hawks -faneja?

Mike [Sullivan] ja Dave [Turncrantz] ovat tosiaankin. Itse en tiedä lätkästä muuta kuin että kiekko on saatava maaliin.”

Mikä on ensimmäinen musiikkikappale, josta muistat pitäneesi?

”Muistan olleeni innoissani aina kun Harry Chapinin Cats in the Cradle soi radiossa. Taisin olla silloin viisivuotias. En ole varma mikä biisissä viehätti, koska sanoituksellisesti se on aika masentava, ja siksi on vähän hassua intoilla siitä naperona. Mutta enhän minä sitä tajunnut ennen teini-ikääni. Tykkäsin melodiasta ja rauhallisten säkeistöjen sekä orkestraalisen kertosäkeen dynamiikasta.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä levyä olet kuunnellut eniten elämässäsi?

”Harvemmin kyllästyn levyihin, sillä kuuntelen edelleen paljon sellaista musiikkia mistä tykkäsin teininäkin. Kuten Minor Threatia tai Dead Kennedysiä. Mutta ehkä Neutral Milk Hotelin In the Aeroplane Over the Seata tuli joskus kuunneltua liikaa. Olin sen ilmestymisen aikoihin college-dj:nä, ja eräänä päivänä vain päätin pyöräyttää sen ohjelmassani. Silloin metalli ja punk olivat lähellä sydäntäni, mutta tuo levy heitti minut persiilleni. Kuuntelin sitä pakkomielteisesti: osasin kaikkien sanojen lisäksi vielä soittaakin kaikki biisit kitaralla ja opettelin jotkut laulustemmatkin. Mutta sitten vain väsyin siihen. Ehkä selitin sen liiaksi auki, ja sen mystisyys katosi.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua?

”No, varmasti me kaikki järkytyimme Lou Reedin kuolemasta. Mutta vaikka tykkäänkin Velvet Undergroundista, en ole mikään valtava fani. Suurempi isku tuli vähän pienemmistä piireistä: minulla oli eräs lapsuudenystävä joka tutustutti minut irlantilaiseen kansanmusiikkiin, kuten The Clancy Brothersiin ja Tommy Makemiin. Heidän levynsä olivat halpoja ja helposti löydettävissä, joten keräsin niitä sitten valtavan pinon. Kuuntelin niitä taas pari kuukautta sitten ja pohdin, mahtavatko he vielä esiintyä. Netistä sain selville, että ainakin yksi heistä oli kuollut, mutta Liam Clancya haastateltiin tuoretta Bob Dylan -dokumenttia varten. Päättelin, että hän varmasti on vielä hengissä ja esiintyykin. Mutta sitten selvisikin, että kaikki veljekset sekä Tommy Makem olivat kuolleet, Liam joulukuussa 2009, jolloin näin tuon haastattelun. Se sai minut surulliseksi, sillä heidän musiikillaan oli ollut hyvin tärkeä osa elämässäni, ja minua harmitti että he olivat menehtyneet täysin tietämättäni.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen muusikon haluaisit soittamaan tai laulamaan levyllesi?

”En oikein mieti tuollaisia. Yhteistyö Chelsea Wolfen kanssa oli kylläkin mukavaa, ja vuosia sitten suunnittelimme japanilaisen Borisin kanssa yhteislevyä, mutta nuo mahdollisuudet nousivat siitä, että olimme ennestään jokseenkin tuttuja. Olen aivan liian ujo ja epävarma itsestäni, jotta voisin soittaa jonkun artistin kanssa, jonka töitä olen ihaillut kaukaa!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen edesmenneen artistin tai hajonneen yhtyeen olisit halunnut nähdä livenä?

Minutemen on kaikkien aikojen suosikkibändini, joten tietysti olisin halunnut nähdä heidät. Lepää rauhassa, D. Boon.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

”En usko, että kukaan tietty. Tälle sukupolvelle ei ole puheenjohtajaa. Kulttuurimme rakkaus musiikkia kohtaan on niin lokeroitunutta. Ei ole mitenkään mahdollista, että vain yksi artisti kykenisi jotenkin nostamaan tämän musiikillisen spektrimme uudelle tasolle. Totta puhuen, kaikkein tärkeimmät musiikin parissa puuhailevat ihmiset tänä päivänä ovat ne ohjelmistokehittäjät, jotka rakentavat uusia mahdollisuuksia musiikin äänittämiselle, tuottamiselle ja jakelulle. Mutta minusta se on helvetin masentavaa.”

Chelsea Wolfe laulaa uutuuslevynne päätösraidalla ja kiertää kanssanne. Mistä yhteistyö syntyi?

”Tykkäsimme hänen Apokalypsis-levystään ja suunnittelime yhteiskiertuetta jo Empros-albumimme yhteydessä. Ajoitus ei kuitenkaan natsannut. Noin vuotta myöhemmin soitimme muutaman keikan hänen kanssaan Amerikassa, ja ystävystyimme. Memorial-kappale syntyi aika helposti, ja tietysti meidän piti järjestää yhteiskiertue, jotta pääsisimme soittamaan sitä livenä!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Memorial on kuulemma vaikuttunut Pink Floydin Animals-levystä. Miten ja miksi?

”En ihan sanoisi ihan noin suoraan, ensinnäkin siksi, koska emme oikein kuulosta Pink Floydilta. Mutta levyhän on mahtava, ja pidän siitä miten levyä ympäröi sama sävellys. Ylipäätään se repriisien käyttö viehättää bändissä, samaa kikkaahan he käyttivät Wish You Were Heressäkin. Heidän tapansa rakentaa albumikokonaisuuksia oli ainutlaatuinen, ja jotenkin niissä jalanjäljissä me yrittämme kulkea. Memorialia tulisi kuunnella niin ikään kokonaisuutena, ja kun sen sekä avaa että sulkee samankaltainen sävellys, on helpompaa käsitellä sitä yhtenä musiikkiteoksena. Siinäpä se vaikute.”

http://www.youtube.com/watch?v=fdsyd1XBRIM

Mikä on suosikkilevysi Pink Floydin tuotannosta?

”Tiedän, että olisi paljon siistimpää nimetä vaikka The Piper at the Gates of Dawn, mutta täytyy silti tunnustaa, että tykkään enemmän sellaisista levyistä kuin Wish You Were Here, Meddle, Animals ja kyllä, Dark Side of the Moon.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä sai sinut ryhtymään muusikoksi?

”Punk. Eivät ne bändit hassuine hiuksineen ja bondage-housuineen, vaan Minutemenin ja Black Flagin kaltaiset. Niissä soittaneet tyypit olivat ihan minun näköisiäni tavallisia heppuja, mutta he tekivät hyvin outoa musiikkia. Pidin siitä, etteivät he olleet niin teatraalisia. He eivät olleet niin viimeisteltyjä, eikä heitä kiinnostanut tulla julkkiksiksi tai virtuooseiksi. Toki olin musadiggari jo ennen innostumistani noista bändeistä, mutta ne saivat minut ajattelemaan, että ehkä voisin itsekin tehdä jotain tuollaista.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua juuri nyt?

Genesiksen The Lamb Lies Down on Broadway, Pan Sonicin Vakio ja Olafun Arnaldsin Eulogy for Evolution.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä yhtyettä tai artistia kaikki kiertuebussissasi suostuvat kuuntelemaan?

”On niitä muutamia. Craft, etenkin heidän Fuck the Universe -levynsä. Fugazi, Crosby, Stills, Nash & Young, Led Zeppelin, Jesus Lizard, Young Widows ja Helms Alee.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä yhtyettä tai artistia todennäköisimmin suosittelet uudelle tuttavuudelle?

”Riippuu tietenkin ihmisestä. En usko, että on olemassa universaalia musiikkia, tai no, ehkä Beatles. Enkä myöskään voi ymmärtää, että on olemassa raskaan musiikin faneja, jotka eivät pidä Led Zeppelinistä.”

Kuka tai mikä on ehdottomasti yliarvostettua?

Daft Punk. Ymmärrän, että Discovery-levyllä oli muutamia kivoja biisejä, mutta en oikein ymmärrä, miksi bändistä tuli sellainen ilmiö. Mielestäni Basement Jaxx on aina ollut kiinnostavampi, vaikka eivät esiinnykään festareiden vetonauloina tai keiku listojen kärjessä. Ja tämä Get Luckyhan on todella laiska yritys tehdä jonkinlainen crossover-hitti. Ihmettelen tosin muutenkin, miten keskinkertaista suosittu musiikki nykyään on, joten ei kai heidän suosionsa mikään yllätys ollut.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Miten hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

Pharaoh Overlordin uusin oli yksi viime vuoden suosikkilevyistäni. Tykkään myös Rotten Soundista ja Terveistä Käsistä. Minua harmitti, kun Terveet Kädet soittivat ihan naapurissani juuri silloin, kun olin toisaalla äänittämässä Memorialia. Toivottavasti se ei ollut ainoa mahdollisuus nähdä heidät.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Russian Circles (22.45) ja Chelsea Wolfe (21.00) Tavastialla keskiviikkona 6.11. Liput 20 euroa.