Small talk: vieraana Axel Sjöberg (Graveyard)

Yksi kuvan viiksekkäistä ruotsalaisista rockmuusikoista on Alex Sjöberg.

Yksi kuvan viiksekkäistä ruotsalaisista rockmuusikoista on Alex Sjöberg.

Ruotsin karvaisin rockyhtye Graveyard aloittaa keskiviikkona neljän etapin mittaisen Suomen-kiertueensa Tampereen pörröisen Death Hawksin kanssa. Bändin rumpali Axel Sjöberg – joka on omien sanojensa mukaan ”vain rumpali” – avasi sanaisen arkkunsa Nuorgamille ja tilitti vuolaasti muun muassa savujuuston, kantrisanoitusten ja Pertti Kurikan nimipäivien erinomaisuudesta.

Mutta kuka suomalaismuusikko joutuu pian muuttamaan Göteborgiin ja ottamaan hallintaansa kokonaisen klaanin?

Mikä on ensimmäinen popkappale, johon rakastuit?

”En muista varmasti. Luultavasti joku kappale joltain äitini äänittämistä kaseteista. Kun olin pieni, hän teki minulle mixtapeja, joilla oli kaikkea The Kinksistä Bob Marleyyn, Sladeen ja ruotsalaiseen kansanmusiikkiin. Mikä sitten tekee tietystä musiikista erityistä juuri tietylle ihmiselle? Se vaihtelee. Parhaimmillan musiikki kuitenkin vie mukanaan niin, että ulkopuolinen maailma katoaa. Tai vaikuttaa paljon ymmärrettävämmältä.”

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”Tähänkin on vaikea vastata. Kenties Metallican Motorbreath? Tai Black Sabbathin Black Sabbath? Tai Hip Whipsin Stay With Me Forever?”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä klassista popkappaletta et ole koskaan oikein ymmärtänyt?

”Niitä on paljon, koska niin moni kappale lasketaan klassikoksi. Esimerkiksi jotkut Led Zeppelinin kappaleet ovat erittäin mahtipontisia, nimeomaan väärällä tavalla. Nuorena vihasin Creedence Clearwater Revivalia, koska olin kuullut Proud Maryä ja muita heidän kappaleitaan vain surkeiden trubaduurien esittäminä. Vasta kun perehdyin biisien alkuperäisiin versiohin, ymmärsin kuinka mahtava bändi CCR on. Ja se sai minut vihaamaan surkeita trubaduureja vielä enemmän!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitkä ovat suosikkisäkeesi popmusiikissa?

”Vaikka kirjoitan itse sanoituksia, olen aivan onneton ymmärtämään, mitä muiden tekemissä kappaleissa lauletaan. Olen kuin pikkulapsi, joka ei osaa englantia, mutta laulaa silti mukana, hah! Tuppaan tykkäämään eniten kantribiisien sanoituksista. Johnny Cash, Kris Kristofferson, Townes van Zandt ja muut ovat kirjoittaneet sanoituksia, jotka ovat yksinkertaisia ja maanläheisiä, mutta samalla syvällisiä. Yksi suosikkisanoituksistani on Neil Youngin The Needle and the Damage Done. Se on suora ja täsmällinen, mutta silti hyvin kaunis. Dolly Partonin Jolene on sekin samanaikaisesti hyvin kaunis ja sydäntäsärkevä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä kappaletta toivot dj:ltä silloin, kun olet todella, todella humalassa?

”En oikeastaan koskaan tee niin. Mutta jos minut päästetään humalassa levysoittimin ääreen, minusta tulee ‘DJ Beatmix’, kaikkien aikojen huonoin dj. Maltan soittaa kappaleita vain puoli minuuttia kerrallaan, koska olen niin mehuissani seuraavasta kappaleesta. Yleensä näissä tilanteissa ihmiset vain lähtevät pois.”

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

Alvin Leen, luulisin. Kun kuulin siitä, laitoin heti Ten Years Afteria soimaan. On ehkä hieman makaaberia sanoa näin, mutta haluaisin todella nähdä Bill Wardin soittavan Black Sabbathin kanssa ennen kuin joku heistä kuolee. On murheellista, etteivät he pystyneet setvimään asioitaan ja palaamaan bändin alkuperäiskokoonpanolla. Vaikka en odota heidän tulevalta albumiltaan yhtään mitään, niin olisihan se ollut kiva nähdä.”

http://youtu.be/UGV-CBhnC1w

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levylläsi?

”Jonkun laulajan, jolla on luonnetta ja persoonallisuutta. Teknisellä osaamisella ei olisi niin väliä. Kuolisin onnellisena, jos pääsisin soittamaan John Fogertyn kanssa.”

Minkä lopettaneen yhtyeen tai edesmenneen artistin olisit halunnut nähdä livenä, mutta et koskaan nähnyt?

”Johnny Cashin. Missasin mahdollisuuden nähdä hänet vuonna 1994. Ja nuorena kuuntelin paljon sellaista indierockbändiä kuin Archers of Loaf. Hitto, voisin kirjoittaa missaamistani artisteista listan, joka jatkuisi tästä jouluun asti, hah!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

”Tähän on vaikea vastata lyhyesti. Tärkein kenelle? Koko maailmalle vai yhdelle ihmiselle? Pidän The Knifestä, koska he eivät välitä vittuakaan siitä, mitä pidetään yleisesti sopivana. Mutta toisaalta pidän myös seattlelaisesta Black Breathista, koska he soittavat helvetin hyvää death’n’rollia, joka potkii perseelle. Malilainen Tinariwen on myös erittäin cool tapaus, aavikkobluesbändi, jonka joukko entisiä vapaustaistelijoita perusti pakolaisleirillä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Millä tavoilla musiikkibisnes muuttuu seuraavan kymmenen vuoden aikana?

”Hei, olen vain rumpali! Mutta joo, mietin sitä paljon ja yritän lukea, mitä muut aiheesta kirjoittavat. Ei minulla kuitenkaan ole kunnollista vastausta. Toivon ennen kaikkea, että musiikintekijät pitäisivät kiinni oikeuksistaan tekemäänsä musiikkiin. Koska kun musiikkiteollisuus kuolee, niin heille ei jää jäljelle mitään muutakaan. Minua inhottaa, että pelkän musiikin myyminen ei nykyään enää riitä, vaan sen rinnalla täytyy myydä kaikenlaista muuta paskaa. Toivon, että isojen studioiden tilanne helpottuisi. Pidän kyllä neliraitureista ja tee-se-itse-meiningistä, mutta sehän ei katoa koskaan minnekään. On kuitenkin myös musiikkia, jonka toteuttaminen vaatii paljon resursseja.”

Kumpi on tärkeämpää: kappale itsessään vai se, miten se on toteutettu?

”Kappale on aina tärkein. Niin kuin sanotaan: et voi kiillottaa kakkapökälettä. Valitsen milloin tahansa mieluummin hienon kappaleen, joka on tuotettu paskasti, kuin surkean bisiin, johon on tärvätty miljoona dollaria.”

Mikä on ärsyttävin musiikistasi tehty tulkinta, jonka olet kuullut?

”Mä mistä alkaisin…? Tietyssä vaiheessa sitä oivaltaa, että on vain parempi antaa asian olla. Antaa ihmisten kutsua musiikkiasi miksi ikinä he sitä kutsuvatkin.”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Bill Ward, Lux-jogurtti ja ajatus siitä, että pääsen pian Suomeen soittamaan ja syömään todella hyvää tummaa leipää savujuuston kanssa. Ja ehkä hieman salmiakkia?”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä mieltä olet ”kielletyn nautinnon” käsitteestä popmusiikissa?

”Se on tarkoitettu ihmisille, jotka eivät siedä omaa musiikkimakuaan. Minulle se on pelkkä nautinto. Itse alan jopa ymmärtää, miksi ihmiset pitävät Fleetwood Macin Rumoursista…”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi viileämmältä kuin oletkaan?

”Ehkä nuorempana… Harva on 13- tai 14-vuotiaana niin kova kuin haluaisi olevansa. Jos näin on tapahtunut, niin kyse on ollut varmaan siitä, että olen teeskennellyt tuntevani bändin, josta muut puhuvat. Ja jälkeenpäin olen livahtanut levykauppaan tsekkaamaan, mistä oikein oli kyse.”

Minkä musiikkityylin päälle et ole koskaan ymmärtänyt?

”Musiikin, joka ei ole rehellistä, mikä tarkoittaa suurta osaa listoilla olevasta musiikista. Vertaa vaikkapa Britney Spearsia ja Robyniä. Siinä missä Britneyn musiikki on onttoa ja täynnä paskoja kliseitä, Robyn tekee todella omalaatuisia juttuja; kauniita melodioita ja tekstejä, joissa todella sanotaan jotakin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuka tai mikä on ehdottomasti yliarvostettua?

”Ruotsalaiset tacot. Ne ovat häväistys. Jos olet edes kerran maistanut kunnon meksikolaista, et edes voi kuvitella kutsuvasi niitä tacoiksi.”

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

”Suosikkejani ovat muun muassa Hanoi Rocks, Kalevala ja Pertti Kurikan nimipäivät – rakastan biisiä, jossa laulaja kitisee siitä, että hänen on mentävä pedikyyriin! Pidän myös Death Hawksista, Circlestä ja monista suomalaisista metallibändeistä. Niistä muutama, kuten Amorphis, on kanssamme samalla levy-yhtiöllä. Kuulin muuten hiljattain aika hauskan huhun – ja haluan painottaa sanaa ’huhu’: Sen mukaan Göteborgissa elää romaniheimo, jonka päällikkö on kuolemaisillaan. Ja kun päällikkö kuolee, valta siirtyy perimysjärjestyksessä seuraavalle – joka olisi Andy McCoy! Eli huhun mukaan Andyn olisi pian muutettava göteborgilaiseen lähiöön ja ryhdyttävä romanipäälliköksi!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuka on tunnetuin henkilö joulukorttilistallasi?

”Minulla ei ole sellaista.”

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

”Sekä että. Eikös se ole itsestään selvää?”

Graveyard Suomen-kiertueella:
17.4. Turku, Klubi
18.4. Tampere, Klubi
19.4. Helsinki, Tavastia
20.4. Jyväskylä Lutakko
Keikoilla mukana Death Hawks.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!