Small talk: vieraana Asger Techau (Kashmir)

Kashmir luottaa klassiseen mustaan.

Kashmir luottaa mustaan.

Nirvanana aloittanut ja Led Zeppelinin biisistä sittemmin nimensä napannut Kashmir on veivannut indierockiaan jo parisenkymmentä vuotta. Vaikka maailmanvalloitus jäi kesken ja keulakuva yritti loikata Pink Floydin riveihin, tanskalaisbändi nauttii vielä nykyäänkin vankkaa suosiota. Parissa vuosikymmenessä ihminen muuttuu, mistä tulikin kantava teema tähän lähes nelikymppisten juttutuokioon.

Ensikosketukseni bändiinne oli mahtavan poukkoileva, kokeellinen Art of Me -kappale. Uusin levynne kuulostaa puolestaan lähinnä hautajaismusiikilta.

”Hautajaismusiikkia, hah! Kuten kaikki elämässä, tämä on ollut matka. Olin Travelequeta tehdessäni 16–17-vuotias. Silloin meillä ei ollut mitään sääntöjä, teimme kokeellista musiikkia ja yritimme sulloa kaikkia tyylilajeja samaan kappaleeseen. Jatkoimme kokeilemista niin kauan, että saimme biisin toimimaan. Se oli hyvä asia bändillemme; harjoittelimme paljon eri tyylilajeja, mikä kehitti meitä. Teimme monimutkaista musiikkia, inspiroiduimme muista bändeistä, ja tämä loi pohjan musiikillemme. Nyt olen 37-vuotias ja pidän itse asiassa uuttakin levyämme varsin kokeellisena.”

http://youtu.be/XrE9oIVtEgQ

Ymmärrän. Ku löysin Kashmirin, polttelin pilveä Prahassa. Nyt olen 37-vuotias ja minulla on kaksi lasta. Elämä on nykyään varsin erilaista.

”Olemme olleet aika samanlaisissa elämäntilanteissa. Pidän kuitenkin edelleen vanhoista suosikeistani. Kun laitan Nirvanan levyn soimaan, se vie edelleen jalat alta. Rakastan edelleen The Curea. Heidän musiikkinsa inspiroi minua yhä. Me haluamme kuitenkin muuttua, ja musiikki muuttuu siinä samalla.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on ensimmäinen kappale, josta muistat pitäneesi?

”Onpa vaikea, hah! Vanhemmillani oli Abban albumi, ja siitä varsinkin Dancing Queen oli suosikkini. Rakastan popmusiikkia. Pidin myös Gasolin’-yhtyeestä, kun he olivat suosittuja Tanskassa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä bändi on yliarvostettu, mikä aliarvostettu?

”Mikä oli se bändi, jossa oli Tommy Lee?”

Mötley Crüe.

”Juu, Mötley Crue on todella yliarvostettu, hah! Ja Guns N’ Roses. Grandaddy on vähän aliarvostettu, tiedätkö bändin?”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Juu, hieno bändi kieltämättä.

”Heidän kappaleensa ovat simppeleitä ja hyvin sävellettyjä. Myös Wilco on aliarvostettu.”

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”Tosi vaikea kysymys. Kuuntelin The Curea jatkuvasti teininä. Varsinkin The Head on the Doorin Close to Me –kappaletta. Se on yksinkertainen ja nerokas. The Cure on tehnyt hyvin erilaisia kappaleita ja hämmästyttää minua edelleen. Haluan edelleen kuunnella heidän tuotantoaan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Laulajanne Kasper jätti aikoinaan bändin kesken levynteon ja yritti liittyä Pink Floydin riveihin. Kuinka se on vaikuttanut bändiinne ja suhteisiinne?

”Kyllähän se vaikutti. Olemme kaikki kuitenkin suuria Pink Floyd -faneja. Kyseessä oli sellainen kerran elämässä -tilaisuus. Hän olisi päässyt soittamaan Roger Watersin sooloja. Olemme puhuneet asiasta useasti jälkikäteen. Onneksi Kasper ei saanut paikkaa.”

http://youtu.be/gBN4F6vmyp0

Mitä kappaletta toivot dj:ltä, kun olet todella, todella humalassa?

”Mikä se Charlie’s Angels -kappale olikaan… Destiny’s Childilta? Independent Women! Sitä on vain pakko rakastaa! Toinen kappale olisi [Britney Spearsin] …Baby One More Time. Se on käsittämättömän hyvä kappale. Se on hyvin tehty ja tuotettu. Olen hulluna popmusiikkiin!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kashmir Tavastian Kesäklubilla perjantaina 3.5.2013. Dj:t Erkko ja Harvest. Liput 22 €.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!