Small talk: vieraana Anton Newcombe (The Brian Jonestown Massacre)

Tavastialla 25. kesäkuuta esiintyvää Brian Jonestown Massacrea ei ole aikaisemmin Suomessa nähty.

Parikymmentä vuotta psykedeelistä rockia veivannut The Brian Jonestown Massacre tunnetaan parhaiten Boardwalk Empire -sarjan tunnusmusiikista ja Dig!-dokumenttielokuvasta, jossa bändin keulahahmo Anton Newcombe kunnostautuu muun muassa potkaisemalla yleisön edustajaa päähän, jäämällä heroiinikoukkuun ja lähettämällä paketissa The Dandy Warholsin jäsenille nimikoidut haulikonluodit.

Mikä on ensimmäinen popkappale, josta muistat pitäneesi?

”Ensimmäinen suosikkikappaleeni oli Dusty Springfieldin The Look of Love. Tämän jälkeen pidin todella paljon Jimi Hendrixistä. Pidin siitä vapaudesta, voimasta ja fiiliksestä, jotka sain hänestä ja hänen musiikistaan.”

http://youtu.be/j6KhuI_42W4

Mikä sai sinut valitsemaan muusikon uran?

”Rakastan musiikkia ja mahdollisuutta ilmaista rajattomasti itseään. Se on kuin valokuvausta. Voit valita kohteen, työkalut, kuinka käsittelet kohdetta ja kuinka esität sen. Pidän tämän tapaisesta vapaudesta.”

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

”Jumala.”

Aufheben on kahdestoista levynne. Mikä on uranne kohokohta ja missä vaiheessa olitte pohjalla?

”En arvioi elämääni uran kautta. Kohokohtia ovat ne hetket, jolloin katson asioita eteenpäin kasvaakseni ja kokeillakseni. Uran alku oli hankalaa, kun oli halua muttei kokemusta. Hukkasin aikaa miettimällä, miten pääsisin eteenpäin.”

Aufhebenillä on suomenkielinen versio kappaleesta In the Land of My Enemy. Miksi?

”Jossain vaiheessa päätin, että olisi mielenkiintoista kokeilla ja tehdä biisejä muilla kielillä. Nautin eri maiden musiikista, eikä esimerkiksi ranskalaisesta musiikista nauttiakseen tarvitse osata ranskaa. Minulla oli idea ja pyysin siihen liittyen Eliza Karmasaloa kirjoittamaan jotain suomeksi, ja olin tyytyväinen tulokseen. Työskentelen parhaillaan saksan- ja espanjankielisen kappaleen parissa. Tarkoituksenani on jatkaa tätä prosessia ja tavata uusia ihmisiä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on paras tapa kuunnella The Brian Jonestown Massacren uusinta levyä?

”Livenä, sillä musiikkimme muuttuu silloin konseptuaalisesta taiteesta joksikin muuksi. Toivon, että keikallamme ihmiset kokevat jotain, mitä he kokevat muuten vain harvoin.”

Kuinka muuttaisit musiikkiteollisuutta?

”Pakottaisin kaikki erottamaan nuo kaksi asiaa toisistaan sen sijaan, että niitä pidettäisiin samana asiana. Ilman taidetta ei ole bisnestä. Maailma on muuttumassa radikaalisti. Ihmiset ovat sen verran arvokkaita, ettei heitä pitäisi nähdä vain kuluttajina.”

Bändissäsi on ollut erittäin mielenkiintoisia jäseniä, kuten Peter Hayes (Black Rebel Motorcycle Clubin perustaja) ja Will Carruthers (ex-Spiritualized). Kuinka löydät nämä lahjakkaat ihmiset vai löytävätkö he sinut?

”Hyvä kysymys, johon minulla ei ole vastausta. Auttaa, jos olet kiinnostunut muista bändeistä ja artisteista yhtä paljon kuin omasta työstäsi.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jos The Brian Jonestown Massacre olisi jäätelö, minkälainen jäätelö se olisi?

”Minttu-jäätelö.”

Mitkä bändit ovat mielestäsi yliarvostettuja, mitkä aliarvostettuja?

”Jos pitää nimetä yksi, niin unohtakaa The Beatles. Massamarkkinoinnin ongelma on, että ihmiset missaavat tuhansia artisteja, joilla on loistavia kappaleita. Jos kuuntelet vaikka radioasemaa, joka soittaa 1960- ja 1970-luvun biisejä, sieltä tulee lähes joka tunti The Beatlesia, eikä siitä koskaan päästä sen pidemmälle.”

http://youtu.be/652KWRNCaik

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämässäsi? Mikä tekee siitä erityisen?

”Ei ole mitään erityistä kappaletta, vain yhä kasvava lajitelma kappaleita. Kuuntelen ainoastaan musiikkia, josta pidän. Se auttaa minut pysymään oikeassa mielentilassa. Vältän valtavirtaa, sillä sen tarkoituksena on tehdä minusta kuluttaja, jotta minulle saataisiin myytyä paskaa, jota en halua enkä tarvitse.”

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi coolimmalta kuin olet?

”En. Olen erittäin cool henkilö, enkä tarvitse mitään vahvistusta siihen.”

Minkä kappaleen laulaisit karaokessa?

”Musiikki on työni ja harrastukseni, joten en laula karaokea. Toivoisin kirjoittavani kappaleen, joka olisi hitti karaokea harrastavassa Japanissa. Mutta en tee musiikkia tehdäkseni hittejä, vaan teen musiikkia, jota haluan kuunnella.”

Mitä toivot dj:ltä ollessasi hyvin, hyvin humalassa?

”Kuka tietää, minulla on eklektinen musiikkimaku ja pidän ihmisten ärsyttämisestä. Nykyinen moderni elämänmeno ja media on paskaa. Voit ärsyttää normaaleja ihmisiä soittamalla erinomaista musiikkia. En tarvitse humalaa. Elämme maailmassa, jossa roska hallitsee ja laatu on myrkkyä. En yritä teeskennellä tietäväni, miksi tyhmät ihmiset nauttivat tyhmyydestään. Paskat heistä.”

The Dandy Warholsin ja Brian Jonestown Massacren käänteistä kertova Dig!-dokumentti sisälsi sekoilua huumeiden kanssa, tappeluita, pidätyksiä ja paljon muuta. Se ei välttämättä antanut sinusta tai bändistäsi hirveän hyvää kuvaa. Julkisuutta tuli, mutta oliko dokumentti lopulta hyvä vai huono asia bändisi kannalta?

”Vaikea sanoa, yritän olla ajattelematta sitä. Mielestäni elokuvan tekijät hukkasivat mahdollisuuden tehdä mielenkiintoisemman elokuvan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on nykyinen suhteesi The Dandy Warholsiin?

”Olemme ystäviä. Haluaisin tehdä tulevaisuudessa soundtrackin, ja olisi hienoa tehdä kappale yhdessä Courtneyn (The Dandy Warholsin laulaja) kanssa.”

Mitä yhtyettä tai artistia suosittelet todennäköisimmin uudelle tuttavuudelle?

Salvador Dali tulee mieleeni.”

Mikä on ärsyttävin musiikkigenre, johon olet törmännyt?

”Kaikki valtavirran musiikki tänä päivänä. Nicki Minaj ja Lady Gaga? Poikabändit ja talent show’t? Kaikki se pitää tuhota, jotta pelastumme.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Millä tavalla tuhlaat mieluiten aikaasi?

”Olen erittäin tuottelias henkilö. Opiskelen sitä, mikä on paras tapa tuhlata sinun aikaasi.”

Mikä inspiroi sinua tällä hetkellä?

”Minusta tämä on hienoa aikaa olla elossa. Saamme todistaa kuinka elämä sellaisena kuin olemme sen oppineet tuntemaan tuhoutuu täydellisesti.”

Kenen lauluääni saa ihosi kananlihalle?

”Rakastan aivan liian monta artistia, jotta voisin valita yhden. Youtube-kanavaltani löytyy kuuntelemisen arvoisia kappaleita.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kohteliaisuus, jonka haluaisit kuulla musiikistasi?

”Että olen inspiroinut jotakuta soittamaan musiikkia.”

The Brian Jonestown Massacre, Black Lizard ja Dj Knight Rocker Tavastialla maanantaina 25.6. Liput 28 euroa, ovelta 30 euroa.

http://www.youtube.com/watch?v=jPKcwMvpS_8&feature=related