Small Talk: vieraana Anna Ternheim

Syvänsinisten tunnelmien ja suloisesti surumielisen rakkauden tulkki Anna Ternheim selätti kirjoituskammonsa ja purkitti Nashvillessa levyllisen yönraikasta americanaa. Akustispainotteiset ja hartaat kappaleet valloittavat Tavastian 7. maaliskuuta, jolloin Ternheim soittaa ensimmäistä kertaa Suomessa pääesiintyjänä.

Anna Ternheim ja akustinen kitara. Yhdessä myös Tavastialla.

Kerrot kotisivuilla löytäneesi koiran. Mitä sille kuuluu tällä hetkellä?

”Koira voi mainiosti. Käärimme sen viltteihin yöksi ja ruokimme kunnolla joka ilta ennen showta.”

Äänitit tuoreen albumisi The Night Visitorin Nashvillessa. Mikä on paikan merkitys musiikissasi?

”Ihmiset ja paikat vaikuttavat todella paljon musiikkiini. Ne luovat tietyn mielentilan ja antavat inspiraation – ja tietenkin ihmiset myös soittavat musiikin. En olisi voinut tehdä tätä levyä missään muualla. Levyn luonne on sille päätyneiden ihmisten ansiota.”

Onko muusikon aina matkattava taaksepäin ajassa löytääkseen juurensa?

”Jokainen oppii menneisyydestä. Keksinnöt ovat vain uusia variaatioita ja yhdistelmiä kaikesta siitä, mitä tiedämme ja osaamme jo valmiiksi. Ainakin useimmiten.”

Merkitseekö The Night Visitor sinulle askelta kohti jotakin vierasta, vai onko levy kiinteä osa samaa jatkumoa kuin aiemmat julkaisusi?

”Se on ilman muuta uusi askel ja eteenpäin vievän tien alku. Levy opetti minulle paljon vapautumisesta – siitä että voin antaa asioiden mennä ja nauttia luovasta prosessista. Musiikin tekeminen ei ole koskaan ollut hauskempaa.”

Kuinka löysit yhteistyökumppanisi The Night Visitorille?

”Sattuman ja aiempien levytysteni kautta. Tapasin levyn tuottaneen Matt Sweeneyn, kun työstin Björn Yttlingin kanssa edellistä levyäni (Leaving on a Mayday, 2008). Mattin kautta tutustuin puolestani Will Oldhamiin ja Dave Fergusoniin, ja Daven kautta tapasin todella huikeita soittajia Nashvillessa. Näin se yleensä menee. Ei ole alkua tai loppua, asiat vain kehittyvät.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Will Oldhamin ääntä voi kuulla muun muassa Bow Your Head -kappaleella.

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levylläsi?

”En voi kertoa sitä. Sitten toive ei ehkä toteutuisikaan. Se on kuin kirous.”

Olet kertonut, että sinulla oli vaikeuksia kirjoittaa lauluja edellisen levysi jälkeen. Mikä aiheutti tukoksen ja miten pääsit sen yli?

”Keikkailin todella intensiivisesti Leaving on a Maydayn jälkeen – ja oikeastaan myös kuuden vuoden ajan ennen sitä. Palasin lopulta kotikaupunkiini New Yorkiin upotakseni suoraan seuraavan levyn kirjoitusprosessiin, mutta en saanut itsestäni mitään irti. Tarvitsin aikaa tavoittaakseni itseni. Musiikki on ollut minulle aina luonnollista seurausta kokemuksistani ja tunteistani. Nyt olin kuitenkin kuivunut. Minun piti siis elää hieman, tehdä jotakin muuta. Juhlia, kävellä, juosta, nähdä kavereita, maalata seiniä… Muutaman kuukauden päästä ajatukseni lähtivät taas virtaamaan ja tarve tehdä musiikkia palasi. Se palaa aina.”

Miten The Night Visitor on otettu vastaan?

”Ihmiset ovat suhtautuneet siihen hyvin lämpimästi. Luulen tavoittaneeni uutta yleisöä tällä levyllä.”

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

Jan Johanssonin Visa från Utanmyraa. Kasvoin hänen pianonsoittonsa tahdissa. Tai ehkä sittenkin David Bowien Putting out Fire with Gasolinea. Bowie oli ensimmäinen idolini.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jan Johansson ja musiikkia Ruotsista.

Mitkä ovat suosikkisäkeesi popmusiikissa?

”Voi itku, tämä on vaikea kysymys. Mieleeni tulee oikeastaan kaksi lainausta. The Smithsin ‘if a ten ton truck, kills the both of us, to die by your side, well the pleasure and the privilege is mine’ (There Is a Light that Never Goes Out) ja Nick Caven ‘I’m known to be quite handsome, in a certain angle and a certain light’ (O’Malleys Bar). Samastun Caven tekstiin täydellisesti.”

Minkä kappaleen laulat todennäköisimmin karaokebaarissa?

Europen Final Countdownin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Tuulikoneet käyntiin, nyt nimittäin lähtee! 3… 2… 1…

Mitä kappaletta toivot dj:ltä silloin, kun olet todella, todella humalassa?

”Jotakin Michael Jacksonilta tai Princelta.”

Minkä laulun saa sinut tuntemaan olosi nostalgiseksi?

The Curen Lovesong.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jos Anna Ternheim lukee tätä haastattelua, hän kokee olonsa nyt nostalgiseksi.

Mikä on paras kappale jonka olet kirjoittanut tai levyttänyt?

”Lauluni ovat lapsiani. Ihania, vähemmän ihania, vaikeita, rauhallisia, epämukavia, äänekkäitä tai hiljaisia. Rakastan niitä kaikkia niiden vaatimalla tavalla.”

Mikä on ärsyttävin musiikistasi tehty tulkinta, johon olet törmännyt?

”Väärät tulkinnat eivät oikeastaan ärsytä minua. En välitä niistä. Musiikkia ei voi kuitenkaan kuvailla täydellisesti ja ihmiset pitävät eri asioista. Musiikki koetaan niin monin tavoin.”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Aamiainen, juokseminen ja huumaava, hurmaava rakkaus.”

Arvostan kykyäsi kirjoittaa suoraviivaisia, mutta samalla herkkiä ja tunteikkaita sanoituksia kuulostamatta pateettiselta tai teennäiseltä. Mikä on salaisuutesi?

”Kiitos, tuo oli todella mukavasti sanottu. Minä vain kirjoitan niin kuin kirjoitan. Tiedän, milloin sanojen paino tuntuu oikealta.”

Millainen suhde sinulla on ääneesi?

”Olemme hyvin läheisiä. Ja tulemme vuosi vuodelta läheisemmiksi.”

YouTubesta löytyy muutamiakin videoita, joilla esität hyvin intiimejä ja luovia versioita lauluistasi. Kuinka paljon sinulla on tapana muunnella ja versioida kappaleitasi lavalla?

”Olen hyvin uskoton levyversioille. Muuttelen niitä keikoilla jatkuvasti.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Uskoton Anna, uskolliset ystävät ja uskomaton versio.

Näin sinut viimeksi lämmittelemässä Kentiä vuonna 2005. Kuinka paljon olet muuttunut esiintyjänä sen jälkeen?

”Olen nykyisin paljon rennompi ja vapautuneempi. Kentin lämmittely oli kauhistuttavaa: yleisössä oli 20 000 ihmistä, enkä ollut lainkaan tottunut olemaan lavalla. Osasin tuskin soittaa pianoa ja lauloin äänellä, jonka tiesin voivan pettää minut hetkenä minä hyvänsä. Silti olen edelleen sama ihminen. Olen vain oppinut ottamaan hieman tilaa itselleni.”

Millainen keikka on luvassa Tavastialla?

”Älkää odottako mitään, niin tulette saamaan upean illan.”

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

”Enpä järin hyvin.”

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

”Ei sillä ole väliä. Kuole nuorena ja kauniina, niin sinua rakastetaan ikuisesti.”

Anna Ternheim Tavastialla 7.3.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Vaikka Ternheim rohkaisee olemaan odottamatta keikalta mitään, on hyvä muistaa että mitä pidempi odotus, sitä sitä suloisemmalta suukko maistuu.