Small talk: vieraana Ailu Valle

Utsjoen Kaamasmukasta kotoisin olevan räppäri Ailu Vallen debyytti julkaistaan saamelaismusiikkifestivaali Ijahis Idjan aikoihin elokuussa Inarissa. Levyllä ei räpätä tisseistä ja autoista, vaan herran omien sanojen mukaan ”pyrkimyksenä on ollut luoda kokonaisuudessaan aukoton filosofinen tutkielma siitä, mitä nykyinen länsimainen kulttuuri tässä maailmassa tuhoaa yhä kiihtyvällä nopeudella”. Aikamoista. Katsotaanpa, mitä muuta sanottavaa on 26-vuotiaalla räppärillä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ailu Valle pohjoisen pauloissa kera Pummiharmonian

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”Mahdotonta sanoa. Korvani ovat kuin tuuliviiri biisien suhteen.”

Mitä kappaletta toivot dj:ltä silloin, kun olet todella, todella humalassa?

”Kun olen todella, todella humalassa, dj tuskin toivoo, että tulen kyselemään mitään.”

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levylläsi?

”Saamelaisartisteista ehdottomasti Mari Boinen, suomalaisista räppäreistä Asan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Myös Ailu Valle arvostaa Mari Boinea

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Miltä kuulostaisi Asan ja nousevan saamelaisräppärin yhteistyö?

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

”Olen viime aikoina sulkenut ulkopuoliset vaikutteet täysin, jotta musiikistani tulisi omantyylistä. Minä itse siis, se on tunne juuri tällä hetkellä, levyprojektin toteuttaminen vaatii tällaisen psyykkaamisen. Mutta jos ollaan tosissaan, niin varmaan K’Naan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

Mikä sai sinut ryhtymään muusikoksi?

”Lapsesta asti äiti on varmaan ollut suurin syypää siihen, että sivuraiteita pitkin rupesin itse tekemään jotain. Hän soitatti klassista musiikkia, Elvistä, iskelmiä ja rock’n’rollia… Sitten otin ohjat omiin käsiini ja innostuin hevistä – mikä tietenkin oli äidille painajaismaista. Räppi on sittemmin ollut minulle lähes selviytymiskeino tietyistä vaikeista ajoista ja jutuista, sillä tiellä olen edelleen.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Todellista äidinrakkautta on perehdyttää lapsi tähän lauluun

Minkä levyn ostit viimeksi?

Pyhimyksen Paranoidin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
”Soittakaa…”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Saamen luonto, globalisaation aikaansaama talouskriisi ja tunteiden vuoristorata.”

Mitä yhtyettä tai artistia todennäköisimmin suosittelet uudelle tuttavuudelle?

”Jos edelleen pysytään räpin saralla, niin Crooked I:ta tai Royce Da 5’9″:a.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Rumpumurhaa

Minkä musiikkityylin päälle et ole koskaan ymmärtänyt?

”Sanotaanko näin, että lähes kaikkea on tullut pienestä pitäen kuunneltua enkä mitään ole vihannut. Riippuu tietysti siitä, mitä tarkoittaa ymmärtämisellä – enpä voi väittää, että olisin kovinkaan monen musiikkityylin syvimmästä olemuksesta perillä. Paitsi räpin.”

Onko saamelaisuus mielestäsi mielekäs kategoria musiikille?

”Riippuu ja roikkuu. Tietystä näkökulmasta on hyvä erottautua identifioimalla itseään ja tuoda esiin omaa kulttuuriaan, mutta lähestymistapana tämäntyyppinen kategorisoiminen voi olla myös marginalisoivaa. Saamelaisuus käsitteenä saa varmasti perehtymättömät kiinnostumaan, koska he ovat uteliaita tätä eksotiikkaa kohtaan. On kuuntelijasta kiinni, jäädäänkö stereotypioiden tasolle vai lähdetäänkö tutustumaan tarkemmin. Silloin artistilla on mahdollisuus aukaista syvempiä merkityksiä ja purkaa noita nimenomaisia stereotypioita.”

Miten kuvailisit omaa musiikkiasi?

”Kantaaottavaa filosofointia, melko pitkälle menevää pohdiskelua ja runoilua. Maailmankuvallista haastamista ja kyseenalaistamista, mutta olen pyrkinyt tekemään sellaista musiikkia, että jos ei jaksa kuunnella sanoja, niin biisien tahtiin voi myös tanssia ja heilua miten huvittaa. Sanoitukset siis herättävät nukkuvankin, mutta nukkua saa. Biitti herättää ne loputkin nukkuvat omalla tavallaan.”

Näkyykö saamelaisuus musiikissasi muuten kuin räppikielessä?

”Aika on ollut rajallinen debyyttini suhteen, joten en ole saanut instrumentteihin ehkä niin paljon saamelaista vivahdetta kuin olisin päiväunillani haaveillut, mutta kaikki aikanaan. On ihan hyväkin aloittaa tuomalla raa’at räppisoundit oman yhteisön kuultaviksi ja osoittaa, että niitäkin voi hyvin yhdistellä kieleen kuulostamatta vieraalta.”

Kun puhutaan sinusta artistina, korostetaanko saamelaisuutta liikaa? Onko se sivuseikka vai pääpointti?

”Tällä hetkellä se saamelaisuus on nimenomaan pääpointti, sillä koko konseptini perustuu saamelaiskulttuurin ja kielen vaalimiseen. Myöhemmin on tarkoitus julkaista räppiä myös suomeksi ja ehkäpä vielä englanniksikin. Englanniksihan nämä hommat aloitinkin.”

Millainen on mielestäsi saamelaismusiikin nykytila?

”Mielestäni saamelaismusiikki elää ja voi hyvin. Loistavia artisteja löytyy Norjasta ja Ruotsista enemmänkin, mutta myös Suomesta. Nuori polvi on nousemassa ja saisi nousta rohkeamminkin, kyllä sitä taitoa löytyy.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Vallen fiittausta voi kuulla myös Roolipolunveljesten levyllä