Kohti Rock the Beachia!

Small talk: vieraana Andy Cairns (Therapy?)

Kuvateksti

Andy Cairns, purkkaa ja suklaanonparelleja.

Pohjoisirlantilainen Therapy? aloitti taipaleensa 1980-luvulla ja teki hittinsä vaihtoehtorockbuumin aikana 1990-luvulla. Intoa jatkaa kuitenkin riittää, ja tällä kertaa luuriin vastasi erittäin skarpin oloinen laulaja Andy Cairns. Vastaukset tulivat kuin sadettajan suuttimesta, ja tällä kertaa edes jäätelö-kysymyksemme ei onnistunut hämmentämään.

Mikä on ensimmäinen popkappale, jonka muistat kuulleesi?

”Olin 6–7-vuotias, kun ihastuin The Sweetin Blockbusteriin. Se on sellaista UK-glamrockia T.Rexin hengessä. Kuuntelin kappaleen jonkin aikaa sitten uudelleen ja se oli edelleen oikein hyvä.”

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

Joy Divisionin New Dawn Fadesia Unknown Pleasures -levyltä. Teini-ikäisenä se kuulosti kovalta ja epätoivoiselta. Jälkikäteen ajatellen se on yksinkertainen, kaunis kappale, joka kuulostaa valtavalta kuulokkeissa. Se on eeppinen ja myös optimistinen kappale.”

Mitkä bändit tai artistit ovat mielestäsi aliarvostettuja, mitkä yliarvostettuja?

”Monia pop-artisteja voisi pitää yliarvostettuina, mutta se on poppia. En kuuntele musiikkia, josta en pidä. Mitä tulee aliarvostettuihin, niin Burial, Artic Flowers, Nuclear Blast Suntan sekä Buzzcocks. Kaikki muistavat mainita The Clashin ja Sex Pistolsin, mutta ilman Buzzcocksia ei olisi sellaisia bändejä kuin Green Day.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi viileämmältä kuin oletkaan?

”En tiedä Suomesta, mutta Britanniassa jonkin aikaa sitten kaikki bändit sanoivat tärkeimmiksi levyiksi juuri samat viisi levyä, kuten Televisionin ja Suiciden albumit. En itse pystyisi valehtelemaan pitäväni levystä, jota en olisi kuunnellut.”

Mitä laulat todennäköisimmin karaokebaarissa?

”Kuuntelin 14-vuotiaana paljon Ramonesia ja laulaisin todennäköisesti Blitzkrieg Boppin tai I Wanna Be Sedatedin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä toivot dj:ltä ollessasi hyvin, hyvin humalassa?

”Jos haluaisin tanssia, pyytäisin James Brownia.”

Mitä artistia tai yhtyettä suosittelisit uudelle tuttavuudelle?

”Elektronista musiikkia Zombylta ja jo aikaisin mainitsemaani Nuclear Blast Suntania.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jos Therapy? olisi jäätelö, mikä jäätelö olisi kyseessä?

”Purukumi-maku, jossa on suklaanonparellia.”

Teillä on innokkaita suomalaisia faneja. Mitä suomalaiset näkevät Therapy?-bändissä?

”Minulla on suomalaisia ystäviä, ja mielestäni irlantilaisia ja suomalaisia yhdistää asenne. Vaikka kuinka lyötäisiin maahan, niin aina siitä noustaan.”

Olette käyneet monta kertaa Suomessa. Onko joku kommellus jäänyt erityisesti mieleen?

”Joskus 1990-luvulla palasin keikan jälkeen hotellihuoneeseen. Siellä oli vastassa irlantilainen kaveri, joka lauloi sänkyni päällä humalassa tyhjän minibaarin vieressä. Heitin hänet ulos huoneesta. Tälle toiselle irlantilaiselle oli annettu avaimeni respasta, kun hän oli väittänyt unohtaneensa omansa. Sitten hän meni tyhjentämään minibaarini.

Diane-kappaleenne video on aika… mielenkiintoinen. Se aikoinaan jäi ihmetyttämään. Mistä siinä on oikein kyse?

”Emme yleensä tee kalliita musiikkivideoita, mutta kun Diane alkoi menestyä, levy-yhtiö halusi tehdä siihen kalliin videon, jota palkattiin tekemään nimekäs ohjaaja W.I.Z. En ihan tarkkaan tiedä, mitä video käsittelee. Ohjaaja kyllä kertoi minulle… jotain uudelleensyntymisestä.

Video kuvattiin varastossa, ja minun piti olla lämpimässä vedessä. Lämmitin kuitenkin hajosi, joten jousuin viettämään 6–7 tuntia kylmässä vedessä. Muiden bändin jäsenten ei tarvinnut esiintyä kohtauksessa, joten he nauroivat vieressä katketakseen. Se on huonoin video, jonka olemme koskaan tehneet.”

Therapy? Rock the Beachin klubilla The Circuksessa torstaina 27.6.