Small talk: vieraina Christoffer Gunrup ja Reine Fiske (The Amazing)

Tukholmalainen The Amazing yllätti loppuvuodesta valveutuneimmatkin musiikin ystävät kakkosalbumillaan Gentle Stream. Orkesteri pureutui muutamalla pakottomalla iskulla folkin ja psykedelian kultasuoneen ja takoi löydöksistään monta kepeänhaikeaa laulua, joiden soinnissa kaikui psykedelinen sielunkumppanuus niin Buffalo Springfieldiin kuin Midlakeenkin. Maaliskuun 20. päivänä mainarit uppoavat myös helsinkiläisen yleisön mieliin, kun orkesteri konsertoi The Casbahin kanssa Tavastialla. Konserttia kuumeisesti odottava Nuorgamin kyläneuvosto päätti lievittää kärsimättömyyttään järjestämällä juttutuokion vokalisti Christoffer Gunrupin ja Dungenistakin tutun kitaristi Reine Fisken kanssa.

Ihmeellisiä heijastumia.

Monet suomalaiset kuuntelijat ovat uskoakseni löytäneet The Amazingin Dungenin kautta. Mitkä ovat tärkeimpiä tuttuja elementtejä, joita he voivat tunnistaa musiikistanne?

Reine: ”Musiikillisesti yhtäläisyyksiä on loppujen lopuksi aika vähän. Dungen on käytännössä yhden miehen projekti, jossa The Amazingiakin tahdittanut rumpali Johan Holmgard ja minä soitamme. Myös The Amazing on huomattavissa määrin nokkamiehensä yhtye, sillä Christoffer kirjoittaa kaikki laulut, mutta lauluja äänitettäessä me muutkin vaikutamme sovituksiin. The Amazing on varsin avoin ja vapaa, mutta joskus myös aika tiukkarajainen kuvaelma Christofferin mausta ja ideoista.

Christoffer: ”Ainoa asia, joka yhdistää The Amazingia ja Dungenia on Reine Fisken ja Johan Holmegardin soitto. Nämä ovat kaksi aivan eri bändiä. The Amazing soittaa minun laulujani, ja soittajakaartissa sattuu olemaan kaksi kaveria, jotka soittavat monen muun bändin ohella Dungenissa.”

Ärsyttävätkö haastattelut, jotka alkavat kysymyksellä Dungenista?

Reine: ”Ehkä hieman, sillä kuten totesin, The Amazingilla ei ole musiikillisesti mitään tekemistä Dungenin kanssa. Olen saanut Dungenin myötä ylleni hieman sädekehää ja iloitsen siitä, että The Amazingkin saa siitä nyt osansa. Mutta se voi myös johtaa huomion vääriin asioihin. Se, että soitan Dungenissa, ei tee musiikistamme samanlaista. Joskus tunnelma voi olla samankaltainen, mutta yhtyeet kuvaavat silti eri maisemia, ulottuvuuksia, tunnelmia ja sen sellaisia.”

Christoffer: ”Oikeastaan en juuri välitä asiasta. Toivottavasti kuulette, että tämä on jotakin erilaista. The Amazing ei ole sivuprojekti, vaan yhdessä soittavien ihmisten summa, jonka osa Reine on.”

Americanasta ja folkista ammentava musiikki tuntuu olevan Ruotsissa varsin suosittua tällä hetkellä. Miksi?

Christoffer: ”Minulla ei ole aavistustakaan. En kuuntele sen kaltaista musiikkia. En ainakaan usko kuuntelevani. Luulenpa, että jokainen tyyli palaa takaisin ja muuttuu muodikkaaksi tämän tästä. Mutta samapa tuo. Soundimme on ennen kaikkea tulosta siitä, miltä kuulostamme soittaessamme yhdessä.”

Reine: ”En tunne kovinkaan monta yhtyettä, mutta luulen että folk-rockista on tullut jonkinlainen maailmanlaajuinen ”palataan juurille” -trendi. Itse odotan edelleen, että pehmorock palaa takaisin…”

Mistä ja milloin tiedätte, että jostakin lauluaihiosta on tulossa käyttökelpoinen kappale The Amazingille?

Christoffer: ”Luulen, että jokainen tuo soitollaan oman panoksensa musiikkiin. Siksi se kuulostaakin hyvältä. Minulla on kyllä käsitys siitä, miltä haluan kappaleiden kuulostavan, ja koetan metsästää tuota visiota samalla kun laulut kehittyvät. Yleensä en yritä selittää muille mitään, annan heidän vain soittaa. Sen jälkeen tehtäväni on saada laulut valmiiksi ja mahdollisesti prosessoida joitakin soundeja. Oletkin varmaan huomannut, että emme pelkää efektejä, kuten nauhakaikuja.”

Reine: ”Se riippuu laulusta, jonka Christoffer esittelee. Yleensä niistä kuulee aika helposti, mitä kaikkea ne kestävät. Kyse on tietenkin myös inspiraatiosta. Jos onnistumme inspiroimaan toisiamme ja vaihtamaan näkemyksiämme, lauluista tulee usein aika hyviä. Joskus myös alkoholijuomien nauttiminen auttaa.”

Kuinka paljon muuntelette kappaleitanne lavalla?

Christoffer: ”Emme ole oikeastaan soittaneet kovinkaan paljon livenä, mutta haluaisin livesoittomme olevan vapaampaa kuin nykyisin. Nyt soitamme kappaleita aikalailla sellaisina kuin ne ovat, vaikka versiot ovat toki pidempiä ja improvisoimme hieman enemmän. Äänittäessä saamme kappaleet kohdilleen nimenomaan improvisoimalla. Se on aika vapaa ja avomielinen prosessi.”

Reine: ”Jotkut kappaleet vaativat tiettyjä instrumentteja tiettyjä soundeja varten, ja niitä voi olla vaikea toteuttaa keikkatilanteessa. Myös jotkut laulusovitukset ovat käsittääkseni aika vaikeita. Ei ole kuitenkaan mitään järkeä yrittää toteuttaa jotakin laulua tai levyä lavalla sellaisena kuin se on nauhoitettu. Keikka on keikka. Joskus jotkut kappaleet puhkeavat jamitteluksi, mutta sekin voi olla pidemmän päälle tylsää.”

Miltä Gentle Stream kuulostaa nyt, muutamaa kuukautta ilmestymisensä jälkeen?

Christoffer: ”Mielestäni se kuulostaa edelleen hyvältä. Yleensä kyllästyn levyihini sen jälkeen kun ne on julkaistu, enkä ole kuunnellut Gentle Streamiakaan vähään aikaan. Käytän aikaani jo uuden levyn tekemiseen.”

Reine: ”Saapa nähdä, minne seuraava kappalerypäs vie meidät… Pidän todella tuosta levystä. Olisimme tietenkin voineet tehdä pieniä asioita toisin ja työstää joitakin lauluja hieman lisää, mutta olen tyytyväinen siihen että levy saatiin ulos. Varsinkin kun ihmiset tuntuvat pitävän tekemisistämme.”

Millainen yhtye antaa laululleen nimen International Hair?

Reine: ”Ehkäpä joku ”ei-niin-ihmeellinen-yhtye”. Kysy Christofferilta. Tuo nimi taitaa tulla jostakin kirjasta, jota hän luki.”

Christoffer: ”Minulla ei ole harmaintakaan aavistusta. Mutta se on hieno nimi. Ja me kaikki seisomme sen takana. On mielestäni todella epäkiinnostavaa kirjoittaa itsestäänselvää lyriikkaa tai antaa lauluille yksiselitteisiä nimiä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Hiusten kieli on kansainvälinen.

Voidaanko musiikkinne tulkita kaipaukseksi toiseen aikaan tai paikkaan?

Christoffer: ”Voit halutessasi tulkita niin. En koskaan ajattele tuota.”

Reine: ”Musiikki on minulle eskapismin väline. Poimin vaikutteita ja annan niiden virrata lävitseni. Se muovaa minua ihmisenä ja muusikkona. Soitossani ei ole niinkään kyse siitä, että yrittäisin tehdä jotakin ennenkuulumatonta, vaan siitä että yritän tehdä omia versioitani. Kuuntelen sitä mikä on ympärilläni ja olen samalla erilläni siitä mitä juuri nyt tapahtuu.”

Minkä laulun saa sinut tuntemaan olosi nostalgiseksi?

Reine: ”Niitä on aika monta, joten minun on vaikea valita yhtä.”

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

Christoffer: ”Tänään vastaukseni voisi olla The Curen Plainsong. Fantastinen ja mahtipontinen laulu.”

Reine: ”Ehkäpä jotakin Talk Talkin Spirit of Edeniltä tai Laughing Stockilta. Tuo musiikki vaikutti minuun aikoinaan hyvin erityisellä tavalla. Se edusti kaikkea sitä tuhoa ja pimeyttä, joka ympäröi minut noihin aikoihin, mutta samalla siinä oli vähintään yhtä paljon valoa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Tämä musiikki puhuttelee puhuttelee Reine Fiskea.

Mitkä ovat suosikkisäkeesi popmusiikissa?

Reine: ”Vaikea sanoa, varsinkin kun kuuntelen yleensä enemmän musiikkia kuin pelkkiä sanoituksia. Yhdistelmä on tietenkin aina tärkeä, mutta se merkitsee aina eri asioita eri ihmisille. Englanninkielisessä folk-musiikissa on kyllä paljon todella koskettavia sanoituksia.”

Minkä kappaleen laulat todennäköisimmin karaokebaarissa?

Christoffer: ”Sellaista ei tule koskaan tapahtumaan.”

Reine: ”En ole totta puhuen koskaan laulanut karaokea. Olen vain katsonut muita. Luulen, että valintani riippuisi seurasta ja alkoholin määrästä. Ehkäpä laulaisin What’s Now Is Nown, jonka Jake Holmes kirjoitti Frank Sinatralle vuonna 1970.”

http://www.youtube.com/watch?v=gzFu6QVFt1U

Hommatkaapa tämä laulu nopeasti Ruotsin-laivan karaokeen. Ehkä Reine hairahtaa jo paluumatkalla.

Mitä kappaletta toivot dj:ltä silloin, kun olet todella, todella humalassa?

Christoffer: ”Varmaankin jotakin Riden tai My Bloody Valentinen tapaista.”

Reine: ”DJ:llä tuskin olisi kuitenkaan niitä lauluja, joita toivoisin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Musiikkia juhlatunnelmaan.

Kenen lauluääni saa selkäpiissäsi soimaan hyyn?

Reine: ”Hyvällä tavalla Sandy Dennyn ääni, huonolla tavalla kaikki huolellisesti auto-tunetettu.”

Kenen edesmenneen artistin tai hajonneen yhtyeen olisit halunnut nähdä livenä?

Reine: ”The Jimi Hendix Experiencen tai Terje Rypdal’s Odysseyn. Ja John Coltrane Quartetin.”

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

Reine: ”Vaikea kysymys. Olen suuri Fleet Foxesin musiikin ystävä. Ja Radioheadin.”

Kumpi on tärkeämpää: sävellys vai se, miten se on toteutettu?

Reine: ”Sekä että, tietenkin. Kyse on aina laulun tunnelmasta. Jos viesti on selkeä ja tunnelma oikea, mikä tahansa voi olla ällistyttävää. Henkilökohtaisesti olen innostunut soundeista ja siitä, miten niillä voi leikkiä, mutta jos laulun tunnelma ei ole oikea, soundikikkailu muuttuu aika tylsäksi. Joy Division osasi rakentaa lauluja vain soundin varaan. Tähän kysymykseen voisi vastata niin monesta näkökulmasta.”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

Reine: ”Jazzin kuunteleminen, lukeminen ja sisäisen rauhan kaipaaminen.”

Mistä yhtyeestä tai artistista kaikki ovat samaa mieltä kiertuebussissanne?

Reine: ”Varmaankin Black Sabbathista.”

Christoffer: ”Toivoisin, että emme olisi samaa mieltä. On paljon terveempää, että erimielisyyksiä löytyy.”

http://www.youtube.com/watch?v=aQtHI0yJDbo

Ovatkohan he samaa mieltä tästäkin?

Mitä yhtyettä tai artistia todennäköisimmin suosittelet uudelle tuttavuudelle?

Reine: ”Joskus pudottelen paljonkin nimiä ihmisille, mutta kyse on yleensä vanhemmasta musiikista. Kaikkien pitäisi kuulla ruotsalaisia jazz-muusikoita, kuten Jan Johanssonia, Börje Fredrikssonia ja Staffan Abeleen Quintetia. Samoin varhaista bob bundia, Made In Swedenia, Novemberia, Lifea, Panta Reita, Sagaa, Arbete och Fritidia…”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Sivistykäämme.

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

Reine: ”Aika hyvin itse asiassa. Silti maailmalla on vielä paljon sellaista, mitä minun pitää saada käsiini. Minulla on aika laaja levykokoelma. Sen aarteina pidän esimerkiksi Haikaran levyjä, erityisesti kahta ensimmäistä. Olen kuunnellut paljon skandinavista psykeä ja progea teini-iästä alkaen. Yksi suosikkialbumini sillä saralla on Kalevalan People No Names. Minulla on hyväkuntoinen originaali. Charliesin Buttocks on myös tyrmäävä. Se pitäisi löytää jostakin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ostetaan: hyväkuntoinen originaali!

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

Reine: ”Hätkähdin kun kuulin Doorsia. Olen edelleen sitä mieltä, että bändinä he olivat jotakin ihmeellistä. Paljon kauniita lauluja. Mutta Jim Morrison saa minut tuntemaan oloni hieman epämukavaksi – hänen olisi pitänyt huolehtia itsestään paremmin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

The Amazing ja The Casbah Tavastialla 20.3.

Haluatko lipun keikalle? Kerro mikä on sinun mahtavin keikkamuistosi? Kommentoi alle! Nopeimmille vastaajille lippu + kaverille kans! KILPAILU OHI!