Small talk: vieraana Top Dollar (Endless Boogie)

Top Dollarin hiusten pituus korreloi ihailtavasti yhtyeen nimessään mainostaman boogien loputtomuuden kanssa.

Perimmäinen syy siihen että kolme Matador-indie-levy-yhtiön työntekijää ja keräilylevyjen hankkija Paul ”Top Dollar” Majorsin perustivat vuonna 1997 Endless Boogie -yhtyeen oli, että ”Top Dollar saataisiin lähtemään himastaan.” Yhtye treenasi neljä vuotta ennen kuin soitti debyyttikeikkansa, mihin syynä oli luultavammin laiskuus kuin epävarmuus.

Endless Boogie tuntuu suhtautuvaan elämäänsä niin kuin musiikkiinsa: hommat kestävät, aikaa kuluu, juuri mitään ei tapahdu. Mutta juuri tuossa staattisuudessa on Endless Boogien viehätys. Nuoruuteen ja nopeisiin leikkauksiin obsessoituneessa pop- ja rock-kulttuurissa se on äärimäisessä barbarismissaan eräänlainen äärisivistynyt vastareaktio. Vanhat rumat ukot soittavat liian pitkiä sooloja välittämättä pätkääkään siitä mikä on muodikasta tai muuten vain helposti myytävää.

Ja toisaalta, ei Endless Boogien kappaleissa varsinaisesti ole sooloja. Ne ovat sooloja, eräänlaista orgastista, jatkuvassa pulppuamisen tilassa olevaa laavaa. Jos voit kuvitella AC/DC:n parhaan riffin Doug Yulen aikaisen Velvet Undergroundin soittamana ja lisätä siihen The Stoogesin Ron Ashetonin leijumaan wah wah -pedaalinsa kanssa, pääset lähelle Endless Boogieta. Toki mukaan pitää lisätä vielä kraut-rytmisektio ja Johnny Ramonen ja Link Wrayn äpärältä näyttävä kaaho mumisemaan viikunoiden polttamisesta takapihalla ja siitä mitä kellarissa tapahtuu.

Nuorgam tavoitti viimeiseksi mainitun hahmon, laulaja-soolokitaristi Top Dollarin tien päältä. Vastaukset olivat lyhyitä ja kryptisiä – mutta mitä muuta voi odottaa mieheltä, jonka kynästä ovat sellaiset kappaleet kuin The Manly Vibe, Steak Rock ja Executive Focus.

Mitkä kolme asiaa innostavat sinua tällä hetkellä?

Louis C.K. Lasketaanhan tuo kolmeksi asiaksi?”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Tämän klipin kun katsoo, ymmärtää Top Dollarin vokaaleja paremmin.

Mitä artisti tai bändi toimii teille kaikille keikkabussissa?

”Olimme pitkään sitä mieltä, että maailmanhistorian hirvittävin äänite on Paul Simonin Graceland. Se selviytyi voittajaksi tiukassa kisassa Stingin soolotuotannon kanssa. Päädyimme tähän vuosien miettimisen tuloksena. Sitten muistimme Mobyn.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Teillä on fantastisimmat taiteilijanimet mihin olen koskaan törmännyt. Ymmärtääkseni Top Dollar viittaa päivätyöhösi levydiilerinä, mutta mitä ihmettä tarkoittaa basistinne nimi Memories from Reno (”Muistoja Renosta”)?

”Ne ovat todella tummia muistoja, kuule. Kaikki totta. En voi keskustella näistä asioista joutumatta oikeudellisiin ongelmiin.”

Mitä bändiä tai artistia suosittelet todennäköisimmin uudelle mielenkiintoiselle tuttavuudelle? Miksi?

Slim Gaillardia. Hän on vaan yksinkertaisesti voutein (”the voutest”, jazz-hipsterien termi, jolla viitataan Gaillardin keksimään onomatopoettiseen nonsense-laulutyyliin – toim. huom.). Ihmisten pitäisi tutustua hänen kamaansa, hän on hyvin huonosti tunnettu, mutta nerokas hahmo.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on ärsyttävin musiikinlaji, johon olet törmännyt?

”Quiet Storm (Smokey Robinsonin singlestä 1970-luvulla nimensä saanut tyyli, jolla viitataan raukeisiin, kohteliaasti svengaaviin soulbiiseihin – toim. huom).”
http://youtu.be/8oxb4LayC7A

Kuka on suosikki-Beatlesi? Miksi?

Ringo, koska hän antoi yhdelle albumilleen nimen Beaucoups of Blues, ja täysin epäironisesti.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia? Onko sinulla suosikkeja?

”Kun pitää valita sellaisten bändien välillä kuin Hurriganes, The Rutto, Circle – ja Bad Vugumin katalogi siihen päälle – niin on vaikea valita suosikkia.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on edellinen todella hyvä uusi biisi, jonka olet kuullut?

Mike Wexlerin Pariah.”

http://www.youtube.com/watch?v=V4hAWjLDH7U&feature=related

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

”Melko hyvä lounge-laulaja.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Endless Boogie Helsingin Korjaamolla lauantaina 26.11. Lämmittelemässä Kiki Pau ja The Spoonshiners. Liput 17/15 euroa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!