Small talk: vieraana Max Bloom (Yuck)

Yuck ei ole nimensä veroinen. Max Bloom toisena vasemmalta.

Indiekentän piristävä tulokas Yuck on yksi tämän hetken ahkerimmista yhtyeistä. Helmikuusta asti maailmaa kiertänyt ja lokakuun 27. päivänä ensimmäisen Suomen-keikkansa tehneen yhtyeen perustajajäsen kitaristi Max Bloom jutteli Nuorgamin kanssa vain muutama minuutti ennen h-hetkeä Tavastialla.

Mikä on ensimmäinen popkappale, josta muistat pitäneesi?

”Muistan pitäneeni lapsena paljon Abbasta. Ajattelen edelleen heidän kirjoittaneen joitakin kaikkien aikojen parhaista poplauluista!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”Ensimmäinen mieleeni tuleva kappale on Nicon Fairest of the Seasons. Minulla oli 17-vuotiaana pakkomielle Nicoon; kuuntelin Chelsea Girliä jatkuvasti kouluun mennessäni ja sieltä tullessani. Se oli hyvin masentava vaihe elämässäni, mutta löysin tästä albumista aina jotain kiinnostavaa.”

http://www.youtube.com/watch?v=QiX0–ABX2w

Mitä kappaletta toivot dj:ltä silloin, kun olet todella, todella humalassa?

”Varmaankin jotain nu-metallia. Vieraillessamme Tokiossa joimme uskomattomat kännit ja menimme karaokeen. Lauloin pääosin Papa Roachia, Limp Bizkitiä, Linkin Parkia ja muuta vastaavaa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

Mark Linkousin (Sparklehorse) kuolema oli järkytys meille kaikille. Esitimme Pigin keikalla hänen kuolemansa jälkeen.”

http://www.youtube.com/watch?v=L0W-h_UyD_c

Kenen edesmenneen artistin tai hajonneen yhtyeen olisit halunnut nähdä livenä?

”Olisin todella halunnut nähdä Big Starin. He ovat yksi kaikkien aikojen suosikeistani, ja olin hyvin surullinen kuullessani Alex Chiltonin kuolemasta. Olisin halunnut nähdä heidät aikana, jolloin he vielä levyttivät, en uudelleenkoottuna versiona.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen lauluääni saa selkäpiissäsi soimaan hyyn?

Neutral Milk Hotelin Jeff Mangum antaa minulle kylmiä väreitä. Hänen äänensä on uskomattoman voimakas ja tunteikas, mutta samaan aikaan vaivaton. Myös Jeff Tweedyn äänellä on minuun sama vaikutus. En juurikaan kuuntele yhtyeitä, joiden laulajat saavat minut puistelemaan päätäni!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

”On hankalaa määritellä ero niiden yhtyeiden välillä, joista pidämme ja jotka ovat merkittäviä. Minulla ei ole mitään hajua mikä on merkittävää. Fanzine, A Grave With No Name, Unknown Mortal Orchestra, Tame Impala ja Porcelain Raft tekevät kuitenkin todella hyvää musiikkia tällä hetkellä.”

Millä tavoilla musiikkibisnes muuttuu seuraavan kymmenen vuoden aikana?

”On vaikea ennustaa mitään tuohon liittyvää. En juurikaan ole kiinnostunut musiikin bisnespuolesta, mutta yhtyeet voivat selvästi julkaista musiikkiaan hyvin helposti ja saada nopeasti mainetta. Enää ei tarvita monta ihmistä auttamaan siinä, joten musiikkibisneksessä työskentelevien ihmisten täytyy muuttaa suhtautumistaan musiikin julkaisemiseen.”

Kumpi on tärkeämpää: sävellys vai se, miten se on toteutettu?

”Molemmat ovat yhtä riippuvaisia toisistaan. Kappale iskee kaikkein kovimmin tunteisiin, kun se kuulostaa täydelliseltä, mutta toisaalta se ei merkitse mitään, jos pohjana ei ole hyvää sävelmää.”

Mikä on ärsyttävin musiikistasi tehty tulkinta, johon olet törmännyt?

”Yritän olla lukematta mitä musiikistamme sanotaan. Mitä ihmiset ajattelevat musiikistamme, imagostamme tai ihan mistä tahansa on heidän oma asiansa, vaikka me itse olisimmekin eri mieltä. Emme halua julistaa mitään sanomaa.”

Mikä sai sinut ryhtymään muusikoksi?

”Se ei oikeastaan ollut mikään päätös. Suhteeni musiikkiin on ollut aina kiihkeä. Yleensä yhtyeet, jotka perustetaan halusta ja intohimosta soittaa musiikkia, kehittyvät ja lopulta vakiinnuttavat asemansa. Mielestäni noin tapahtuu kaikkein parhaille yhtyeille. Kun ihmiset soittavat yhdessä pääasiassa rahan ja toimeentulon vuoksi, on lopputulos yleensä huonompi.”

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

”Minulla ei ole totta puhuen aavistustakaan! Muistan halunneeni lääkäriksi yhdessä vaiheessa, mutta todennäköisesti olisin tappanut tuhansia ihmisiä tahattomasti. Voin kuvitella tekeväni vain jotain luovaa elämässäni, mitä se sitten tuokaan tullessaan…”

Minkä musiikkivideon muistat parhaiten lapsuudestasi?

”Kuuntelin ennen paljon elektronista musiikkia, ja olen aina pitänyt Chemical Brothersin Star Guitar -videosta. Se on edelleen eräs lempivideoistani, koska rakastan musiikin kuuntelemista samalla, kun katson ulos liikkuvasta kulkuvälineestä., ja tuo video sattuu olemaan sille todella upea visuaalinen vastine.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Luen tällä hetkellä John Steinbeckin kirjaa nimeltä Travels With Charley, joka kertoo hänen matkastaan Amerikan halki villakoiransa kanssa. Se saa minut nostalgiseksi, sillä olemme kiertäneet Pohjois-Amerikkaa paljon tänä vuonna. Se on valtava ja monipuolinen paikka. Haluaisin palata takaisin ja matkustaa siellä kunnolla – en ainoastaan kiertueella.

Slint on hyvin inspiroiva yhtye. Amerikassa ollessani luin kirjaa Spiderlandista ja sen tekemisestä. Se on mahtava albumi alusta loppuun, ainutkertainen valonsäde, jota ei enää koskaan voi toistaa. Hankin myös uuden kaikupedaalin, joka on hyvä inspiraationlähde.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä yhtyettä tai artistia todennäköisimmin suosittelet uudelle tuttavuudelle?

”Olen suositellut Slintiä monille ihmisille. He olivat aivan tajuttoman mielenkiintoinen yhtye, eikä toista heidän kaltaistaan ole.”

Mikä on ärsyttävin musiikinlaji, johon olet törmännyt?

”Varmaankin dubstep… Totta puhuakseni se on aika tyhjänpäiväistä!”

Kuka on suosikkibeatlesi?

”Vaihtelee paljon, mutta olen varmaankin asettautunut Georgen kannalle. Hän oli heistä ensimmäinen, joka sai listaykköseksi kavunneen albumin The Beatlesin hajottua. Mielestäni häntä kohdeltiin aika epäreilusti The Beatlesissa, ja tietääkseni muut tekivät pilaa hänen lauluistaan aika paljon. Kun hän viimein oli vapaa ilmaisemaan itseään The Beatlesin rajojen ulkopuolella, hän teki erään kaikkien aikojen parhaista albumeista, All Things Must Passin.”

http://www.youtube.com/watch?v=LG-qdc5Z8Hw&feature=related

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

”Tietämykseni suomalaisesta musiikista on hyvin rajoittunut. Tuolla tarkoitan, että en tiedä mitään suomalaisesta musiikista. Valista minua.”

Kuka tai mikä on ehdottomasti yliarvostettua?

”Mikään ei ole yliarvostettua.”

Mikä on edellinen todella hyvä biisi, jonka olet kuullut?

Smith Westernsin Weekend on uskomaton kappale. Myös Unknown Orchestran FFunny FFriends ja Tame Impalan Alter Ego ovat hyviä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä instrumenttia haluaisit oppia soittamaan?

”Varmaankin jotain puupuhallinta. Pidän todella paljon siitä, miltä huilut kuulostavat harmoniassa soitettuna.”

Millä tavalla mieluiten tuhlaat aikaasi?

”Seuraamalla The Wireä.”

Kuka voittaisi tappelun J. Mascisin, Kevin Shieldsin ja Thurston Mooren välillä?

”Luulen, että he alkaisivat tapella ja päätyisivät lopulta halailemaan toisiaan.

Yuck esiintyi Helsingin Tavastialla 27.10.

http://youtu.be/3pt2YuvrWYE