Small talk: vieraana Kendrick Lamar

Kendrick näyttää paremman kasvonpuoliskonsa.

Kendrick näyttää paremman kasvonpuoliskonsa.

Kalifornialaisräppäri Kendrick Lamarin Good Kid, M.A.A.D City on yksi viime vuoden kehutuimpia levyjä. Nuorgam tapasi lauantaina Helsingissä esiintyneen Lamarin ennen hänen keikkaansa.

Viime syksynä Good Kid, M.A.A.D City -albumisi nousi ilmestymisviikollaan lähelle Yhdysvaltain albumilistan kärkeä. Loppuvuodesta esimerkiksi Pitchforkin kriitikot valitsivat levyn vuoden parhaimmaksi albumiksi.

Miltä tuo levysi saama vastaanotto on tuntunut?

”Totta kai se tuntuu mahtavalta. Olen tehnyt valtavasti töitä, joten on ollut palkitsevaa, että ihmiset pitävät levystä.”

Levylläsi vierailee muun muassa Dr. Dre. Millaista oli työskennellä hänen kanssaan?

”Minä olen ihaillut häntä jo lapsena. Siksi oli upeaa päästä hänen kanssaan yhdessä studioon ja näyttää, että hän on ollut minulle esikuva. Nyt minulla oli siihen mahdollisuus, kun sain tehdä musiikkia hänen kanssaan.”

Kuinka te alun perin tutustuitte?

”Hän tuli aikoinaan katsomaan keikkaani. Hän vain tuli juttelemaan ja kysyi, haluanko tehdä musiikkia hänen kanssaan.”

Ice T:n Something from Nothing: The Art of Rap (2012) -dokumentista saa käsityksen, että Dr. Dre on kova tekemään töitä.

”Vaikka hänellä on rahaa ja palkintoja, hän tekee yhä musiikkia samanlaisella innostuksella ja kunnianhimolla kuin olisi vasta aloitteleva muusikko. Minä jouduin mukautumaan hänen työtahtiinsa. Olimme hänen studiollaan aina tuntikaupalla.”

Sinkkunakin julkaistu kappaleesi Swimming Pools (Drank) kertoo alkoholinkäytöstä. Millainen on oma suhteesi alkoholiin?

”Minä olen perhepiirissäni nähnyt, mitä tapahtuu, kun ihmiset juovat liikaa ja heistä tulee alkoholisteja. Se tietysti vaikuttaa omaan alkoholinkäyttööni. En juo humalahakuisesti, vaan saatan ottaa muutaman, jos on sellainen fiilis ja olemme porukalla jossain.”

Et siis juhli kiertueillasi.

”En todellakaan. Vietän paljon aikaa yksikseni.”

Mutta jos nyt kuvitellaan, että olisit juhlinut eilen. Mikä levy parantaa tehokkaimmin krapulasi?

”Mikä tahansa The Isley Brothersin albumi, koska krapulaa pitää hoitaa melodioilla. En missään tapauksessa kuuntele räppiä krapulassa, koska kappaleissa on ihan liikaa sanoja sellaiseen olotilaan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Olet nyt kiertänyt Eurooppaa. Kuinka hillitset koti-ikävää?

”Näprään iPhonea, istun tietokoneella ja selaan Facebookia. Chattailen kavereideni kanssa ja lähettelen heille tekstiviestejä. Toisin sanoen teknologia auttaa.”

Millä tavalla tuhlaat aikaasi kaikkein mieluiten?

”Jos olen kotona, saatan katsoa elokuvia aamusta iltaan.”

Entä kiertueella?

”Yritän nukkua aina, kun se on vain mahdollista. Unirytmini on mennyt sekaisin, koska joudun valvomaan myöhään keikkojeni takia. Sitä paitsi mieli ja ruumis ovat esiintymisen jälkeen niin ylikierroksilla, ettei vain yksinkertaisesti pysty nukkumaan. Esimerkiksi tänään sain unta vasta aamuyhdeksältä. Muutamaa tuntia myöhemmin pitikin sitten olla jo lentokentällä.”

Mikä on ensimmäinen hiphop-kappale, johon rakastuit?

”Dr. Dren ja Snoop Doggin Nuthin’ but a ’G’ Thang, koska se on niin tarttuva: 1, 2, 3 and to the 4, Snoop Doggy Dogg and Dr. Dre is at the door. Kappale soi yhteen aikaan kaikkialla, eli se on myös vaikuttanut minuun artistina.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Minkä musiikkivideon muistat parhaiten lapsuudestasi?

2Pacin ja Dr. Dren California Loven. Minä itse asiassa näin, kun videota kuvattiin kotiseudullani Comptonissa. Taisin olla silloin 8-vuotias.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mistä äänittämästäsi kappaleestasi olet kaikkein ylpein?

Sing About Me, I’m Dying of Thirst-kappaleesta. Tai en minä tiedä. Oikeastaan olen kaikkein ylpein Good Kid, M.A.A.D City -albumista kokonaisuutena. Olen pystynyt kanavoimaan levylle niin paljon minulle itselleni merkityksellisiä aiheita.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen muusikon haluaisit vierailevan levylläsi?

Erykah Badun, D’Angelon tai Saden. Uskon, että välillemme voisi syntyä yhteys, joka myös kuuluisi yhdessä tekemästämme musiikista.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

”En voi vastata sanomalla vain yhtä artistia tai yhtyettä. Maailman tärkein musiikki on musiikkia, joka todella koskettaa kuulijoita. Sen pitää vaikuttaa kuulijoihin syvästi. Artistilla itsellään pitää olla jotain sanottavaa, koska niin sanottua bilemusiikkia ei voi missään tapauksessa pitää maailman tärkeimpänä. Artistin ja kuulijan välille pitää syntyä musiikin avulla todellinen yhteys, eikä sellaiseen riitä vain yhden hitin mukanaan tuoma kuuluisuus ja menestys, koska nyt puhutaan niin monimutkaisista ja laajoista asioista.”

Mitä tekisit, jos et olisi muusikko?

”En kyllä tiedä. Minulla ei ole koskaan ollut mitään varasuunnitelmaa. Olen aina vain toivonut, että elämäni järjestyisi niin, että saisin tehdä musiikkia.”

Kai sinulla oli toiveammatteja lapsena?

”Varmaan kaikki pelasivat koripalloa minun lapsuudessani. Siksi minäkin ajattelin joskus pienenä, että minusta tulee seuraava Michael Jordan, mutta se nyt vain oli sellaista, mistä lapsena haaveillaan.”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Ympäri Eurooppaa matkustaminen, keikoillani hymyilevät ihmiset sekä myös ne ihmiset keikoilta, jotka räppäävät kappaleita kanssani.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!