Small talk: vieraana Kari Peitsamo

Tästä lähtee joku ziljoonasta Peitsamon biisistä. Kuva: Tomi Palsa

Kari Peitsamo kertoi alkoholittoman oluttuopin äärellä Nuorgamille köyhyydestä, runoudesta ja Vedestä nousee kasvi -albumista. Peitsamon ja hänen tuotantonsa seesteisen merkkipaalun on määrä jatkaa tällä viikolla Albumiklassikot-konserttisarjaa.

Mikä on edellinen todella hyvä biisi, jonka olet kuullut?

”Tämä, joka soi tällä hetkellä! (Menee kysymään kahvilan myyjältä.) The Supremesin Run Run Run.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on paras kappale, jonka olet kirjoittanut tai levyttänyt?

Kauppaopiston naiset, koska sillä maksetaan yhtiövastike.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

”Olisin suomen kielen opettaja. Opiskelin Tampereen yliopistossa suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta, mutta opinnot jäivät kesken, kun muusikonura vei mukanaan.”

Millainen on biisintekoprosessisi?

”Alitajuinen. Teen kappaleen nopeasti ja se syntyy helposti, mutta varmasti tätä edeltää jonkinlainen prosessi. Lisäksi olen kuunnellut pikkupojasta lähtien niin paljon musiikkia, että biisin formaatti on hyvin tuttu. Otsikko on tärkeä. Pidän itseäni kuitenkin enemmän runoilijana kuin säveltäjänä.”

Mikä on erikoisin musiikistasi tehty tulkinta, johon olet törmännyt?

”Vuonna 1978 tein kokeellisen levyn nimeltä Puinen levy, jota voisi kai kutsua avantgardeksikin. Epe’s Music Shop loukkaantui levystä niin paljon, että ei ottanut sitä myyntiin, koska piti sitä niin huonona. Itselleni levy ja sen tapa lähestyä musiikkia on tärkeä ja rakas. Se on kuin puhdistusnauha, jonka kuuntelun jälkeen on taas valmis kuuntelemaan muuta musiikkia uusin korvin. Se, kuinka aggressiivisen torjuvasti jotkut suhtautuivat, tuntui hassulta.”

Minkä kappaleen laulat todennäköisimmin karaokebaarissa?

”Helppo! Hurriganesin Good Morning Little Schoolgirlin. Se on sellainen sopivassa kännissä laulettava biisi. Ei kai kukaan selvinpäin ole karaokebaarissa?”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Köyhyys, kuolema ja naiset. Köyhyydellä tarkoitan kovia olosuhteita – puute ja niukkuus, jossa on epätoivon ulottuvuus, on inspiroiva perusta musiikin tekemiselle.”

Kuka on suosikkibeatlesi?

John Lennon! Hän oli sekä esikuvani että henkinen oppi-isäni. Lennon oli aikaansa edellä muutenkin kuin musiikillisesti. Hän luotasi asioita koko sukupolven puolesta. Totuuden etsijä. Paul oli ehkä muusikkona pätevämpi ja lahjakkaampi, mutta Lennon oli ihmisenä ehdottomasti kiinnostavin ja syvällisin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Minkä musiikkityylin päälle et ole koskaan ymmärtänyt?

”Räpin. Se on tylsää, eikä musiikkityyliin liittyvä aggressio vetoa.”

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

Creedence Clearwater Revivalin Green Riveriä. Kuuntelin sitä viimeksi eilen. Tämä voisi olla jokin muukin CCR-biisi. He määrittävät rock’n’rollin edelleen parhaiten. Bändi on minulle jopa tärkeämpi kuin Beatles.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä oli ensimmäinen popkappale, josta muistat pitäneesi?

”Beatlesin Beatles for Sale -albumin eka biisi No Reply. Se oli ensimmäinen lp-levyni. Vuosi oli 1964.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Millä tavoilla musiikkibisnes muuttuu seuraavan kymmenen vuoden aikana?

”Levyjen myyntihän on romahtanut. Musiikkibisnes voi olla aikamoisissa vaikeuksissa ja liikevaihto saattaa laskea, jos ei löydetä korvaavia tapoja ja kanavia bisneksen tekemiseen. Sama homma on nähtävissä myös keikkojen osalta. Tarjontaa on niin paljon, ettei kovin moni bändi tai artisti enää nouse stadiontasolle. Kaiken kaikkiaan bisnes eriytyy, pirstoutuu, ja muuttuu entistä heterogeenisemmäksi.”

Tässä on päättynyt joku ziljoonasta Peitsamon biisitä. Kuva: Tomi Palsa

Mikä on hienoin saamasi kunnianosoitus?

Leo Jokela Boozing Societyn vuosijuhlassa myönnetty kunniakirja. Otsikko on ’Kansainvälinen läpimurto skandinaavisella kielialueella’.”

Millä tavalla mieluiten tuhlaat aikaasi?

”Nukkumalla.”

Mikä on Vedestä nousee kasvi -albumin merkitys sinulle?

”Levy syntyi sellaisessa vaiheessa uraani, että olin julkaissut yhden albumin, Jatsin syvimmän olemuksen, joka oli perinteinen bändilevy. Halusin tehdä akustisen albumin, ja Love Records -pomo Atte Blom antoi luvan laajentaa ilmaisuani siihen suuntaan. Albumi on ilmeeltään rauhallinen ja jopa pysähtynyt. Se oli ehkä hieman erikoinen julkaisu ympäröivässä musiikillisessa ilmastossa, punkin ja uuden aallon tulemisen keskellä. Oleellista oli, että tällä levyllä sain olla oma itseni.

Lyriikoiden kuvat liittyvät kesään. Ja se vesi ja kasvi, siinä vesi symboloi tuonpuoleista, toista maailmaa. Tuo otsikko statementina viehättää minua edelleen, ja olen siihen tyytyväinen. Tosin otsikolla on myös ironinen ulottuvuus. Siihen aikaan Eeva Joenpelto julkaisi kirjoja, joilla oli kolmisanaisia nimiä, kuten Vetää kaikista ovista ja Kuin kekäle kädessä. Ajattelin, että minä kans! Vedestä nousee kasvi! Siinä on luonteva ja selkeä kuva, joka on kuitenkin samaan aikaan erikoinen ja jännittävä. Tuo kuvaa ylipäätään luovaa prosessiani; siinä on mukana voimakas leikin, jopa sattuman elementti. Mutta jotta teksti jäisi elämään, sen täytyy resonoida jotenkin syvällisemmin. Ja sitä kutsutaan runoudeksi.”

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

”Pölvästi. En ole oikein koskaan päässyt Doorsiin kiinni. Eihän se nyt aivan paskaa ole, mutta ainoa idea Morrisonilla tuntui olevan, että kun olet tarpeeksi pitkään tarpeeksi kännissä, niin se vie sinut jonnekin. Että se olisi jonkinlaista shamanismia. Mutta se on vain juopottelua! Samaan hengenvetoon on sanottava, että Jim Morrison on inspiroinut minua pariinkin kappaleeseen. Hänen elämänsä oli kuitenkin tragedia ja meni hukkaan.”

Albumiklassikot: Kari Peitsamo plays Vedestä nousee kasvi ja Risto plays Aurinko aurinko plaa plaa plaa 10.11. Tampereen Klubilla, 11.11. Turun Klubilla ja 12.11 Helsingin Korjaamolla.