Small talk: vieraana Jukka Orma

Kuva: Tomi Palsa

Istuimme kahvikupposelle paluukiertueensa 24. marraskuuta Helsingin Nosturista paluukiertueensa starttaavien Sielun veljien kitaristin Jukka Orman kanssa. Kitaristilegenda paljastui hevin inhoajaksi ja Amy Winehousen myöhäisherännäiseksi suurfaniksi.

Miltä jo-kuopatulta yhtyeeltä mahdollisuus comebackiin pitäisi poistaa ikuisiksi ajoiksi?

”En tiedä, olenko jäävi vastaamaan tähän. Jos ajatellaan filosofisesti, mitä sitä on ihmisiä estämään. Omien makumieltymysten pohjalta se pitäisi kieltää kaikilta hevibändeiltä.”

Mikä oli ensimmäinen popkappale josta muistat pitäneesi?

The Beatlesin All My Loving. Beatles oli lapsuudessani kova sana. Ensimmäinen biisi, minkä radiosta muistan oli Tutti Frutti. Sen a-wop-bop-a-loo-bop-a-lop-bop-bop-alku oli myös varhaisin musiikillinen muistoni, mutten tiedostanut sitä sen enempää.

Ensimmäinen biisi, josta tietoisesti tykkäsin, oli All My Loving. Lisäksi se oli ensimmäinen levyni ja singleni. Mutsi osti sen minulle. Pidin myös b-puolesta I Saw Her Standing There, mutten yhtä paljoa kuin All My Lovingista.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”Uutistunnarit tai mainos-tv:n Heikki Laurilan kitaralla soittama tu-ti-ti-tiidi-tunnari 60-luvulta ovat syöpyneet mieleen. Mainos-tv-tunnarissa oli kutossointu, ja se liikkui kromaattisesti.

Tehokkain musiikinkuunteluvaiheeni oli 60-luvun alusta 80-luvun puoliväliin. Varsinkin 60-luvulla levynkuuntelumahdollisuudet olivat niin paljon pienemmät, niin eniten kuuntelemani varsinainen kappale voi olla ihan joku, mikä soi silloin paljon radiossa. Esimerkiksi Satumaa on seurannut sieltä asti mukana. Samoin Beatlesit ja Hendrixit. Yksi vaihtoehto voisi olla myös All Along the Watchtower, koska sitä kuulee yhä radiosta. Lisäksi tulee mieleen, että jossain vaiheessa kuuntelin Stravinskyn Kevätuhria paljon, mutta se ei taas ole radiossa soinutta musiikkia.”

http://www.youtube.com/watch?v=swbcFnkeMwE

Minkä pop-albumin klassikkostatus tuntuu sinusta ylitsepääsemättömän vaikealta ymmärtää? Miksi?

”Hendrixin Band of Gypsysissä olisi kaikki ainekset klassikoksi. Loistava levy, mutta se on ärsyttävä ja vääristä syistä klassikko. Se antaa Hendrixistä väärän kuvan machoisena kitarasankarina, jonka juttuna oli osoittaa machoista kyrpäänsä eli kitaraansa ilmaan. Hendrixin juttu ei ole kitarasankaruudessa, vaan biiseissä, tuotannossa, kokonaisvaltaisessa musiikkinäkemyksessä ja siinä, miten hän yhdistää rytmimusiikin, valkoisten pop-musiikin ja Dylan-vaikutteisen runouden. Band of Gypsys vie tältä kannalta väärään suuntaan.”

Minkä kappaleen laulat todennäköisimmin karaokebaarissa?

”Vanhaa suomalaista iskelmämusiikkia, Liljankukan, Besame Muchon tai Volaren.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ketkä soittaisivat unelmakvartetissasi? Kuka toimisi tuottajana?

”Jimi Hendrix, Charlie Mingus, Elvin Jones, Miles Davis. Tuottajana Quincy Jones.”

Mitkä ovat 80-lukulaisen ja nykyhetken festivaalimeiningin suurimmat erot?

”Tekniikan ja järjestelyjen osalta kehittynyt ammattitaito. Ja subjektiiviselta kannalta katsottuna pääesiintyjästatus.”

Kumpi on tärkeämpää: sävellys vai se, miten se on toteutettu?

”Nykyään se on aika veteenpiirretty viiva, koska tuotannosta on tullut osa sävellystä. Hiphop on tuonut mukanaan sen, että olemassa olevaa materiaalia käytetään ja siitä luodaan uusia kokonaisuuksia. Lopulta on mentävä terminologiaan: tarkoittaako sävellys melodian vai rakenteiden tekemistä. Jos sitä ajattelee laajemmin, niin lopputuloksen tekeminenkin on sävellystä. Eli loppujen lopuksi kaikki on tärkeitä, mutta pihvi on musiikin aiheissa (sävellyksessä), koska ilman niitä ei voi olla esitystä. Lisäksi lauletussa musiikissa teksti on ensiarvoisen tärkeä.”

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

Amy Winehousen koko tarina ja sen traagisuus yksilön elämän ja sosiaalisen tapahtuman tasolla. Siinä näkyivät kaikki ne puolet, mihin on vaikea ottaa kantaa tai vaikuttaa. Samalla tavalla ennen puhuttiin kapitalistisesta systeemistä, joka syö artisteja, mikä on paskapuhetta, koska se on jokaisen oma valinta. Eri asia on, miten sen traagisen tapauksen ympäristö reagoi siihen tapaukseen, millainen yhteiskunnallinen tilanne vallitsee ja millä tavalla se vaikuttaa artistin valintoihin.

Winehouse kuoli samaan aikaan Breivikin joukkomurhien kanssa. Molemmissa tapahtumissa oli samaa yhteiskunnallista traagisuutta, jonka käsitteleminen ei ole helppoa ja johon ratkaisuiden löytäminen ei ole niin yksinkertaista kuin Facebook-kommenteissa väitetään. On moniselitteinen kysymys, miksi Winehousen tapainen lahjakkuus tuhoaa itsensä. Se on lopulta oma valinta, josta ei voi syyttää yhteiskuntaa, mutta silti yhteiskunta antaa sen tapahtua. Se laittoi ajattelemaan. Minä ostin Winehousen levyt ja rupesin kuuntelemaan. Hän oli häikäisevä lahjakkuus, ja esimerkki siitä, kuinka traagisuus kulkeekaan yhdessä suuren lahjakkuuden kanssa. Suomessa näkee samaa pienemmässä mittakaavassa. Itsekin olen nähnyt läheltä niin monenlaisia turhia menetyksiä.”

Kenen edesmenneen artistin tai hajonneen yhtyeen olisit halunnut nähdä livenä?

”Ei ole yllätys, että Hendrixin. Lisäksi Sex Pistols olisi ollut kiva nähdä jossain vaiheessa.”

Mikä on ärsyttävin musiikistasi tehty tulkinta, johon olet törmännyt?

Sielun Veljien alkuaikoina tuli naureskeltua paljon Länsiväylän arvostelijalle, jonka nimen muistan, mutten kehtaa sanoa. Esitimme täysakustisia keikkoja, minä soitin dobroa, Affe soitti peltikanistereita. Ismo lauloi, eikä soittanut mitään. Arvostelijan mielestä oli ylimielisyyttä, että me soitettiin peltikanistereilla ja ’jonkinlaisesta pellistä väsätyillä kitaroilla’. Huvitti, että arvostelijan tietämys musiikista oli sillä tasolla, ettei se tiennyt että dobro on dobro.

Lisäksi Sielun Veljiin suhtauduttiin yhdessä vaiheessa kriitikoiden joukoissa ei-humoristisesti. Meitä pidettiin tiukkapipoisena ja yksioikoisena. Silloin ajattelin, että on karmeaa kun huumori ei näy. Mutta jälkeenpäin on miettinyt, että ehkä se olikin niin. Silloin oli ehkä vain niin arrogantti, että kuvitteli kaikkien omien ajatustensa näkyvän ulospäin.

Muuten olen ehkä aktiivisesti unohtanut ikävimmät tulkinnat. Yleensä ottaen musiikkimme on ymmärretty ihan hyvin. Olen tyytyväinen saamaani vastaanottoon kaikin puolin. Olen 54-vuotias ja tehnyt musiikkia koko ikäni. En voi olla tilaani tyytymätön.”

Mitkä ovat suosikkisäkeesi popmusiikissa?

”The sunshine bores the daylights out of me.”
(The Rolling Stones: Rocks Off)

”Blues-voittoisen rockin kielikukkaset Rolling Stonesin Rocks Offissa. Suomenkielisen musiikin osalta olen kauhean ylpeä siitä, että olen saanut työskennellä pitkään Ismon kaltaisen nerokkaan sanoittajan kanssa. Jostain Ismon lauseista suomenkielinen suosikkisäkeeni löytyy. Nyt treenatessa on huomannut, että ole mitään myötähäpeää kuunnella tai laulaa Ismon 20 vuotta vanhoja sanoituksia.

Tähän voisi vielä jälkikäteen lisätä, että Tuomari Nurmion Hunajainen paholainen on herkku, samoin kuin Daven Pieni ja hento ote.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Minkä levyn ostit viimeksi?

”Ostan divarista koko ajan läjäpäin vinyylejä. Uusista viimeisin on varmaan joku Amy Winehouse. Divariostoksista kenties jokin West Side Story -versio tai Jeff Beck -kokoelma.”

Kenen lauluääni saa selkäpiissäsi soimaan hyyn?

”Amy Winehousen. Hyvässä mielessä.”

Mitä mieltä olet ”kielletyn nautinnon” käsitteestä popmusiikissa?

”Olen vapautunut tällaisesta. Tykkään Mantovanista ja sanon sen näin. Tykkään jazzista ja iskelmästä, mutten koe siinä olevan mitään pahaa. Jossain vaiheessa pidin Madonnaa ja Michael Jacksonia kiellettyinä nautintoina, mutta nyt ne on Miles Davisin kanssa samalla viivalla.”

Kuka on suosikkibeatlesi?

John Lennon, koska sen ajattelussa oli syvälle menevää itsenäisyyttä. Lennon uskalsi ensimmäisenä rockmusiikin machokentässä ottaa naisen, jota kaikki halveksuivat, ja vielä pitää sitä naista rinnallaan tasavertaisena ihmisenä. Se oli ennenkuulumatonta silloin ja sen jälkeenkin. Se, kuinka väitetään että Lennon tuhosi Beatlesin ottamalla Yoko Onon, on niin törkeästi ihmisiä alentava käsitys, että se tekee Yokon valitsemisesta Lennonin suurimman teon.”

Mitä yhtyettä tai artistia todennäköisimmin suosittelet uudelle tuttavuudelle?

”Ehkä Stevie Wonderia, koska sen tuotanto on niin suuri aarreaitta. Tai Jeff Beckiä. D’Angeloon sekosin joskus 10 vuotta sitten.”

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

”Alkuperäinen haaveeni oli psykiatri. Eli se toivottavasti.”

Kuka on tunnetuin henkilö joulukorttilistallasi?

”En tiedä, voiko vaimolle lähettää joulukortteja, mutta se olisi ehkä nykyään tunnetuin. (toim. huom. kirjailija Anja Snellman)”

Mitä instrumenttia haluaisit oppia soittamaan?

”Trumpettia tai pianoa.”

Mikä on ärsyttävin musiikinlaji, johon olet törmännyt?

”Hevi. En ymmärrä sitä, että sellaista voi tehdä tosissaan. Näen myös sellaisen mahdollisuuden, että kyse on kynnyksestä, jota en osaa ylittää. En ymmärrä koko sitä kulttuuria, pukeutumista, rumuuden estetisointia, tekstien yksioikoisuutta, ja musiikin pseudo-aggressiivista kukkoilua. Tässä on ilmeisesti paljon samaa kuin aikoinaan Sielun Veljien humoristisuuden ymmärtämättömyydessä. Musta sankariheavy on musiikkina tylsää ja asenteellisesti kotoisin keskiajalta.”

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

”Kuka tahansa klassinen säveltäjä. Uljas Pulkkis, Kaija Saariaho. Mulle on tärkeää, että sellainen musiikki pysyy hengissä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä yhtye tai artisti sai sinut ryhtymään muusikoksi

”Beatles. Se kaappasi mukaansa jo lapsena.”

Vinyyli, kasetti, cd vai mp3?

”Ihan kaikki käy. Mp3-soitinta ei minulla ole, mutta kuuntelen vinyyliä. Autossa on kasettikone. Vinyyleinä ostan varmaan eniten, koska kiertelen divareita paljon. Muun musiikin saan Spotifysta.”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Ensiksi Pirkko Saision HOMO-näytelmä, joka oli helvetin hyvä.

Toiseksi vaimoni täysin kahlehtimaton ajattelu on ollut hämmästyksen ja innoituksen aihe. Valtava tietämys ja oivallus -pohjainen ideoilla leikittely ja yllättävien näkemysten esilletuonti.

Lisäksi Suomessa ja koko Euroopassa käytävä poliittinen keskustelu, joka on pikkuhiljaa pääsemässä irti vasemmisto–oikeisto- ja kommunismi–kapitalismi-jaoista. On virkistävää, että tällaista tapahtuu, vaikka seuraukset voisivat olla katastrofaaliset, kun ihmiset joutuvat harkitsemaan itsestään selviä asioita uudelleen. En halua vaikuttaa tunteettomalta tai kyyniseltä, mutta näissä hirveissä taloudellisissa kriiseissä aiemmat maailmanjärjestykset olisivat sotineet. Nykyään sodan epähumaanius halutaan tiedostaa pois yhteiskunnasta, ja sitä sotaa käydään poliittisilla kentillä. Se on ihan hyvä. Ei olla enää niin nopeita tai yksiselitteisiä, että vallataan jotain alueita.

Ja vielä neljäs. Olin soolokeikalla lauantai-iltana laulamassa 1990- ja 2000-luvuilla tekemiäni biisejäni. Ne ovat tulevalta levyltäni Roina, joka käsittelee rankkaa 90-lukuani. Keikan päätteeksi sain encoren, mikä oli valtavan inspiroivaa.”

Mikä on rock’n’rolleinta, mitä olet ikinä tehnyt?

”(nauraa ja miettii pitkän aikaa) Sielun veljien L’Amourhan kultalevybailuissa esitimme itsetekemämme Punahilkka-näytelmän. Ehkä se. Yleisö ei tykännyt yhtään, vaan halusivat rahansa takaisin ja buuasivat. Loppuunmyyty sali joutui katsomaan oudon rockyhtyeen outoa versiota Punahilkka-näytelmästä. Ehkä se on se.”

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

”Kyllä se nerouteen kääntyy. Loistava esiintyjä, laulaja ja tekstintekijä.”

Sielun veljet kiertävät Suomea ja piipahtavat myös Tukholmassa ja Tallinnassa marras–joulukuussa. Päivämäärät voit tarkastaa täältä.