Kohti Provinssirockia!

Small talk: vieraana Jonas Bjerre (Mew)

Jonas Bjerren on helppo hymyillä.

Jonas Bjerren. Uskoo, että muumeja on olemassa.

Mew esiintyi viimeksi Suomessa vuonna 2010. Esiintymispaikka oli tuolloin sama kuin tänään perjantaina – Seinäjoen Törnävänsaari. Uutta materiaalia parhaillaan työstävä yhtye esiintyy perjantaisen Provinssirock-keikan lisäksi kesällä muun muassa Japanissa ja Englannissa.

Tanskalaisbändi keskittyy parhaillaan levyntekoon ja keikkailuun niin tiiviisti, ettei yhtye anna haastatteluja – paitsi Suomeen. Enkeliääninen laulaja Jonas Bjerre päivittää Nuorgamille Mew’n kuulumiset ja muistelee bändin aiempia vierailuja Suomessa. Vokalisti kertoo muun muassa tulleensa juotetuksi lärveihin yksitoista vuotta sitten Kentin jäsenten toimesta Helsingissä.

Mitä kuuluu Mew’n maailmaan?

”Paiskimme tasaiseen tahtiin töitä saadaksemme uuden levymme valmiiksi. Levyntekoprosessi on ollut haaste ja siellä täällä tapahtuva suuri seikkailu, joka kestää kuukausia. Olemme lisäksi mukana Sensory Spaces -nimisessä applikaatiossa, joka julkaistaan kesän aikana. Teemme myös jonkin verran keikkoja. Kiirettä siis pitää!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Miltä seuraava Mew-albumi kuulostaa?

”Sitä on vaikea kuvailla. Totta kai, se tulee kuulostamaan tunnistettavasti Mew’lta, mutta pyrimme löytämään uusia sävyjä ja uudenlaista inspiraatiota musiikkiimme. Meille on tärkeää, että levymme eivät kuulosta toisiltaan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on parasta ja inspiroivinta musiikissa tällä hetkellä?

”Olen innoissani kaikista uusista mahdollisuuksista. Muun muassa siitä, että bändit voivat julkaista itse omat levynsä. Ja siitä, että musiikkivideoista on tullut taas iso osa kuuntelukokemusta – samalla tavalla kuin ne olivat silloin, kun MTV:n kaltaiset tv-kanavat vielä näyttivät musiikkivideoita. Isojen ja pienten bändien on nykypäivänä mahdollista tehdä visuaalisesti laadukasta jälkeä. Videon budjetin ei tarvitse olla edes iso, kunhan vaan kantava idea ja estetiikka ovat kohdillaan. Yleisesti ajatellen, on hienoa, että enää ei ole ketään diktaattorimaisesti valvomassa sitä, mitä musiikkia ihmiset kuuntelevat. Netistä voi löytää vaikka mitä, jos vaan kiinnostus ja uteliaisuus riittävät.”

Mitä musiikkia olet kuunnellut viime aikoina?

”Odotan innolla pian ilmestyvää Hooray for Earth -albumia. Silas (Utke Graae Jørgensen, Mew’n rumpali) on kuunnellut paljon Pink Floydin Echoesia, George Michaelin vanhempaa tuotantoa ja avantgarde-jazzguru Sun-Ra’ta. Pidän siitä, että yhtyeet käyttävät löytävät enemmän ja enemmän inspiraatiota 1980-luvun musiikista, kuulostamatta kuitenkaan pelkältä pastissilta menneisyydestä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on ollut Mew’n uran tähänastinen kohokohta?

”Tuohon kysymykseen on mahdotonta vastata. Perspektiivi asioihin muuttuu ajan myötä. Muistan edelleen sen jännityksen ja innon, kun kuulin kappaleidemme soivan radiossa ensimmäisiä kertoja. Muistan ensimmäiset keikat. Muistan sen, kun pääsimme esiintymään isommille areenoille ja matkustamaan ympäri maailmaa. Joidenkin omien idolien ja sankareiden tapaaminen on ollut ikimuistoista. Jokainen albumi on tuntunut valtavan hienolta saavutukselta – ei pelkästään fyysisenä esineenä, vaan myös luovan työn tuloksena, joka on syntynyt bändin jäsenten yhdessä tekemien asioiden myötä.”

Mew on otettu avosylin vastaan Suomessa aina bändin ensimmäisestä kansainvälisestä julkaisusta, Frengers-albumista (2003) lähtien. Mitkä ovat olleet omia suosikkikeikkojanne Suomessa?

”Toinen vaikea kysymys. Koemme olleemme etuoikeutettuja, koska olemme saaneet soittaa niin monta mahtavaa festivaalikeikkaa Suomessa. Ensimmäinen oma keikkamme Helsingin Tavastia-klubilla tuntui kerrassaan maagiselta.”

Millaisia muistoja Suomessa soittamistanne keikoista on jäänyt?

”Henkilökohtaisesti, juuri mainitsemani keikka Tavastialla oli mieletön. Tavastia on loistava areena intiimille klubikeikalle. Koko sali hikoilee, on kuuma ja yleisö on pakkautunut tiiviisti toisiaan vasten. Vuonna 2002 kiersimme Pohjoismaita Kentin kanssa, ja muistan varsin hyvin keikat Helsingissä. Kent on mitä mainiointa kiertueseuraa, he ovat kuin heimoveljiä meille. Soitimme Tavastialla kahtena iltana peräkkäin, ja ensimmäisenä iltana Kentin pojat juottivat minut kaatokänniin. Yritin kai näyttää, miten kova jätkä olen. En sitten ollutkaan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Onko Suomesta tai esimerkiksi maan luonnosta jäänyt erityisiä muistijälkiä?

”Suomi on yksi ensimmäisistä maista, missä tunsimme, että meidät ja musiikkimme todella hyväksytään ja siitä pidetään. Tuntui, että meille on yleisömme ja musiikillamme on tarkoitus. Tulen aina muistamaan saamamme lämpimän vastaanoton. Ja Suomen luonto. Isojen kaupunkien ulkopuolella maaseudulla ajaminen on aina ollut elämys. Olen nähnyt Suomessa mahtavaa luontoa. Metsät ovat aivan erilaisia kuin Tanskassa. Osa minusta uskoo, että muumeja on oikeasti olemassa. Olen iso Tove Jansson -fani.”

muumi1s

Mikä on oudointa tai hauskinta, mitä Suomen-vierailuillanne on tapahtunut?

”Yhdellä festivaalikeikalla sähköt katosivat kesken kaiken. Se ei tuntunut hauskalta sillä hetkellä, mutta nyt kun asiaa muistelee, se oli tavallaan aika hassua. Olemme päässeet mukaan myös monille erittäin hauskoille jatkoille vuosien varrella. Aina on ollut kivaa!”

Mew esiintyy Provinssirockissa tänään, perjantaina 14. kesäkuuta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!