Small talk: Ida Nielsen (Prince)

Pidän naisista, mutten silti halua heitä promokuviin kanssani.

Kaiken takana on nainen. Princen takana on useampi nainen. Tässä on yksi heistä, Princen yhtyeen tanskalainen basisti Ida Nielsen.

Kauan olet soittanut Princen kanssa ja miten päädyit bändiin?

”Noin yhdeksän kuukautta. Sain viime elokuussa soiton Princen edustajalta, että Prince haluaisi jammailla kanssani. Sitten minut kutsuttiin Minneapolisiin koesoittoihin. Se oli todella hullua. Luulin ensin, että koko juttu oli vitsi. Jos maailmassa oli ollut joku muusikko, jonka kanssa olin halunnut soittaa, se oli Prince.”

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämässäsi?

”En osaa nimetä vain yhtä. Lempibiisini vaihtuvat, enkä saa mitenkään nimettyä vain yhtä, jota olen kuunnellut eniten. Prince-biiseistä olen varmasti kuunnellut eniten Alphabet Streetiä.

http://www.youtube.com/watch?v=G8pK6mgIvtg

Mitä toivot dj:ltä, kun olet todella, todella humalassa?

”Riippumatta siitä, olenko humalassa vai en, toivon dj:ltä something funky. Näillä sanoilla.

Mikä bändi tai artisti tekee tällä hetkellä maailman tärkeintä musiikkia? Prince ei käy vastaukseksi.

”En osaa taaskaan sanoa vain yhtä. Koko ajan tapahtuu paljon siistiä, enimmäkseen pinnan alla. Tavaraa, joka ei koskaan pääse radioon, koska radio on nykyään niin kaupallinen. Enkä halua sanoa vain muutamaa nimeä, sillä en halua jättää ketään mainitsematta.”

Mitä musiikkia suostutte kaikki kuuntelemaan keikkabussissanne?

”Vanhaa soulia ja funkia.”

Mikä on ärsyttävin musiikkigenre, johon olet koskaan törmännyt?

”Pidän tarvittaessa mistä tahansa musiikista, jos se on tehty sydämellä ja rakkaudella. Ärsyttävintä on sydämetön musiikki.”

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi? Missä olit, kun kuulit siitä?

Michael Jacksonin. Minun piti soittaa sinä iltana vielä keikka Tanskassa. Muistan, kuinka kaikki olivat illalla niin surullisia ja soittivat Jacksonin musiikkia. Sen ja seuraavien päivien keikat eivät olleet mitenkään erityisiä, sillä kaikki olivat niin surullisia. Jackson oli niin loistava muusikko ja artisti.”

Mikä on suosikkisanoituksesi?

”En usko, että minulla on. Tekstit ovat aina viimeinen asia, jota biisissä kuuntelen. Muusikot, jotka tekevät erinomaisia biisejä ja erinomaisia tekstejä, tekevät minuun vaikutuksen.”

Mitä musiikkia todennäköisimmin suosittelet kiinnostavalle tuttavuudelle?

Janelle Monáeta. Hän on todella cool. Monáella ja koko hänen koko bändillään on uusi, oma ja tyylitajuinen soundi.”

Kenen lauluääni saa selässäsi soimaan hyyn?

”Voisin taas sanoa Prince. Mutta Stevie Wonder. Hänen äänestään kuulee, että kappaleet tulevat sydämestä.”

Minkä kappaleen laulat todennäköisimmin karaokebaarissa?

”Olen laulanut vain kerran karaokea. Olin silloin Aasiassa, ja musiikkivalikoima oli vähän mitä oli. Mutta sanon, että Lady Marmaladen.”

http://www.youtube.com/watch?v=aDlHaZz9PNo

Kenen kuolleen artistin olisit halunnut nähdä livenä?

”Ehdottomasti James Brownin. Olen niin pahoillani, etten ikinä ehtinyt.”

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi ollaksesi coolimpi kuin olet?

”En.”

Mikä on ensimmäinen popkappale, josta muistat pitäneesi?

”En osaa nimetä yksittäistä biisiä, mutta olen kasvanut ABBA:n kanssa. Muistan lapsuudestani erityisesti Dancing Queenin. Se on todella tarttuva ja iski minuun silloin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on edellinen erittäin hyvä biisi, jonka olet kuullut?

”Kuulen harvemmin oikeasti uusia kappaleita. Mutta viimeisin biisi, jota en ollut ennen kuullut on Amel Lerrieux’n No One Else. Prince esitteli sen minulle ja nyt olemme soittaneet sitä keikoillamme. Se on balladi, jossa on vain piano ja laulaja, mutta se riittää.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on todennäköisin syy sille, ettet pidä jostain kappaleesta?

”Biiseissä on monta aspektia. Kappaleen ei tarvitse olla monimutkainen, mutta se ei saa myöskään olla liian yksinkertainen. Jos on hyvä groove, ei tarvitse niin montaa sointua tai monimutkaista melodiaa. Mutta jos ei ole groovea, niin melodialta vaatii enemmän. Huonossa biisissä on huono melodia, eikä groovea.”

Mikä on levykokoelmasi noloin levy?

”En häpeä levyjäni, koska pidän niistä kaikista ainakin jollain tavalla.”

Vinyyli, cd vai mp3?

”Pidän vanhoista vinyyleistä, mutta nykyään mp3:sista. Sanon näin, koska en halua joutua formaattikeskusteluun. Mp3:sina. Kaipaan sitä, kun vinyyleiltä täytyi kuunnella levyt kokonaisina ja keskittyen. Cd:iltä tai mp3:sista on helppo skipata biisien biisi. Koko ajatus kokonaisista albumeista on nyt katoamassa, mikä on sääli. ”

Mitä muuttuu musiikkibisneksessä seuraavan 10 vuoden aikana ja mikä säilyy?

”Haluaisin tietää saman, koska minulla ei ole mitään ideaa. Nyt olemme jonkin tuntemattoman reunalla. Kun cd:itä ei myydä niin paljoa, jotain muuta on tapahduttava. Lisäksi on paljon muusikoita, jotka tekevät musiikkia kotona tietokoneillaan. Paljon undergroundia tapahtuu siis, koska se on mahdollista.

En tiedä, selviävätkö suuret levy-yhtiöt vai eivät. Nyt he tekevät todella turvallista ja riskitöntä materiaalia, mikä ei ole hyväksi musiikin moninaisuudelle. Onneksi vastapainoksi on näitä omaa itseään toteuttavia makuuhuonepoppareita. Ehkä ihmiset lopettavat huolehtimasta siitä myyvätkö levyt tai soivatko ne radiossa, jolloin musiikista tulee aidompaa.”

Kun soitat Princen bändissä, turhauttaako konserttien peruuttaminen sinua?

”Itse asiassa Prince ei ole peruuttanut yhtään konserttia sinä aikana, kun olen ollut bändissä.”

Millä todennäköisyydellä soitatte Helsingissä?

”Hyvin todennäköisesti.”

Sama prosentteina kiitos?

”Mitä tahansa voi aina tapahtua, enkä halua laittaa päätäni vadille, mutta sanon että 98%. Käytännössä setarkoittaa sitä, että me soitamme keikan varmasti, ellei jotain todella outoa ja ennustamatonta tapahdu.”

Prince Helsingin Hartwall-areenalla 21.7.