Kuukauden infografiikka

Satumaan kosmologia

satumaan_kosmologia

Kantauralilainen Satumaa – mukaelma V.V. Napolskikhin kaaviosta

Suomi-iskelmän kaukokaipuulla on yllättävät syvät juuret.

Nuorgam tempautuu mukaan kansantieteelliseen keskusteluun kirjahyllystä sattumalta löytyneen vanhan kirjan innoittamana.

Akateemisen Ethnologica Uralica -sarjan julkaisu Northern Religions and Shamanism vuodelta 1992 avaa näkymiä suomalaisten esivanhempien mielenmaisemaan tuhansien vuosien taakse. Siinä V.V. Napolskikh rekonstruoi kantauralilaisen mytologisen maailmankuvan. Kyse on siis siitä, millainen oli suomalaisten, unkarilaisten, udmurttien ja muiden uralilaisten kansojen esivanhempien mytologia tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua.

Kantauralilaisen mytologian kova ydin näyttäisi olevan se kaiho, joka läikähtää sielussa, kun muuttolintojen komeat parvet karkaavat etelään ja jättävät ihmispolon kaamokseen palelemaan. Onkin hauskaa, että tämä suomalaisuuden syvä pohjavirta tiivistyy parhaiten Suomen ”kansallistangossa”Unto Monosen Satumaassa.

Kantauralilainen maailmankuva on kolmitasoinen. Siinä on etelään ja taivaaseen assosioituva ylinen maailma, ihmisten keskimaailma sekä pohjoiseen ja kuolemaan assosioituva alinen maailma. Sielut tulevat ylisestä maailmasta, elämän virran alkulähteiltä, ja niiden määränpäänä on alajuoksulla odottava alinen. Etelän onnela on se ”lintukotola”, jonne linnut lentävät talveksi pitkin ”linnuntietä”. Kaikki sieltä tuleva on hyvää ja pyhää.

Satumaan sanoituksessa haaveillaan ”onnen kaukorannasta”, jossa ”kukat kauneimmat luo aina loistettaan”. Se on paikka, jonne linnut lentävät, mutta jonne laulaja voi vain kaivata.

Kun laulaja siirtyy mielessään Satumaahan ”aatoksin mi kauas entää”, hän tekee samaa matkaa, kuin hantien tai mansien shamaanit, joka johdattivat linnun hahmossa potilaansa sielun muuttolintujen maahan, uudistavalle elämän alkulähteelle.

Lähde: V.V. Napolskikh, 1992, Proto-Uralic World Picture: A Reconstruction, Ethnologica Uralica -sarjan julkaisussa Northern Religions and Shamanism, 1992, painettu Budapestissa, editoijat Juha Pentikäinen ja Mihály Hoppál.