Saippualla pestyjä säveliä – Katsaus Kauniiden ja rohkeiden sivuääniin

He osaavat juonia, vehkeillä ja rakastaa. Jotkut heistä osaavat myös laulaa.

Tammikuussa 1992 monen suomalaisen päivärytmi muuttui lopullisesti, kun kolmoskanava toi ruutuun Forresterin muotitalon ympärillä pyörineen saippuaoopperan. Vuonna 1987 Yhdysvalloissa käynnistynyt draama kohosi Suomessa huimaan suosioon ja täytti ihmisten illat unelmilla, tunteilla ja kutkuttavilla käänteillä. Sarjan hahmot juurtuivat arkikieleen, sen tapahtumat täyttivät kahvipöytäkeskustelut, ja näytteilijöistä onnekkaimmat vierailivat Suomessa useampaan kertaan.

Kauniiden ja rohkeiden merkitystä suomalaisessa laman aikaisessa ja jälkeisessä sosiaalihistoriassa ei kannata vähätellä. Kyse ei ole ollut ainoastaan saippuasarjasta, vaan haaveiden, samastumisen, toden ja fantasian monisyisestä verkostosta. Niinpä Kauniit ja rohkeat on ryhtynyt jo varhain elämään kahta elämää – toista ruudulla, toista ruudun ulkopuolella.

Tällainen maaperä on otollista kasvualustaa oheistuotteille. Kauniiden ja rohkeiden avulla onkin myyty kirjoja, lehtiä, krääsää – ja tietenkin musiikkia. Sarjan nimissä on julkaistu levykaupalla lauluja, joita näyttelijöiden tähtistatus on siivittänyt listoille asti. Lisäksi sointusiirappia on annosteltu jäähallikokoluokan lavoilta.

Kauniiden ja rohkeiden Suomen-ensi-illan 20-vuotispäivän kunniaksi Nuorgam koosti katsauksen sarjassa esiintyneiden näyttelijöiden ja muusikoiden tuotantoon. Mukana ovat sekä sarjan myötä studioon päätyneet näyttelijät että ne, joiden musiikillinen ura on alkanut jo ennen Kauniita ja rohkeita. Mutta kulkevatko kauneus, rohkeus ja musikaalisuus rinnakkaan? Sen päättäköön kukin itse.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Tältä kaikki talentti kuulostaa samaan lauluun laitettuna. Osoittakoon kappale ainakin sen, että musiikki voi yhdistää pahimmatkin vihamiehet.

Ronn Moss

Ruudulla: Ridge Forrester, rikkaan muotisuvun vesa ja sarjan suvereeni kukko. Mies, jossa maskuliininen karheus, viileä ammattitaito ja poikamainen charmi yhdistyvät niin virheettömästi, että rouhean vetovoiman vastapariksi nousee karikatyrisoitumiseen liittyvä komiikka. Lahjakkaan, lihaksikkaan, sanavalmiin ja äveriään Ridgen asiat ovat pääsääntöisesti hyvin, mutta välillä tunteiden runkolangat punoutuvat ahdistaviksi solmuiksi. Silloin Ridge kasvattaa eeppisen leukansa suojaksi yrmeän parran.

Levyllä: Vielä 1990-luvulla Ronn Moss kelpasi Suosikin sivuille teini-idoliksi. Tuolloin jutun juuri ammennettiin miehen nuoruusvuosista Billboard-listoillakin piipahtaneen silkinpehmeän Playerin basistina. Soololevyillään Moss on jättänyt nuorisotähden elkeet vähemmälle ja panostanut putipuhtaaseen ulosantiin. Hän käsittelee tunteita suurieleisesti, mutta ehdottoman riskittömästi. Välillä mies irroittelee kuin Jon Bon Jovin ja David Hasselhoffin ristisiitos. Mossin musiikki piirtääkin samanlaista maskuliinisuuden ääriviivaa kuin hänen roolihahmonsa. Ahdistukselle ei hänen levyillään ole kuitenkaan sijaa – siksi kiekkojen kansikuvissa voi poseerata ilman partaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Player matkalla kohti listakärkeä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kauniiden ja rohkeiden ulkopuolella Ronn Moss ei kaipaa muotia, vaan toimintaa.

John McCook

Ruudulla: Eric Forrester, Forresterin muoti-imperiumin luoja ja hellän ankara isähahmo. Vaikka vuodet kuluvat, pojat kävelevät yli, firman arvo nousee ja laskee, pysyy Eric harmaana eminenssinä luomuksensa taustalla. Kun dynastian kohtalonkysymyksiä ratkotaan, Eric on aina huoneessa, mutta usein jossakin pääpukarien takana, kameran epätarkalla alueella. Sieltä tapittavat syvien kulmien alle piiloutuneet silmät, jossa häivähtää pitkävihaisen norsun muisti.

Levyllä: Ilman Kauniita ja rohkeita John McCook olisi tuskin koskaan päässyt äänilevylle. Eric Forresterin rooli avasi kuitenkin markkinaraon kevytsoulin ja viihdejuuston sekaiselle musiikille. McCookin tulkinnat ovat samalla lailla harmaiksi puleerattuja kuin hänen hahmonsakin, ja niiden hallavan charmin takaa kaikuu hentona sivuäänenä jonkinlainen syyntakeettomuus. Kun McCook ilmaisee isällisesti painottaen laulujen tunnekuohuja, on lopputulos samalla lailla tahattoman hupaisa kuin tuskastuneen Eric Forresterin sammakkomainen irvistys.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Ostaisitko tältä mieheltä käytetyn muotitalon?

Teri Ann Linn

Ruudulla: Kristen Forrester Dominquez, vaalea seurapiirineito, joka ei aikuistuttuaan vilkuillut kaksilahkeisten suuntaan niin kimaltelevin katsein kuin Stephanie Forrester, tuo dynastian rautainen matroona, olisi toivonut. Kristenin kohtalona olikin päätyä äitinsä juonittelun myötä naimisiin ikilieron Clarke Garrisonin kanssa. Avio-onni päättyi – tietenkin – Clarken petollisuuteen. Myöhemmin Kristen avioitui Tony Dominquezin kanssa ja katosi Floridaan, josta hän on palannut sukunsa pariin vain satunnaisesti.

Levyllä: Hollywoodilainen hattutemppu koostuu kauneuskilpailumenestyksestä, roolista saippuasarjassa ja omasta äänilevystä. Vuoden 1981 Miss Havaiji Teri Ann Linn pääsi täydentämään troikkansa, kun Fazer Musiikki otti hänen kepeästi diskopopahtaneen levynsä julkaisuohjelmaansa vuonna 1993. Hentoa listamenestystä hyisessä Pohjolassa nautittuaan Linn suuntasi vielä Saksan markkinoille ennen kuin rohkeni debytoida kotimaassaan vuonna 1998. Suomalaisin voimin saatettiin maailmaan myös Linnin kakkosalbumi Be Young, Be Foolish, Be Happy (1997), jolla neito duetoi itsensä Dannyn kanssa. Uudeksi Armiksi Teri Annista ei ilmeisesti ollut, koska yhteistyö jäi yhteen lauluun.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Koska Teri Ann Linnin musiikkia ei ainakaan Nuorgamin taidoilla löydy internetissä videomuodossa, tyydymme katsomaan vuoden 1981 Miss USA -kilpailun loppuhuipennuksen.

Jeff Trachta & Bobbie Eakes

Jeff Trachta ruudulla: Thorne Forrester, Ridgen vaalea ja haalea veli. Kun sarja alkoi, veljekset kilpailivat tasapäisesti hegemonisesta asemasta yrityksessä, naismarkkinoilla ja katsojien sydämissä. Tässä kiistassa viuhuivat niin nyrkit kuin luoditkin. Voittaja oli kuitenkin selvillä alusta asti. Kun Trachta astui Clayton Norcrossin saappaisiin Thornena vuonna 1989, rellesti Ridge jo Forresterin käytävillä kuin pukki kaalimaalla. Vuosien varrella Ridgen ylivalta on vain korostunut samalla kun Thorne on valunut isäänsäkin kauemmas taustalle.

Bobbie Eakes ruudulla: Macy Spectra, hurmaavan kieron Sally Spectran tytär. Vaikka Macyn ympärille pyrittiin rakentamaan jos jonkinlaista draamaa alkoholiongelmasta alkaen, jäivät hahmosta mieleen lähinnä spanielinsilmät. Neitoa koetettiin kuljettaa ryysyistä rikkauteen samalla lailla kuin Brooke Logania, mutta siinä missä Brooken ja Ridgen suhteesta tuli koko sarjan selkäranka, latistui Macyn matka Thornen aviovuoteeseen saman asetelman halvaksi toisinnoksi. Kun Macy lopulta kuoli‒ei kuollut‒kuoli, oli hahmo jo valmis unohtumaan. Vaikka onhan rajan takaa tultu aiemminkin takaisin.

Levyllä: Kun 1980-luvulla vaikuttaneessa Big Trouble -tyttöbändissä laulaneen Eakesin roolihahmo saatettiin yhteen Trachtan esittämän Thornen kanssa, oli sarjan ikioma duo kasassa kuin huomaamatta. Eakes ja Trachta levyttivät albumillisen balladivetoista sokerikuorrutetta, jossa tunteet olivat ikuisia ja syntetisaattorimatot tavoittelivat taivaita. Samalla konseptilla tuotettiin tuota pikaa myös joululevy ja duettoalbumin jatko-osa. Ruudullakaan laulutaitoja ei pidetty vakan alla – 1990-luvulla Macy ja Thorne tuntuivat lauleskelevan sylikkäin harva se jakso. Laulunäytteet ruudulla antoivat samalla luontevan alun Eakesin soolouralle. Myöhemmillä levyillään Eakes on tosin sekoittanut balladitaiteeseensa myös ripaukset country-henkistä singer-songwriterismia ja eleganttia yökerhojazzia.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Rakkausballadien lomassa Eakes ja Trachta osasivat laittaa myös lanteet keinumaan.

Joanna Johnson

Ruudulla: Caroline Spencer, lehtimoguli Bill Spencerin tytär ja Ridgen ensi rakkaus. Sarjan ensimmäiset vuodet rakentuivat polttavan ydinkysymyksen varaan: Saako Caroline Ridgen omakseen, vai viekö yllättäen estradille astunut Brooke Logan hurmurin sydämen? Moninaisten juonenkäänteiden myötä Caroline päätyi Thornen puolisoksi, kunnes Ridgen vetovoima sai neidon janomaan vanhaa suolaa. Kun Ridge ja Caroline onnistuivat lopulta luovimaan itsensä avioliiton satamaan, sairastui Caroline kuolettavasti leukemiaan. Häntä hoiti muuan Taylor Hayes. Muutamaa vuotta myöhemmin ruudulla vilahti Carolinen kaksoissisko Karen.

Levyllä: Kauniisiin ja rohkeisiin pestautuessaan Joanna Johnson tuskin  arvasi nousevansa 1990-luvun kuluessa levyttäväksi artistiksi Suomessa, mutta totuus on toisinaan saippuadraamaakin ihmeellisempää. Johnsonin nimiin kirjattiin vuonna 1993 julkaistu Standing in My Rain -levy, tosin valtaosan levyn lauluosuuksista taisi luikauttaa tuottaja Cris Owen. Levynkannen lisäksi Johnsonin nimi nähtiin Suomen albumilistalla, jossa Hessu Reijosen musiikkimanageroitava piipahti sijalla 30. Jos väittämä ei olisi liian yleistävä, tekisi mieli todeta: ”only in Finland”.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Koska Joanna Johnsonin musiikkia ei tiedon valtaväyliltä löydy, viettäkäämme hetki nuoren rakkauden parissa. Ja innokkaimmille vinkki: Standing in My Rain -single on nähty hetki sitten Huuto.netin listoilla pilkkahintaan!

Jack Wagner

Ruudulla: Dominick ”Nick” Marone, Massimo ja Jackie Maronen hulivilipoika. Kapteeni ja hurmuri, joka selviää tilanteesta kuin tilanteesta veitikkamaisella hymyllään. Vaikka maailma tölvii ja riepottelee, Nick pitää päänsä, säilyttää itsenäisyytensä ja löytää mustasukkaisuudestaan aimo kaupalla elinvoimaa. Nick on Kauniiden ja rohkeiden virallinen ”taustahurmuri”, joka kaivetaan esille aina, kun jollekin Loganin tytölle pitää järjestää romantiikkaa Forresterin klaanin ulkopuolelta. Pitkäaikaiset suhteet jäävät usein haaveiden tasolle, mutta onpahan millä leikkiä. Siinä on ikuisen nuoruuden salaisuus.

Levyllä: Wagner on todellinen kevytviihteen multilahjakkuus. Mies ponnahti tv-ruuduille vuonna 1983 General Hospitalin kiintotähtenä Frisco Jonesina. Samoihin aikoihin tekeillä oli jo debyyttilevy All I Need, jonka nimikkoraita päätyi peräti Hot 100 -listan kakkossijalle. Tämän jälkeen musiikki ja näytteleminen ovat kulkeneet rinta rinnan halki vuosikymmenten. Wagner on tähdittänyt niin Santa Barbaraa kuin Melrose Placeakin samalla, kun diskografia on venähtänyt viiden albumin mittaiseksi. Ei siis liene sattumaa, että miehen musiikki on kuin tehty 1980-lukulaisten tv-sarjojen taustalle suureellisine kertosäkeistöineen, asianmukaisine konetaustoineen, vinkuen soivine kitaroineen ja kaikkensa antavine laulusuorituksineen. Mutta taittuvatpa tältä Kauniiden ja rohkeiden John Farnhamilta kepeät joululaulutkin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
On tilanteita ja asetelmia, joita sanat eivät riitä kuvaamaan.

Adrienne Frantz

Ruudulla: Amber Moore, pieni vaalea pirulainen. Tyttö, joka ponnisti trailer parkista Forresterin lapsenhoitajaksi, vietteli hoidettavansa ja junaili pariskunnalle lapsen, joka ei kuitenkaan ollut heidän omansa. Käärmeenkielinen juonittelija, jonka vehkeilyssä on samalla jotakin viatonta ja hellyttävää. Mihin Amber koskeekin, se muuttuu rikokseksi, räjähdykseksi, vahinkolapseksi tai sekaisin menneeksi parisuhteeksi. Välillä nurkan takaa saattaa ilmestyä myös Amberin kaksoissisko April Knight, aikuisviihteeseen kallellaan oleva rentuke. Kaaoksen keskellä Amberin lapsenkasvoilla säilyy kuitenkin koko ajan vilpitön usko todellisiin tunteisiin ja onnelliseen elämään.

Levyllä: Siinä missä 1990-luvulla julkaistut Kauniiden ja rohkeiden kylkiäislevyt vetoavat aikuiseen makuun, kurottaa Adrienne Frantzin vuonna 2007 julkaistu debyytti Anomaly kohti laulajan omaa ikäryhmää. Goo Goo Dolls -vokalisti Johnny Rzeznikin kainalossa 2000-luvun alkupuolella viihtyneen neidon musiikki on omalaatuinen yhdistelmä listakelpoista singer-songwriterismia, läpeensä stailattua teinihömppää ja tummasävyistä tunnelmointia. Odottamatonta kyllä, Frantzin kappaleet tuovat mieleen niin Heather Novan, Avril Lavignen kuin Lisa Germanonkin. Muutamaa laulumaneeria karsitumpana ja oikeiden henkilöiden tuottamana Adriennessa voisi olla potentiaalia vaikka millaiseksi Gwen Stefaniksi. Ihan oikeasti.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Adrienne Huomenta Suomen studiossa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Adrienne ja monta asua.

Jacob Young

Ruudulla: Rick Forrester, Kauniiden ja rohkeiden sukurutsaisen ja nepotistisen ihmissuhderakennelman kukkea hedelmä. Rick (Eric jr.) on Ericin ja Brooken poika, jonka elämää on varjostanut muun muassa traumaattinen suhde isä- ja velipuoleensa Ridgeen. Ihmissuhteensa hän on altistanut freudilaisille tulkinnoille innostuttuaan vehtaamaan kahden sisarpuolensa kanssa. Rickin viimevuotiset edesottamukset kiteytyvät MTV3:n sarjaesittelysivuilla muotoon: ”Rick ihastuu Jackieen. Tämä on Rickin velipuolen Ridge Forresterin velipuolen Nickin äiti Jacqueline ’Jackie’ Payne Marone Knight, naimisissa Owen Knightin kanssa.”

Levyllä: Vuonna 2000 Jacob Youngin tie vei mikrofonin ääreen. Miehen eponyymi levy yhdisti poikabändien ylijäämäballadit, Nik Kershaw’n hatarammat hetket ja hienovaraisella raspilla karhennetut aikuisrokkipalat. Jos Young olisi päätynyt näyttelijäksi Beverly Hills 90210 -sarjaan, olisi hän varmasti päässyt jonkun jakson huipentumana The Peach Pitin lavalle Jamie Waltersin rinnalle. Young onkin helppo sijoittaa samalle jatkumolle teinisarjoista ponnistaneiden kauniskasvoisten tähdenlentojen kanssa, vaikka hänen tähtensä ei musiikin voimin montakaan metriä liikkunut.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Vaikka levy hautautui maailman melskeisiin, osaa Young ottaa yleisönsä.

Constantine James Maroulis

Ruudulla: Constantine Parros, laulaja ja tuottaja, jolle kirjoitettiin sarjaan rooli, jotta Constantine Maroulis voisi markkinoida musiikkiaan. Constantine kilpaili hetken aikaa Rick Forresterin kanssa paikasta Phoebe Forresterin duopartnerina, mutta jäi lopulta soittelemaan lehdellä. Mies vetäytyikin nopeasti Boldface Recordsinsa uumeniin odottelemaan Maroulisin uran seuraavaa aallonpohjaa.

Levyllä: American Idolin kärkikuusikkoon itsensä vuonna 2005 lauleskellut kreikkalaisamerikkalainen Maroulis ei ole musaurallaan saanut aikaan mitään kummoista. Tästä voisi syyttää Nickelbackin kappaleen esittämistä kykykisassa, mutta emme syytä. Konsta julkaisi pari rockahtavaa albumia, joita on myyty yhteensä noin 50 000 kappaletta. Viimeiseksi naulaksi arkkuun hän versioi Unchained Melodyn. Aika oli siis kypsä Broadway-uralle, joka on sujunut paljon paremmin.

http://www.youtube.com/watch?v=hZc6cz78YBI
Voisimme soittaa teille Maroulisin Nickelback-tulkinnan, mutta emme soita.

Usher

Ruudulla: Robert, Amberin kaveri, jonka ensisijaisena tehtävänä oli oletettavasti muistuttaa katsojia Usherin olemassaolosta.

Levyllä: L. A. Reidin löytämä teinitähti kysyi ensin 16-vuotiaana Can U Get Wit It ja heti kunnon sixpackin saatuaan tunnusti You Make Me Wanna. Suosio hiipui hetkeksi aikuisuuden kynnyksellä – miksi muuten hän olisi Boldikseen lähtenytkään – kunnes U Remind Me (2001) siivitti miehen takaisin listojen kärkeen. Liikkeet kuin Michael Jacksonilla, muuten joskus R. Kellyäkin lipevämpi tanssilattioiden täyttäjä. Viimeisin uroteko on vierailu David Guettan albumilla, mikä on osoitus könsikkään taidosta juosta musiikillisten trendien vierellä sopivasti rintalihastuntuman verran perässä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Tässäpä tuntumaa rintalihaksista.

BONUS!

Kun Dallas mullisti 1980-luvulla suomalaisten käsitykset saippuaoopperasta, punoi Jaakko Teppo sarjan liepeille piiloviisaan sosiologisen maaseutukuvaelman Pamela-laulunsa muodossa. Kauniiden ja rohkeiden noustua Dallasin kaltaiseksi ilmiöksi kymmenisen vuotta myöhemmin, oli vain ajan kysymys, milloin sarja parkkeeraa suomalaiseen folkloreen. Toimeen tarttui odotetusti viihteen moniottelija Jope Ruonansuu, joka tarrasi hampaansa itseensä Ridge Forresteriin. Vaikka Tepon saappaisiin jäi tämän esityksen myötä vielä paljon väljää, on kappale ensiluokkainen dokumentti niiltä vuosilta, kun Ridge oli vielä nuori (ja parraton), Brooken ja Caroline Spencerin kissatappelu kuumimmillaan ja Thorne tiiviisti mukana kuvioissa. Terveisiä ajalta, jolloin Suomi ei ollut vielä jääkiekon maailmanmestari.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Kuk-kuu!