Popparit piirretyissä – 6 suomipoppareiden esittämää lastenohjelman tunnussävelmää

Benny Törnroos ja Muumit – klassikko jo syntyessään.

Benny Törnroos ja Muumit – klassikko jo syntyessään.

Pystyykö aikuinen ihminen suhtautumaan lastenohjelmien tunnussävelmiin vakavissaan? Useimmiten ne ovat naiiveja, vaivaannuttavia ja muutenkin kaikin puolin rasittavia. Itse inhosin monia tunnareita jo lapsena, ja monesti huonot sellaiset kielivät myös kelvottomasta sarjasta. Sama toimii myös toisinpäin: jos sarja on hyvä, nousee sen teemasävelmäkin useimmiten joksikin aivan muuksi kuin pelkäksi aloitussignaaliksi, ehkä jopa sarjaansa suuremmaksi. Esimerkkeinä nyt vaikkapa Twin Peaksin tai Bel Airin prinssin tunnarit.

Siinä missä monien ”aikuisten” tv-sarjojen tunnarisäveltäjät olivat arvostettuja auteureita, ovat lastenohjelmien intromelodiat useimmiten olleet tuntemattomien rivisäveltäjien kynästä ja ääninäyttelijöiden laulamia. Näin on asian laita ollut myös Suomessa.

Muutamaan otteeseen on piirrossarjojen profiilia kuitenkin kutsuttu nostaneet joku enemmän tai vähemmän ansioitunut kotimainen pop-artisti. Ja katso, näin ovat kohonneet niin sarja kuin tunnarikin lähes poikkeuksetta täysin uudelle tasolle. Seuraavassa kuusi tapausta!

#1 & #2 MUUMILAAKSON TARINOITA & MUUMIEN MAAILMA

Aloitetaan klassikoilla. Tai pikemminkin toinen kappaleista on klassikko, toinen on tehty klassikkosarjaan. Muumilaakson tarinoita -sarjan tunnarin esitti tietenkin Benny Törnroos, tuo suomenruotsalaisen kantrin synonyymi.

Tuntuu kuin kaikki olisi Bennyn uralla mennyt klassisen suomenruotsalaisesti täysin nappiin: legendaarinen Country Express kiersi Amerikkaa jo 1970-luvulla ja kävi esiintymässä genrensä pyhätössä, pitkän linjan radioshowssa Grand Ole Opryssa. Viitisentoista vuotta myöhemin Törnroos valikoitui Muumi-tunnarien esittäjäksi varsin luontevasti: suomenruotsalaisena häneltä sujui suomenruotsalaislähtöisen sarjan johdannon esittäminen molemmilla kielillä. Vuonna 1992 ilmestynyt Muumi-levy myi kultaa, tietenkin.

Käy Muumilaaksoon on Country Expressistä uutettua kevytkantria. Liian ilmeisenä ameriikan-poljentona se kuulostaisi turhan leimaavalta, joten Törnroos taittoi sen varsin letkeäksi dansband-ralliksi, jonka hanureissa on ripaus saaristolaismusiikkia. Lopputuloksena oli juuri muumeille täydellinen kappale.

http://www.youtube.com/watch?v=PB3nr1CmbhM

…och samma på svenska.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Muumilaakson tarinoita oli tunnetusti japanilaisproduktio, mutta Muumeja oli ehditty animoida jo aiemmin Puolassa 1970-80-lukujen taitteessa. Nukkeanimaatio Muumien maailma pyöri Suomessa muutamaan otteeseen eri ajankohtina, kunnes jaksot restauroitiin vuonna 2010, ja sarja sai uuden tunnusmusiikin.

Uusioversion tunnaritulkitsijaksi valikoitui PMMP, jolle lastenmusiikki oli tullut tutuksi Keinuhevonen-albumin myötä. Eräänlaista historiaa PMMP kuitenkin teki, sillä se oli ensimmäinen suomalainen popbändi, joka varta vasten loihti lastenohjelmalle tunnaribiisin.

Törnroosin kappaleen veroista klassikkoarvoa PMMP:n johdanto tuskin tulee saamaan. Lastenohjelmatunnariksi se on kuitenkin varsin siedettävä, ja onnistunut Törnroosin tavoin sisällyttämään esittäjänsä tuotannon ominaispiirteet, muttei liian häiritsevästi. Hatunnoston arvoista on sekin, että myös PMMP tulkitsee laulun molemmilla kotimaisilla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Muumien maailma

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Mumintrollens äventyr

#3 ANSSI KÄNSÄLÄ & POKÉMON

Kaustisen oma poika Anssi Känsälä on muusikonuransa ohella kunnostautunut piirrettyjen tunnussävelmien erikoismiehenä. Hän on luikauttanut introkappaleet muun muassa sellaisiin ysärisarjoihin kuin Tabaluga ja Korallifisut, mutta sille vuosikymmenelle nuo sarjat tunnareineen unohtuivat. Niiden sijasta on yksi noussut kiistatta ylitse muiden: Pokémon.

Piirrossarjojen tunnareiden anatomiaa olisi kiinnostavaa tutkia. Etenkin näissä tapauksissa, kun animesarja puetaan amerikkalaisuuden vaatteisiin ylitsepääsemättömien kulttuurimuurien takia, jolloin liki kaikki jyrätään uusiksi, hahmojen luonnetta ja tunnusmusiikkia myöten. Näin kävi myös Pokémonille. Siksi se sarja, joka oheisilmiöineen muodostui Suomessakin valtavaksi sukupolvikokemukseksi, oli läpeensä amerikkalaista alkuperää. Tämä fakta mahdollistaisi vaikka kuinka laajoja sosiologisia vääntöjä, mutta keskittykäämme nyt mehustelemaan itse tunnaria.

J-popista spektaakkelinomaiseksi maailmanvalloitushymniksi muunnettu kappale on valtavasta camp-arvostaan huolimatta kestoklassikko. Sen osasivat sanasta sanaan liki kaikki koulun pihalle keräilykortteja vaihtamaan kokoontuneet ikätoverini vuonna 1999, ja varmasti osaavat tänäkin päivänä. Siksi ihminen, joka ei osaa lämmentä Känsälän briljantille lauluesitykselle, valehtelee itselleen. Vapautan tosin Pokémon-fanien vanhemmat lämpenemisestä; heille kappale tuo luultavasti mieleen lähinnä tyhjän lompakon.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Vertailuksi alkuperäinen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 SANI & BAMBUKARHUT

Niin ikään 1990-luvulla pyörinyt Bambukarhut jäi yllämainittuihin verratttuna hieman pienemmän kokoluokan ilmiöksi. Ympäristön- ja eläintensuojelua painottanut sarja pyöri Suomessa vuosikymmenen puolivälissä ja uusintana kymmenen vuotta myöhemmin. Itselläni on muistikuvia vain sarjan ensimmäisestä kierroksesta ja siitä, että sen oheistuotteena myytiin muun muassa keksejä.

Aikakone eli noihin aikoihin suosiollista zeniittiään. Mikäpä olisikaan ollut sarjalle suosiollisempaa, kuin valita tunnuslaulun esittäjäksi yksi hetken suurimpia tähtiä, eli bändin laulaja Sani. Itse tunnari on kuitenkin edellämainittuja huomattavasti unohdettavampi, ollen sävellykseltään omituinen yhdistelmä myöhempien aikojen Vangelista ja hihhuligospelia. Joogasalin seinätaululta kuulostava teksti on kuitenkin poikkeuksellinen, koska se ei varsinaisesti alleviivaa itse sarjaa, kuten hoe sarjan nimeä tai luettele sen hahmoja. Hyve sinällään.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#5 & #6: Pave Maijanen – Nalle Puhin uudet seikkailut & Ankronikka

1980-luvun lopulla valmistuneet Nalle Puhin uudet seikkailut ja Ankronikka kuuluvat Disneyn klassisiin tv-produktioihin. A. A. Milnen elämäntyöllä loputtomiin rahoiksi lyövä Disney on filmatisoinut Nalle Puhia loputtomat kerrat, minkä takia Nalle Puhin uudet seikkailut jäi vain yhdeksi osaksi franchisea. Sitä vastoin Carl Barksin tarinoista löyhästi kootulla Ankronikalla on edelleen vankka kulttimaine, mistä kielii sen keikkuminen monilla maailman parhaita animaatiosarjoja hehkuttaneilla listoilla.

Kummatkin tunnarit ovat nostalgian läpäisemiä ikivihreitä, joiden ikonisuuden viimeistelee Nuorgaminkin suosikin Pave Maijasen väkevä ilmaisu. Tekstillisesti ne ovat kiusallisen ilmeisiä tunnareita, mutta sävellyksenä juuri niin tarttuvia ja muistettavia kuin varmasti oli suunniteltukin. Etenkin Nalle Puhin tapauksessa huomaa, että Disneyllä oli ja on rahaa, ja se myös kuuluu. Ankronikan tunnaria on versioitu Suomessa kahdesti jälkeenpäin eri tekijöiden toimesta, mutta kuten esimerkistä kuuluu, häviävät ne kuusi–nolla Maijasen karismalle.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

http://www.youtube.com/watch?v=V5D5SLzGLnc