Pressaehdokas ja pop

Pekka Haavisto

Mulla soi päässä Lontoon skidit.

Nuorgamin Pressaehdokas ja pop -sarjassa presidenttiehdokkaat vastaavat kiperiin musiikkiaiheisiin small talk -kysymyksiin, jos ette ole vielä huomanneet.

Toiseksi viimeiseinä vastausvuoroon tulee Vihreiden Pekka Haavisto. Ehdokkaan vastaukset puntaroi tuttuun tyyliinsä Nuorgamin poliittisen analysaattorin ominaisuudessa Kaasuputki-blogin Jami Järvinen.

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”Varmaan elämäni ensimmäistä itse ostamaani singleä. Se oli Irwin Goodmanin St. Pauli ja Reeperbahn syksyllä 1970. Ostin sen Munkkivuoren Two-Voxista.

http://www.youtube.com/watch?v=YxKPidzqAP8

Minkä kappaleen laulat todennäköisimmin karaokebaarissa?

”Asumme Kruununhaassa, ja Pataässän laulu kuuluu meille oikein mukavasti. Ei tarvitse itse ollenkaan laulaa.”

Mikä bändi tai artisti tekee maailman parasta musiikkia juuri nyt?

”Sitä emme voi tietää. Mutta sillä välin voimme kuunnella ja katsella Maria Gasolinan musiikkivideota Haloo haloo marsilainen.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuka on suosikkibeatlesi ja miksi?

”Kuuntelen edelleen Beatlesia tietynlaisessa mielentilassa. Koska bändistä on vaikea nostaa yhtä ihmistä esille, sanotaan vaikka, että suosikkibeatleni on ’viides beatle’ Brian Epstein. Hän oli bändin menestyksen takana.”

Kuinka iso on levykokoelmasi?

”Minulla ehkä kolmesataa vinyylilevyä, saman verran cd-levyjä ja Spotifylla vaihteleva kokoelma suosikkeja. Vinyylit soivat kauniisti vanhan Lencon pyörittäminä. Ai niin, ja sitten on vieterillä viritettävä vanha gramofoni, joka soittaa savikiekkoja. Niitä taitaa olla noin 50. Suosikkisavikiekkoni on Doris Dayn Que sera sera. Soitan sitä ja Juha Eirton Marokosta Sudaniin vuoronperään.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Millä kappaleella tahtoisit avata ensimmäiset Linnan juhlasi?

”Se on salaisuus.” (Onko se siis salaisuus vai alkavatko juhlat Rainer Frimanilla? – vt. toim. hämm.)

Mikä laulu kuvaa parhaiten Suomea / suomalaisuutta juuri nyt?

Palefacen Helsinki – Shangri-la.”

Oletko koskaan soittanut tai halunnut soittaa yhtyeessä?

”Kyllä. Luokkakaverini oli Ilkka Rantamäki, jolla pysyi kitara kädessä. Olisin halunnut oppia soittamaan rumpuja, mutta ei siitä mitään tullut. Ilkka Rantamäestä tulikin sitten läänintaiteilija. Tapasin hänet syksyllä Viitasaarella.”

U2 -yhtyeen City of Blinding Lights -kappale oli vahvasti esillä Barack Obaman vaalikampanjassa 2008. Mikä kappale on tai minkä kappaleen haluaisit olevan sinun vaalikampanjasi tunnusbiisi?

”Tavastialla 11.12.2011 kampanjaani tukevat muusikot järjestivät uskomattoman illan. Kun Eero Raittinen nousi lavalle, en ollut ainoa, jonka silmät kostuivat. Koko ilta oli kuin satua. Anssi Kelan versio Jyri Honkavaaran ja Ratsian Lontoon skideistä soi vieläkin päässä.”

Bonus: Voiko kitaraa soittamalla parantaa maailmaa?

”Naapurimaassamme Virossa tehtiin laulava vallankumous. Jos sen voi tehdä laulamalla, miksi sitä ei voisi tehdä kitaralla?”

 

”Onkohan Pekka Haaviston ylähuulessa aavesärkyä? On helppo kuvitella rakastamiaan iskelmälevyjä luettelevan ja Maria Gasolinaa hehkuttavan hipsterin naamaan kelpo räkäjarrut. Vaikutelmaa lisää viittaus Anssi Kelaan, joka myös taannoin hankki pienet haituvat.

Niin, Anssi Kela. Nummelan lahja maailmalle on taas läsnä. Haaviston kampanja on suoraa jatkoa Movemberille. Enää puuttuu Mikko Kuustonen räppäämässä ’panohanskoista’ kampanjavideolla.

Ja Rainer Friman. Se on salaisuus on Raikun Syksyn sävel -voittaja vuodelta 1990.”