Pave Maijanen ja Palava Sydän -VHS

Vuonna 1985 Pave Maijanen julkaisi supermenestyksekkään sooloalbumin nimeltä Palava Sydän. Muun muassa Jano-hitin sisältänyttä levyä on myyty platinalevyrajan ylittävä määrä, yli 55 000 kappaletta.

Menestyksen huumassa Maijanen julkaisi myös huomattavasti vähemmälle huomiolle jääneen VHS-nauhan nimeltä Palava Sydän. Se sisälsi nykyajan mittapuullakin kunnianhimoisen sisällön: 12 ulkomailla kuvattua musiikkivideota!

Tähän asti Palava Sydän VHS on ollut jokseenkin unohdettu, kadonnut ja siksi harvojen näkemä. Nuorgam sai käsiinsä yhden kappaleen VHS-kasettia (kiitos Kalle Kinnunen!), digitoi sen ja päätti artistin luvalla julkaista videot kokonaisuudessan Suomen musiikkikansan iloksi. (Vain yksi puuttuu, Lilja, ruusu ja kirsikkapuu -video jouduttiin jättää pois huonon kuvanlaadun vuoksi.)

Otimme myös yhteyttä Pave Maijaseen saadaksemme hieman lisätietoja tästä menneisyyden syövereihin unohtuneesta, ja siksi kulttiklassikoksi muodostuneesta projektista.

Pave Maijanen, Palava Sydän VHS – edes kaiken tietävä internet ei osaa kertoa juuri mitään tästä videoprojektista. Mistä ihmeestä oikein on kyse?

”Projektin kustansi ymmärtääkseni Seura-lehti. Siinä oli myös takana espoolainen tuotantoyhtiö, jonka nimeä en muista. Siis, videota myi vain Seura ja ilmeisesti tilaajille ’erikoistarjouksena’. Reissun aikanahan Seuran toimittaja teki hommasta suurehkon jutun.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Elonetin mukaan videoiden pääohjaajana toimi legendaarinen 1980-luvun popvalokuvaaja ja kuvataiteilija Kari Riipinen yhdessä Hannu Merivirran ja nimimerkki Goghin kanssa. Millainen tekoprosessi käytännössä oli?

Riipisellä oli jonkinlainen käsis. Käytössä oli kaksi videokameraa, joista toinen pöllittiin alkumetreillä autosta keskellä päivää. Muita hankaluuksia ei ilmennyt. Olimme siellä muistaakseni kaksi viikkoa. Ensimmäisellä viikolla tutkittiin mestat ja toisella ladottiin homma sisään. Minusta homma kulki jouhevasti ja aikataulussa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Videot näyttäisivät kuvatun Kanarialla – miksi?

”Kuvaukset tehtiin Fuengirolassa, Rondassa ja parissa pikkukylässä, siis manner-Espanjassa. Kohteen kai valitsivat edellä mainittu yhtiö ja Seura. Ehkä Riipisellä ja Merivirralla oli myös tähän osuutensa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Videon nimi on Palava sydän samannimisen albumin mukaan, mutta videolla on mukana kappaleita myös edellisiltä albumeiltasi. Miksi tähän ratkaisuun päädyttiin?

”Ilmeisesti ei ollut tarkoituskaan rajata hommaa Palava Sydän -levyn biiseihin. Tuumimme varmaan, että siitä saadaan kelpo titteli projektille. Mitään kuvattua materiaalia ei jäänyt leikkauspöydälle. Uskon, että kaikki, mikä tehtiin, myös käytettiin. Mukanahan on lisäksi video Jano-biisistä, joka tehtiin jossain valokuvastudiossa Helsingin Sörnäisissä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Videon julkaisun aikaan soolourasi oli suosiolla mitattuna huipullaan. Millaisen vastaanoton se sai suurelta yleisöltä? Kuinka paljon videota ”myytiin”?

”Minulla ei ole pienintäkään aavistusta myyntiluvuista, enkä muista, millaisia arvioita se sai. Ehkä tähän vaikutti juuri se, että video ei ollut ns. normaalissa myynnissä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Nyt kun näit videot pidemmän tauon jälkeen, niin millaisia ajatuksia ja muistoja ne herättivät?

”Onhan jälki melko amatöörimäistä. Senaikainen videolaatu on aika rujoa. Tarkoitus oli kai käyttää maisemia ja sikäläisiä interiöörejä korvaamaan ilmeisen vaatimatonta budjettia. Tässä mielessä lopputulos ei mielestäni ole lainkaan katastrofi. Toimii varmaan referenssinä siitä, miten noin 25 vuotta sitten tehtiin pitkä ’halpisvideo’.

Tähän päivään tultaessa onkin sitten lukemattomia kertoja todistettu, ettei musiikkivideossa lopputulos aina ole kiinni budjetin koosta.”