Kohti Provinssirockia!

Paha uskonto: 5 biisiä agnostikolta uskikselle

Bad Religionin mukaan on hyvä uskoa läheisiin ja ystäviin, ei poliitikkoihin tai uskonnollisiin johtajiin.

Bad Religionin mukaan on hyvä uskoa läheisiin ja ystäviin, ei poliitikkoihin tai uskonnollisiin johtajiin.

Uskonnot muokkaavat vahvasti sitä, miten me maailmaa hahmotamme. Pakanana sitä välillä pysähtyy hämmästelemään, kuinka Jeesus onnistuu sheikkaamaan ihmisten maailmankuvaa niinkin väkevästi.

Ruudolf-räpäyttäjä kysyi minulta aikanaan, mitä pahaa on uskonnossa. Hämmennyin. Samanlaisen reaktion olisi saanut, jos olisi kysynyt, mitä pahaa on kansallissosialismissa. Kuulostanee pahalta, mutta avataan asiaa musiikin keinoin. Tässä viisi viisua uskovaisille.


#1 Jello Biafra and Mojo Nixon – Will the Fetus Be Aborted?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Poliittinen eläin Jello Biafra on ottanut uskonnon hampaisiinsa niin Dead Kennedys -aikoina (Religious Vomit, Moral Majority) kuin Nomeansnon kanssa (Jesus Was a Terrorist), mutta hilpeintä jälkeä syntyi Mojo Nixonin kanssa country-levyllä Prairie Home Invasion. Plastic Jesuksessa ajetaan kännissä muista välittämättä, koska Jeesus suojelee. Are You Drinking With Me Jesus? -kappaleessa mies kuvittelee tuntevansa Jeesuksen lämmön sisällään kunnes tajuaa laskeneensa alleen. Parasta levyllä on kuitenkin Will the Fetus Be Aborted, joka käsittelee naisen oikeutta omaan vartaloonsa.

“Annie’s pregnancy
Would kill her
Doctor’s warning
Gave her strife
Fundamentalists
Said ‘Jesus take her’
She said, ‘I want my right to life’”

Jostain syystä uskontoihin on sisäänkirjoitettu naisten alistaminen ja vihaaminen. Uskonnon varjolla ollaan hunnuttamassa, kivittämässä, silpomassa ja huorittelemassa. On näyteikkunoiden vähäpukeisten naishahmojen syytä, jos miehet raiskaavat, ja jos tästä kertoo, joutuu itse linnaan tai veli tappaa, koska kunnia. Ja oli tuleva lapsi sitten raiskaajan tai vie vaikka äidin hengen, aborttia ei saa tehdä. Tästäkin maasta löytyy politiikkoja, jotka haluavat päättää naisten puolesta. Mutta jospa he saisivat kuitenkin valita ihan itse?

“Kathy had two
Kids already
And an abortion
Is what she chose
Christian showed her
A bloody fetus
She said ‘That’s fine
I’ll have one of those’”

#2 
Minor Threat – Filler

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä tulee aatteeseen, tunteen paloon ja räjähtävään ulosantiin, jopa hardcore-punk-piireissä Minor Threat hakee vertaistaan. Sen turhautumisen, raivon ja energian määrä synnytti hikisiä kultakimpaleita, kuten Filler. Biisissä avaudutaan siitä, kuinka uskonto muuttaa ihmistä.


“What happened to you?
You’re not the same
Something in your head
Made a violent change”

Ulkopuolisen silmin uskoon tulevat ihmiset muuttuvat hetkessä, hylkäävät vanhat aatteensa ja monesti myös lähimmäisensä. On pelottavaa seurata, kun ystävän kovalevy tyhjennetään ja uusi materiaali koostuu ristiriitaisesta, sekavasta propagandasta.

“Your brain is clay
What’s going on?
You picked up a bible
And now you’re gone
You call it religion
You’re full of shit”

Hivenen ironista tietysti on, että Minor Threatin Straight Edge -kappale oli osaltaan luomassa samannimistä alakulttuuria, jossa suhtauduttiin kielteisesti päihteisiin ja siveettömyyttä vastustettiin. Niin siinä sitten käy. Kun jostain teoksesta tehdään uskonkappale ja fundamentalistit ottavat ohjat, on helvetti irti.

#3 
Black Grape – Reverend Black Grape

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Black Grape otti levyllään It’s Great When You’re Straight… Yeah kantaa yläkerran asioihin useammalla biisillä. In The Name Of The Fatherin videolla Shaun Ryder irvailee valkoinen puku päällään kantotuolissa lähetyssaarnaajille, ja Kelly’s Heroesissa ruoditaan huumorilla sankarikulttia:

“Jesus was a black man
No Jesus was Batman
No, no, no, no, fuck
That was Bruce Wayne”

Mutta nimenomaan Reverend Black Grape pisti osalta kuulijoista ehtoollisviinit väärään kurkkuun.

“
Oh Pope he got the Nazis
To clean up their messes
He exchanged the gold and paintings
He gave them new addresses
Clean up your messes”

Jotta hyökkäys ei jäisi puolitiehen, kappaleessa käytetään virren O Come All Ye Faithful säkeitä ja pätkää Adolf Hitlerin puheen taustasta.

”

Hi, hi fuhrer
Hi, hi fuhrer”

Hivenen julmaa, mutta katolisessa kirkossa ei tunnuta tällaisia asioita murehdittavan. Nykyiselläkin paavilla on ollut yhteyksiä Argentiinan sotilasdiktatuuriin, ja Mussolinin avustuksella luotiin järjettömän kokoinen kiinteistöomaisuus. Vuosisatojen aikana tötteröpäät ovat ottaneet alaikäisiä rakastajia, piilotelleet äpärälapsia, murhanneet ja antaneet hyväksyntänsä vaikka mille hirveyksille. Nykyiset mafian rahojen pesut, pedofiilikohut, korruptio, homojen sekä naisten oikeuksien tallominen ja kommentit Afrikan vierailulla siitä, että kondomit pahentavat AIDS-ongelmaa, ovat vain pieni sivujuonne tässä synkässä näytelmässä.

Huvittuneena voi vain seurata uusimman kaapukaverin Franciscuksen ajatuksia köyhien auttamisesta. Kenenköhän sen pitäisi sitten tehdä? Järjettömän rikasta katolista kirkkoa ei ainakaan omaisuuden jakaminen köyhille kiinnosta. Niin, uskonnossahan ei ole kyse auttamisesta, vaan bisneksestä.

“
Sellin’ him your religion
Say I walking down a hit song
A booming business
Buying, selling belief
Standing in the pews
Talking ballshit, ballshit, ballshit
Ballshit, ballshit”

#4 
Bad Religion – All Good Soldiers

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bad Religionin mukaan usko on hyvä asia, jos se on uskoa läheisiisi ja ystäviisi. Mutta älä usko poliittisiin tai uskonnollisiin johtajiin. Jos uskontoa ei satukaan olemaan pääsyy sotaan, ryöstöretken voi aina nimetä ristiretkeksi.

Ensimmäisen ristiretken aikana vuonna 1099 koko Jerusalemin väestö murhattiin, niin juutalaiset kuin muslimit. Ja historia toistaa itseään. Yksi Bad Religionin suurimmista inhokeista, George W. Bush, käytti ristiretki-sanaa Irakin sodan yhteydessä. God bless America, ja pommia itään.

“
Will go anywhere the president says
Because the president believes in God
Like all good soldiers should”

Oli kyseessä jihadisti tai suomalainen pappi jatkosodassa, pyhä sota pulpahtaa helposti kirkonmiehen suusta. Viides käsky ja toisen posken kääntäminen ovat ilmeisesti vain salahelinää, kun kirkonmiehet ovat siunaamassa milloin mitäkin sotia ja lähettävät vielä sotilaspastoreita taistelumoraalia ylläpitämään.

#5 
John Lennon – Imagine

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

“Imagine there’s no heaven
It’s easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people living for today”

Imagine on koskettavampi kappale kuin yksikään The Beatlesin levytys. Se on mahtavan naiivi ja suora kappale, joka ei yritä piilotella sanomaansa metafora-viidakkoon. Vaikka kappale ei kerro yksinomaan uskonnosta, juuri sen alku (”Imagine there’s no heaven”) herkistää kyynelkanavat. Joskus huutamista tehokkaampi tapa on kirjoittaa kaunis ja herkkä kappale.

Imagine on sanomaltaan sen verran radikaali, että sitä sensuroidaan vielä tänäkin päivänä.

“Imagine there’s no countries
It isn’t hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people living life in peace

Juuri kappaleen and no religion too” -kohta on erityisen kivulias paikka. Lontoon olympialaisten yhteydessä se aiheutti polemiikkia Turkissa, ja kun Cee Lo Green esitti kappaleen suorassa tv-lähetyksessä toissavuoden vaihtuessa, muuttui säe muotoon ”all religion is true”.

Kommari-laulu tai ei, ovat kommarit (tai natsit) harrastelijoita, kun vertaa sitä sorron, murhaamisen, henkisen ja fyysisen väkivallan määrää, mitä uskontojen nimissä on harrastettu vuosituhansien ajan. Saman toki voi sanoa kansallisvaltioista ja juuri tästä Imaginessa puhutaan.

Mitä jos kappaleen mukaan elettäisiinkin tätä päivää, tehtäisiin tästä planeetasta parempi paikka elää, eikä haaveiltaisi paratiisista? Paratiisin voi tehdä myös maan päälle. Uskonnot eivät tätä edesauta. Sitä tekee sen sijaan esimerkiksi tiede, jonka rattaisiin kirkonmiehet tunkevat ristejä minkä ehtivät. Aina on kuitenkin toivoa siitä, että asiat menevät parempaan suuntaan. Pitää unelmoida ja uskoa parempaan huomiseen.

“
I’m a dreamer, but I’m not the only one
I hope some day you’ll join us
And the world will be as one”

Bad Religion Provissirockissa perjantaina 14.6.2013.