Ostarin lapset

Kyyria. Mekin olimme sitä itseään.

Nu metal, nuustis, pomppumetalli, ostoskeskushevi… Uusiometallin ensiaskeleista on miltei 20 vuotta. On aika katsoa, ketkä alan tekijöistä selvisivät 2010-luvulle kuivin jaloin.

Uuden genren lanseerasivat tietämättään esimerkiksi Faith No Moren alternative metal ja Rage Against the Machinen rap rock. Sepulturan metalliklassikoksi nostettu Chaos A.D. -albumi määritteli myös keskitempoisuudessaan ja riffiensä pomputtavuudessa nuustiksen ääriviivoja. Bändin seuraava albumi Roots olikin sitten jo rehellisesti sitä itseään.

Nu metal oli tietyllä tavalla vallankumouksellista: soittaakseen raskasta sähkökitaramusiikkia ei välttämättä tarvinnut enää osata soittaa virtuoosimaisesti. Lisäksi aiemmin niin monipolvisiksi sävelletyt metallibiisit eivät nuustiskäsittelyssä tarvinneet kuin pari osaa. Pääasia, että asenne, soundit ja efektit olivat riittävän vihaisia ja angstisia. Kokonaisuuden kruunasivat sieltä täältä esiin puskeneet huutorap-säkeistöt, jotka viimeistään kaatoivat perinteistä metallia kannattaneiden körmyjen kupit.

Nu metal -nimikkeen alle niputettiin paljon toisistaan soundillisesti, ideologisesti ja imagollisesti poikenneita bändejä. Yhtäläisyyksiä esimerkiksi Kornin, Deftonesin, Hed(PE):n, Papa Roachin, Limp Bizkitin, Sevendustin, Linkin Parkin ja Static X:n välillä olivat lähinnä soittajiensa perinteisestä metallilookista eronneet habitukset ja sähkökitaroiden alavireisyys.

Suomen musiikkikentässä oltiin 1990-luvun loppupuolelle tultaessa valmiita. Nu metaliksi luettavia bändejä perustettiin Helsingistä Rovaniemelle. Tampereella laitettiin pystyyn kaiken tyylisiä alternative-yhtyeitä sisältänyt Treunion-kollektiivi, joka laajeni 2000-luvun alussa Helsingin Helunion-haarakonttoriksi. Treunion-klubit Tampereen Yo-talolla ja Klubilla keräsivät toistuvasti lähiseudun altsunuoret yhteen.

Treunioniin kuului muun muassa Velcra, jonka EMI-yhtiön kautta julkaisema esikoisalbumi Consequences of Disobedience (2002) on rap metalia kiukkuisimmillaan. Bändi kiersi Eurooppaa taajaan 2000-luvun alussa. Kotimaan ulkopuolelle tähysi myös Treunioniin kuulunut tamperelainen Killpretty, jonka esikoislevy The Art of Letting Go (2006) julkaistiin venäläisen Kapkan-yhtiön kautta. Myös Disco Ensemble -yhtye kuului Treunioniin, jonka TreCords-merkin kautta julkaistiin bändin Ghosttown Effect -ep (2001). Ep:llä bassoa soittanut Jami Westergård musisoi nykyään Herra Ylppö ja ihmiset -bändissä.

http://www.youtube.com/watch?v=gkpK1sPqxqc&feature=related

Velcra: My Law (live) (levyltä Consequences of Disobedience)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Killpretty: All the World Has to Offer (Levyltä The Art of Letting Go)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Disco Ensemble: Turpentine (live) (ep:ltä Ghosttown Effect)

Velcra hajosi Hadal-albumin (2007) jälkeen eri suuntiin: solisti Jessi muutti Englantiin, kitaristi O.D. lähti leffa-alalle ja on toiminut leikkajana muun muassa Sauna-elokuvassa. Rumpali Herranen on tuottanut lukuisia kotimaisia metallilevyjä. Killprettyn musiikista vastannut kitaristi Samuli Peltola on viime vuosina keskittynyt menestyksekkäästi Medeia-bändinsä luotsaamiseen, rumpali Antti Hietala löysi kodin Tigerbombsin ja I Was a Teenage Satan Worshipperin kannujen takaa ja solisti Antti Westman on tehnyt sekä soolouraa että laulanut Brightboy– ja Jalava-yhtyeiden riveissä.

Treunionin äärimetallisempaa laitaa edusti teuvalainen Nicole-yhtye, joka on liukunut nu metalista siihen brutaaliin ilmaisuun, josta bändi nyt tunnetaan. Etelä-Pohjanmaan suunnalta tuli myös toinen Treunion-uusiometallibändi Discore.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Nicole: Lahja (ep:ltä Lahja, 2000)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Discore: Rautakahle (ep:ltä Palava, 2004)

Treunioniin kuului myös rapia, metallia ja funkia yhdistellyt Oxygenol-yhtye, jonka basisti Lasse Lindfors värvättiin Disco Ensembleen. Solisti Hakim Hietikko matkasi ensin April-yhtyeeseen ja sen jälkeen For the Imperium -bändiin, jonka major label -debyytti on tätä kirjoittaessa ulkona. Oxygenolin kitaristi J-P Cavonius on sittemmin nauhoittanut joka toista helsinkiläistä demobändiä Munkkiniemen MD-studion talonmiehenä sekä soittanut The Scaramangasissa ja Bat Attackissa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Oxygenol: Spineless Creep (demo, 2002)

Kotimaisia nu metal -nimikkeen alle mahtuvia levyjä oli tehty 2000-luvun vaihteen buumia aiemminkin. Kyyrian kakkosalbumi A.L.I.E.N (1997) kurotteli moneenkin alternative rockin subgenren suuntaan, ja se sisältää kenties suomi-nuustiksen hienoimman biisin Centerpiecen sekä maukkaan Mouthful of Dust -riffittelyn.

Kyyriakin haki lähtökohtaisesti elintilaa Suomen ulkopuolelta: A.L.I.E.N. julkaistiin saksalaisen Gun-yhtiön kautta, joka on myöhemmin napannut rosteriinsa Suomesta muun muassa HIMin ja Lovexin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kyyria: Mouthful of Dust

Kyyrian jäsenet sinkoutuivat bändin hajoamisen jälkeen uusiin ympyröihin: kitaristi Mikael Tanner perusti uuden, 1990-lukulaista alternativea soittavan Cro Loner -yhtyeen, rumpali Gas pestattiin HIMiin, basisti Nicu ja synisti Sande Amorphisiin ja solisti Ville Tuomi Suburban Tribeen ja myöhemmin Leningrad Cowboysiin. Suburban Triben Manimal-albumi (2004) on muuten tyylipuhdasta nuustista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Sub Urban Tribe: Swallow (levyltä Manimal)

Myös suomalaisen rockin eturiviin noussut Sara-yhtye aloitti nu metalilla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Sara: Seuraa (Live, Jyrki-tv-ohjelma) (levyltä Narupatsaat, 1999)

Ja joka genreä kokeillut Apulanta vieraili niin ikään ostoskeskushevin maailmassa Heinola 10 -levyllään (2001).

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Apulanta: Ruhtinaat (levyltä Heinola 10)

Isot levy-yhtiöt heräsivät nuorisoa ravistelleeseen uusiometallikuumeeseen. Sony Musicin vastaus Rage Against the Machinelle oli Panic I.C., jonka kitaristi Ollista tuli Jyrki-ohjelman Molli-Olli. Universal signasi KMA-yhtyeen, jonka rumpali Oze paukuttaa nykyään Iconcrashissa. Basisti Harto puolestaan palkattiin juontajaksi Subtv:llä pyörineeseen Touhutippa-ohjelmaan. KMA:n ydinporukka perusti myös perinteisempää metallia soittaneen Heaven’n Hell -bändin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

KMA: Pommeja (Levyltä Ääripäät, 2002)

1990-luvun nu metal -räjähdyksestä saatiin joitain kansainvälisiäkin selviytyjiä, vaikka genren kuolemaa ennustettiin jo ennen vuosituhanteen vaihdetta. Linkin Park on kaupallisilla mittareilla planeetan isoimpia rockbändejä, Korn julkaisee tänä syksynä uutta materiaalia, Papa Roach on pistänyt ulos levyjä melkein joka toinen vuosi, Limp Bizkitiltä tuli menneenä kesänä uusi albumin, Sevendust kiertää edelleen maailmaa ja Deftones on lisännyt levy levyltä soundiinsa kerroksia ja sävyjä.

Lopuksi video amerikkalaisyhtyeeltä, joka ei selvinnyt nu metal -hyökyaallosta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Deftones esiintyy Helsingin The Circuksessa 30.8. 

Kirjoittaja soitti 2000-luvun alussa Treunioniin kuuluneessa Damet-nuustisbändissä ja sen jälkeen April-yhtyeessä.