Nuorgamin ehkä jopa liiankin suuri Primavera Sound -gallup – 2012 edition

Kumman kaa sinä nautit Primaverasi?

Ja taas mennään! Käsillä on festivaalikesän virallinen startti, kun lentokoneet pakkautuvat täyteen suomalaisia musiikkituristeja, cava, Don Simon ja San Miguel virtaavat, Euroopan paras indiefestivaali Primavera Sound sykähtää käyntiin Barcelonassa tulevana torstaina, eikä mikään voisi olla ihanampaa!

Viime vuoden tapaan Nuorgam kyseli laajahkossa mittakaavassa suomalaisilta musiikkivaikuttajilta, mitä festarilla kannattaa nähdä ja mistä kotiinjäävien kannattaa olla kateellisia.

Esitimme asiantuntijaraadillemme seuraavat viisi kysymystä:

1: Suurin syy mennä Primaveraan tänä vuonna?

2: Pahin aikataulupäällekkäisyys? Miten ratkaiset sen?

3: Vältä tätä. Yhtye tai artisti, joka tuntuu kiinnostavan muita, mutta itseä ei nappaa? Miksi?

4: Älä vältä tätä. Yhtye tai artisti, joka monilta voi mennä erinomaisuudestaan huolimatta ohi? Miksi?

5: Eniten odottamasi yksittäinen kappale festivaalilla?

Ja näin he vastasivat:

Mathias Foster – Levykauppias / Radio DJ – Stupido Shop / Bassoradio

1: Atlas Sound, Refused, Beirut, Lower Dens, Dirty Beaches, Lee Ranaldo.

2: Beach HouseJosh T. PearsonReal Estate

”Tämä on näitä elämän vaikeita tilanteita, johon ei ole ratkaisua.”

3: Saan luultavasti kaikkien vihat niskaani sanomalla tämän mutta Grimes. En vaan ymmärrä kaikkien hehkutusta. Kyseinen artisti ei tuo enää mitään uutta ”vähän artsu, vähän folkki, vähän elektroninen ja vähän kaikkee” -meininkiin.

4: Dirty Beaches.

”Miltä kuulostaisi, jos Elvis tekisi tänä päivänä Suiciden tyylistä säröistä lo-fi-postpunkia? Vastaus: Dirty Beachesilta. Dirty Beaches onkin sanonut jossain haastattelussa, että musiikkiinsa on vaikuttanut suuresti Suiciden post punk, 50-luvun amerikkalainen rock -kulttuuri ja rockabilly. Ja sen kuuleekin herran musiikissa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

5: JapandroidsThe Boys Are Leaving Town

”Teemakappaleeni kesälle! Kesälomani alkaa sopivasti Barcelonasta mutta kuten Japandroids sanoo ”The boys are leaving town, will we find our way back home?”, löydänkö itseni takaisin töihin kesälomani loputtua? Toivottavasti!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Johannes Kinnunen Fullsteamin tj/tiedottaja ja Tavastian Lauantaidiskon resident DJ

1: ”Nyt taitaa olla meikäläisen viides Primavera-vuosi, joten perinteet velvoittavat. Tällä kertaa mielestäni ohjelmisto ei ole ihan viime vuosien tasolla ja olen nähnyt valtaosan itseäni kiinnostavista bändeistä jo aikaisemmin, mutta kun Coachellakin jäi väliin niin pakkohan sitä on lähteä. Helteinen Barcelonan kesä ja cavan juonti rannalla houkuttelevat lähes yhtä paljon kuin itse festivaalit.”

”Bändeistä odotan ylivoimaisesti eniten The Rapturea, jota en ole jostain käsittämättömästä syystä vielä onnistunut näkemään.”

2: ”Torstai on tällä kertaa ihan ylivoimainen festaripäivä ja silloin tuntuu olevan pahimmat päällekkäisyyksiä. Valitaan parina esimerkkinä vaikka samaan aikaan soittavat Death Cab For CutieMazzy StarWhite DenimBleached tai sitten Wilco–Beirut–KindnessThee Oh SeesKleenex Girl Wonder. Rakastan Death Cab For Cutieta, mutta muita näistä riittäisi muutamat biisit per bändi. Selvitän siis tilanteen festivaalisuorittamisella, eli muutama kappale siellä, toiset täällä ja sitten taas juostaan.”

”Kiitokset muuten Primaveran aikatauluryhmälle, jotka ovat osanneet sijoittaa melkein kaikki meikäläistä kiinnostavat nimet kohtuullisiin aikoihin. Tällä kertaa ei tarvitse odottaa girltalkeja tai holyghosteja jonnekin aamuviiteen.”

3: ”Saako vastata kuten viime vuoden Primavera-kyselyssä eli koko dubstep-skene? Toisena vaihtoehtona olisi ollut Björk, mutta neiti meni ja peruutti. Valitaan siis Björkin paikkaaja Saint Etienne sekä monien hyvien ystävien suursuosikki Beach House. Molemmat ovat aina olleet ihan kivoja, mutteivat yhtään sen enempää.”

4: ”Jotenkin on sellainen fiilis, että monet suhtautuvat melko skeptisesti Refusedin paluukeikkoihin. Uskokaa hyvät ihmiset: bändi on ihan järjettömän kovassa iskussa. Kävin katsomassa Refusedin huhtikuun lopulla Berliinissä ja meni kirkkaasti aikojen top 10 keikat -listalle.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

5: ”Espanjalaisyleisön tuntien luultavasti Primaveran unohtumattomimmat hetket tulevat olemaan The Curen hittien aikana, mutta uskon saavani paremmat kicksit The Rapturen setin oletettavasta päätösbiisistä. Ainakin Coachella-streamissä keikan huipennus lupasi paljon. Eli: The Rapture – How Deep is Your Love.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Matti Nives, Flow Festival

1. ”Festari itsessään. Mukava merellinen tunnelma ja kivat tyypit mestoilla. Ja kaikki se musa luonnollisesti.”

2. ”Josh T. Pearson / Beach House / Real Estate ja Wilco / Beirut / Kindness. Molemmissa tapauksissa pakko mennä varmaan ”nopalla”, eli tilanteen mukaan improvisoiden.”

3. ”The Weeknd ja Grimes. En osaa erotella sen tarkemmin. Jengi diggaa, mutta ovat jättäneet mut kylmäksi.”

4. ”Japandroidsin toivoisi olevan kaikkien must-listalla, mutta vähän epäilen tätä. Suosittelen tsekkaamaan, livenä parhaimmillaan. Jokerina mainittakoon Flatstock, the world of music posters -näyttely, joka on alueella festarin aikaan. Käsittääkseni kyseessä on The Poster Collective -nimisen tahon projekti, jossa nostetaan framille ko. taiteenlajin nykytekijöitä. Kiinnostaa.”

5. ”Real Estaten It’s Real, jonka sanojen tajusimme Stupidon Mathias Fosterin kanssa taipuvan alitajuisesti muotoon ”LET’S RILL”. Hieno biisi ja sopii tarkoitukseen. Hoilaamme mukana – ainakin mielissämme.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Lani Nordlund – Kulttuurituottaja / Korjaamo

1: ”Cure, festareiden mahtava fiilis yleensäkin ja ysäribändien nostalgisointi.”

2: ”Marianne Faithfull vs. Girls

”Tää on paha. Konkari vai uudehkompi musiikillinen ihastus? Riippuu perjantain alkuillan tunnelmista. Mahdollisesti alku Faithfullista Auditoriossa, josta juoksujalkaa pikkustagelle katsomaan Girlsiä.”

3: ”The Drums. What’s the hype about? Tylsää ja keskinkertaista.”

4: ”Josh T. Pearson. Tavastian viime vuoden keikka jäi näkemättä, eli asia korjattava. Katsastamisen arvoinen herkistelijä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

5: ”Curen Just like heaven.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Veera Nuutinen – toimittaja, mm. Suomen Kuvalehti

1: ”Tämän vuoden festari on siitä huono tai hyvä, että monet artisteista on omasta puolestani nähty jo. Luulen, että vältyn turhalta stressiltä ja festarisuorittamiselta. En myöskään ole suuri metallin ystävä, joten en odota mitään erityistä kohokohtaa, vaan aika tasaisesti kiinnostavia keikkoja. LFO, Mazzy Star, Chameleons, Hype Williams, Michael Gira, Yo La Tengo ja Lee Ranaldo lienevät suurimmat syyt saapua paikalle.”

2: ”Mazzy Star ja Mudhoney soittavat osin päällekkäin torstaina. Ratkaisen tuon menemällä Mazzy Starin keikalle ja katson sitä niin pitkään kuin kiinnostaa. Ei ole kuitenkaan pahoja päällekkäisyyksiä tänä vuonna.”

3: ”Onhan tuolla paljonkin kaikenlaista turhaa, mutta onneksi isoilla festareilla on varaa valita. Spiritualized ja Wilco eivät ole koskaan kiinnostaneet minua.”

4: ”Hype Williamsin viime vuoden keikoista olen kuullut kehuja.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

5: ”Yo La Tengo – Today Is the Day.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Laura Rokkanen – Peijakas!-kollektiivi, DJ, ”indiepissis jo vuodesta ’94”

1: ”Primaverasta on muodostunut pitkän linjan traditio ystäväporukassa. Musiikillisen annin ympärillä pyörivä matka kesäiseen Barcelonaan on aina ottanut lämpöiseen syleilyynsä ja suudellut suoraan huulille, joten festarilippu hankittiin jo viime vuoden puolella muutaman kiinnityksen perusteella (vaikka rehellisesti sanottuna tänä vuonna Sónarin kattaus olisi herättänyt lopulta jopa suurempaa kiimaa). Toki omalla kohtaa suppeampi ”MUST SEE!!” -artistimäärä takaa vähemmän hullua aikatauluhäslinkiä/-ahdistusta, mikä aiemmin ollut festareiden harvempia (muka) miinuspuolia. Kuitenkin yhdessä paketissa on taas tarjolla monta jo nuoruusvuosista fanittamaani ja livenä näkemätöntä aktia (esim. Archers of Loaf ja Refused) sekä hyvä kattaus uusimpia lemmikkejä. Tyypilliseen tapaan vasta tällä viikolla (eli viimetipassa!) tutustutaan ennalta tuntemattomiin artisteihin, joten varmasti löytyy vielä vaikka mitä innostavaa.”

2: ”Vähemmän niitä on tällä kertaa, ehkä Grimes/Lee Ranaldo sekä Jeff Mangum/The Chameleons. Mangum on auditoriossa ja jos sinne arvotaan taas lippuja (Sufjan Stevens -missaus 2011 NEVÖR FORGET) niin mahdollinen valintahan tapahtuu sen perusteella saako sinne edes lippuja. Mut tää on aina tätä, jos tietää et joku on tulossa myöhemmin kesällä Suomeen toisille festareille/yksittäiskeikalle johon vois mennä niin valinta on helpompaa, muuten vaan arvotaan paikanpäällä sen hetkisen fiiliksen mukaan (tai yritetään nähdä ”vähän” molemmista keikoista, mikä harvemmin onnistuu kauhean hyvin, muttei ikinä malta olla yrittämättä).”

3:”Joku Franz Ferdinand ja The Walkmen nyt vaan tuntuvat jotenkin todella väsyneiltä valinnoilta, etenkin kun toivoin pitkään esim. jotain Austran kiinnitystä (jolta viime vuoden suosikkilevyjäni). Godflesh/Mayhem taas henkilökohtaisesti hymyilyttävät ja jälkimmäisen keikan ajattelin jopa tsekata jos aikataulut sallii. Lopulta aika tylsää suositella kenenkään välttävän mitään, mikä niitä nappaa.”

4: ”Nämä ehkä lähinnä sen takia, että ovat jo keskiviikkona: Chairliftin aivan täydellisen kuplivaa ja kulmikasta (kesä)poppista Apolossa sekä Wedding Present plays Seamonsters (mikä levy!) Arc de Triomphilla. ”

http://www.youtube.com/watch?v=0is3So5nXEU

5: Aivan hirveä ja halvaannuttava kysymys. Laitetaanpa vaan yksi lempibiiseistäni yhdeltä lempiartistiltani (tänä vuonna aion nähdä nämä ekaa kertaa siten ’97 ja ensimmäisen kerran festarimiljöössä ja odotukset sfääreissä): Yo La Tengo – Deeper Into Movies

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!