Neljä syytä Xysman ainutlaatuisuuteen

Xysma, kyllä, tässäkin kuvassa he olivat edellä aikaansa. Kuva voisi olla vuodelta 1999, mutta se on 1996. Kuva: Tomi Palsa

Grindin-sukuisesta metallista aloittanut ja stoner rockiin taipunut Xysma soittaa comeback-keikan Turun Klubilla 19. marraskuuta.

Yhtye kokoontuu juhlimaan Deluxe (1994) ja Lotto (1996) -albumien uusintajulkaisua. Levyt saapuvat kauppoihin ensimmäistä kertaa vinyylinä, kun First & Magical -albumin (1992) julkaisi Svart Records LP-levynä jo viime vuonna. Seuraavaksi neljä perustelua, miksi kaikkien sähkökitaralla soitetun rockin ystävien kannattaa saapua paikalle.

1. Xysma oli uudisraivaaja monessa eri genressä

1988 Naantalissa perustettu Xysma oli Suomen ensimmäinen grindcore -yhtye. Sen suurena vaikuttajana on kuultavissa Black Sabbath ja sen maukkaan junnaavat riffit. Olikin loogista, että yhtyeen musiikki kehittyi stoner rockiksi 1990-luvulla.

Laulaja Janitor Muurisen laulu oli alussa tiukkaa matalaa örinää. Levy levyltä Muurisen laulu muuttui kuulaammaksi. Yhtye hyppäsi äkkiväärästi kohti brittipop- ja soulsävyjä.

Tässä Xysma uransa keskivaiheessa, olennainen ydin on kuultavissa selkeästi. Turning-kappaleella yhtye on raivokas ja leikkii sujuvasti monen genren laidoilla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Xysma – Turning

2. Xysman riffit olivat Suomen parhaat (Hurriganesin jälkeen)

Xysman suurimmat ässät pöytään lyötäessä ovat yhtyeen soulahtavat, koko yhtyeen yhteisellä svengillä soitetut kitarariffit.

Jani Muurinen aloitti Black Sabbathin hengessä tekemään riffejä yhtyeen grindcore-aikoina. Olli Nurminen viimeisteli riffisammon synnyn. Nurminen sai vaikutteita Otra Romppaiselta Psychoplasma-aikoinaan.

Yhtye jätti perinteisen virityksen Naantaliin ja soitti loppu-uransa kaikki kappaleet pudotetulla D-vireellä. Toni Stranius keksi monta loistavaa avaruus-riffiä, ja bändillä oli Suomen oloissa poikkeuksellinen yhteinen boogie.

Suomalaiset metallibändit lainasivat Rick Rubinin tuotantonäkemyksestä vain tarkan, jämptin soundin. Mikko Karmila tuotti ja teki monen yhtyeen kanssa hyvää jälkeä, mutta klikki määritti svengin määrän.

Jani Lankinen tuotti Xysman levyjä rohkeasti 1970-luvun soundeilla. Tuotanto eksentrisyydessään liimasi yhtyeen indiesarjaan. Mainstreamiin olisi ehkä kaivattu helpommin omaksuttavaa äänimaailmaa.

Lahjakkaita riffintekijöitä kopioidaan. Kuuntele näyte Xysman I Feel Like Lou Reedistä (1993) ja Apulannan 003-kappaleesta (1999).

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Xysma – I Feel Like Lou Reed

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Apulanta – 003

3. Xysmalla oli pokkaa ja iloa keikoilla

Keväällä 1993 Xysma oli juuri saanut Deluxe-levynsä valmiiksi. Yhtyeellä oli juuri sopivan suuri uho, kun se saapui TVO:n lavalle levynjulkistamiskeikalle. Kun levyn aloitusbiisi jyrähti käyntiin, tuntui faktalta, että lavalla soitti juuri se Suomen Nirvana, odotettu suunnanmäärittäjä ja auktoriteetti.

Bändillä oli oikeaa asennetta ja aivan hirveän pitävä pokka. Laulaja Janitor oli keskipisteenä kuin Elvis. Ollin, Tepon, Tonin ja Kallen leppoisista olemuksista viesti perille, että lavalla ollaan tekemässä maailman tärkeintä asiaa. Yhtyeestä välittyi Suomen oloissa poikkeuksellisen nautittava soittamisen ilo.

YouTubesta löytyy harmillisen vähän klippejä, joista kävisi ilmi Xysma-yhtyeen jäsenten persoonallisuudet. Keskenjääneen dvd:n traileri raottaa ovea heidän preesensiinsä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

 Xysma dvd – preview

4. Xysma sekoitti tyylejä reippaalla kädellä

1990-luvun alun metalliskenessä oli nähtävissä tyylien sekaantuminen. Puritanistinen heavy metal oli murentumassa Yhdysvalloissa muun muassa Faith No Moren, Helmetin ja Kyussin toimesta. Suomessa taas Waltari ja Sub Urban Tribe ottivat askelia modernimpaan ilmaisuun.

Erityisesti Xysmalle siirtyminen värikkääseen alternative- ja indierokkaamiseen oli luontevaa. Vaikka yhtyeen soinnissa oli tunnistettavissa rytmejä ja kitaransuristelua Sonic Youthin ja Dinosaur Jr:n tapaan, yhtye kehitti aivan omanlaisen svengaavan stoner-tyylinsä.

Kuuntele ensin Teppo Pullin lennokasta svengiä Above the Mind of Morbidity -ep:ltä…

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Xysma – Foetal Mush

……ja sitten basisti Kalle Taivaisen tulkitsema Bob Mould -henkinen The King, joka julkaistiin kahdeksan vuotta myöhemmin.

http://www.youtube.com/watch?v=r6azrTm-Hlk

Xysma – The King

Loppusanat: Xysman jälkeen

Yhtyeen jäsenet versoutuivat erilaisiin yhteyksiin. Olli Nurminen oli perustamassa Shake-yhtyettä ja soittaa nykyään Samae Koskisen Taikabändissä.

Magenta Skycoden basistinakin nähty Kalle Taivainen soitti Ollin kanssa Spectre Quartetissa ja perusti oman Moto-yhtyeensä.

Teppo Pulli soittaa Trouble Bound Gospelissa.

Jani Muurinen on laulanut Mannhain jälkeen Helge Kontio Populärissä.

Toni Stranius soitti Kalsaripaidassa ja Mothers Against Sex Associationissa. Hän menehtyi Irlannissa vuonna 2006. Yhtye teki saman vuoden syksynä muistokeikan Turun Päiväkodissa. Keikalla häntä tuurasi Juha Nousiainen.

Nousiainen paikkasi Irlantiin muuttanutta Straniusta jo kevään Tour De Luxe -kiertueella, jolla soittivat kaikki Xysmasta versonneet uudet kokoonpanot Xysman ohella. Tämän vuoden comeback-keikalla Toni Straniuksen kaksoisolennoksi muuttuu yhtyeen ikifani Samae Koskinen.

Xysma oli bändi, jolla oli kaikki todellisen kulttibändin ainekset, oma soundi ja hyviä biisejä. Brian De Palma käytti yhtyeen musiikkia Snake Eyes -elokuvassa. Yhtye teki kiertueen Saksassa, ja Xysmaa kuunneltiin ympäri maailmaa.

Lopullinen suosio saattoi jäädä saavuttamatta, koska yhtye vaihtoi tyyliä jokaisella levyllä. Heavymusiikkissa tällainen kiinnostava pyrkimys evoluutioon horjuttaa usein fanien vastaanottokykyä. Myös bändin jäsenten työ-, taide-, ja koulutusprojektit häiritsivät keskittymistä todelliseen tähteyteen. Toivottavasti pojat jättävätkin joskus lapset ja vaimot kotiin itkemään ja lähtevät tosissaan valloittamaan maailman.

Jani Muurisen laulua grindcore-uran jälkeen:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Multimediakonsultit – Kun päättyy työ

Bonus: musiikkia hyvin kuvaava nimi!

Xysma tarkoittaa suomeksi ripuliulosteista limakalvon muodostelmaa. Ihmebantu-tv-sarjassa yksi sketsi käsitteli pelkästään tätä ilmiötä. Jollei ihmisen suolistossa olisi Xysma-ainetta, kakka ei pysyisi yhtenäisenä pökäleenä. Yhtyeen nimi onkin loppujen lopuksi ollut hyvä enne: tämä tavara on tiukasti paketissaan, hyvää shittiä!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Xysma – Why am I?


Xysma esiintyy Turun Klubilla 19.11.