Neljä levyä ihmisille, jotka vihaavat suomiräppiä

Memmy Posse – ei voi vihata.

Memmy Posse – ei voi vihata.

Vihaatko suomalaista hiphopia? Ole ennakkoluuloton ja aloita genreen tutustuminen Nuorgamin laatimasta neljän levyn listasta. Levyt eivät ole yksiselitteisesti suomalaisen hiphopin merkkiteoksia, mutta ne ovat kaikki julkaisuja, joista myös genreä tuntematon löytää tarttumapintaa. Ne kaikki esittelevät suomiräppiä erilaisista näkökulmista.

#1 Memmy Posse – Huolestuttavia merkkejä (2004)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä? Itä-helsinkiläinen kokoonpano julkaisi vuosituhannen vaihteessa omakustanteita, mutta lopulta myös yhden albumin Monsp Recordsin kautta. Memmy Posse teki viime kesänä Flow-festivaalilla yhden keikan mittaisen comebackin.

Miksi? Memmy Possen räppärit kuulostavat Huolestuttavia merkkejä -albumilla miehiltä, jotka eivät halua kasvaa aikuisiksi. Kappaleet ovat täynnä itseironisen keskenkasvuista läppää päihteistä ja naishuolista. Albumi viihdyttää kuin kesämökiltä löytynyt Myrkky-lehden irtonumero. Musiikillisesti levystä tekee kiinnostavan Imatran Voimasta tunnetun Fresh O Lexin tuotanto.

Kuuntele albumi Spotifyssä.

#2 Ceebrolistics – Ö (2005)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä? Helsinkiläinen Ceebrolistics ei saanut koskaan julkaistua varsinaista albumia levy-yhtiön kautta, mutta omakustanteiden lisäksi kolmikko jätti jälkipolville kaksi erinomaista ep:tä, Nollapisteen (2001) ja Ö:n.

Miksi? Roopek on yhä Suomen kovimpia tuottajia. Ö-ep:llä hän vei Ceebrolisticsia kohti minimalistista teknoa. Ceebrolisticsin tuotantoa voi suositella ihmisille, jotka syystä tai toisesta karsastavat hiphopiin usein ennakkoluuloisesti liitettyä uhoa ja itsensä jalustalle nostamista. Niitä ei nimittäin Ceebrolisticsin julkaisuilla kuule.

Kuuntele ep-julkaisu Spotifyssä.

#3 Asa – Loppuasukas (2008)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä? Helsinkiläisräppäri Asa pokkasi Loppuasukas-albumillaan Teosto-palkinnon vuonna 2008. Albumilla soittaa sittemmin myös omissa nimissään levyjä julkaissut Jätkäjätkät-yhtye.

Miksi? Asa on poikkeuksellinen tekstittäjä. Sen ansiosta Loppuasukas on kuuntelua kestävä albumi, joka herättää toinen toistaan kummallisempia mielikuvia. Jätkäjätkät-yhtyeen Balkan-henkinen soitanta tarjoaa tarttumapintaa nykyhiphopin soundimaailmaa vierastaville.

#4 Hannibal & Joku Roti Mafia – Viimiseen hengenvetoon (2011)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä? Viimiseen hengenvetoon on Tulenkantajat-yhtyeestä tutun Hannibalin viimeisin albumi. Hannibal on keikkaillut myös jazz-kokoonpano Black Motorin kanssa.

Miksi? Hannibal tekee ilmaisun myönteisessä merkityksessä räppiä aikuiseen makuun. Levyltä loistaa poissaolollaan Memmy Posselle tyypillinen keskenkasvuisuus. Viimiseen hengenvetoon -albumilla kuultava, niin sanotusti perinteisiä instrumentteja hyödyntävä tuotanto tekee siitä helposti lähestyttävän niille, jotka vierastavat nykyhiphopin soundimaailmaa.

Kuuntele albumi Spotifyssä.