Citius Altius Fortissimo!

Musisoivat urheilijat Top 40, osa 4

Kuluneiden vuosien aikana ovat urheilumaailman juhlituimmat sankarit kerääntyneet kisaamaan ja kilvoittelemaan taidoistaan musiikkimaailman saralla. Suomen rokkaavimman jalkapallosivuston Vastapallon asiantuntijaraadin Nuorgamille tuottama lista selvittää viimein, kenen äänijänteet kantavat pisimmälle ja kenen sävelasteikon skaala ulottuu laajimmalle!

Toisille meistä annetaan osaamista, lahjakkuutta ja talenttia lusikalla, toisille taas soppakauhalla, joillekin roppakaupalla, niin se vain on!

Asiantuntijaraati on valinnut kisaan mukaan menestyksekkäitä kilpaurheilijoita, jotka ovat osoittaneet taitonsa myös musiikin saralla.

#16 Ruud Gullit

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Surinamissa syntyneen ex-jalkapalloilija Ruud Gullitin suonissa pumppaa keinuvan rytmikäs poljento ja hiuksina hulmuavat täyteläiset rastapatukat!

”Ruuti-Gullitista” on paljon kerrottavaa! Kun hänet valittiin Euroopan parhaaksi jalkapalloilijaksi 1987, hän omisti palkintonsa Nelson Mandelalle. Hollannin kapteenina hän nosti euroopanmestaruuspokaalin ilmaan vuonna 1988. Vuonna 1989 hän yritti päästä lenkkitossut jalassa Helsinki Clubille, mutta epäonnistui! Valmentajana hän kehitti rakastetun sexy footballin. Ja tämä on vasta jäävuoren huippu!

Hollannin kansan rakastama kestojulkkis on tehnyt paljon ikimuistoista musiikkia, kantaaottavuudesta tinkimättä! Revelation Time -yhtyeen kanssa tehty apartheidin-vastainen South Africa nousi Hollannin single-listan sijalle 3 vuonna 1988. Ehkä nyt, kun RG:n epäonninen Tshetshenian-valloitus on ohi, olisi aika palata studioon.

#15 Kevin Keegan

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

173 senttiä on vähäinen mitta jalkapalloilijalle. Vikkeläkinttuinen Kevin Keegan onnistui kuitenkin tekemään pienuudesta suuruutta! ”Mighty Mouse” voitti ensin mestaruuksia Liverpoolissa, kunnes siirtyi vuonna 1977 jättisiirrolla Hampuriin. Keegan valittiin Euroopan parhaaksi pelaajaksi vuosina 1978 ja 1979.

Kuumimpina vuosinaan puudelipermanenttinen Keegan julkaisi kaksi singleä: Smokie-yhtyeen Chris Normanin ja Pete Spencerin kynäilemä Head Over Heels nousi Englannin listan sijalle 31 ja Saksan listan sijalle 10 vuonna 1979. Kakkossinkku, kaunis folk-balladi England juhlisti Keeganin paluuta Hampurista Englantiin vuonna 1980, mutta momentum oli ohi ja Kev keräsi listasijoituksia enää “Mauttomimmat hiustyylit” -listauksissa. Onneksi kunnianpalautuksen aika on tässä ja nyt 15. sijan muodossa!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#14 Jacques Villeneuve

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jacques Villeneuven isä Gilles Villeneuve oli loistava F1-kuski, joka kuoli Ferrarinsa rattiin. Isänsä renkaanjäljissä kaasutteleva Jacques on kaikkien aikojen kanadalainen kuski: poika on Emerson Fittipaldin ja Mario Andrettin ohella ainoa ajaja, joka on ruiskuttanut shampanjaa F1-mestaruuden, Indianapolis 500:sen voiton ja CART-sarjan mestaruuden kunniaksi.

Vuonna 2007 Villeneuve julkaisi toistaiseksi ainoaksi jääneen albuminsa Private Paradise. Villeneuve on itse säveltänyt jopa puolet sen kappaleista. Valitettavasti levy oli korkeasta tasostaan huolimatta kaupallinen epäonnistuminen: se myi ilmestymisvuonnaan vain 836 kappaletta. Toivottavasti Jacques ei tästä lannistu vaan pistää uuden vaihteen silmään!

Erittäin kauniin Vaguement-kappaleen videolla Villeneuve on viisaasti istutettu auton rattiin.

#13 Jari Isometsä

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Karpaasikaksikon vähemmän raamatullinen osapuoli Jari Isometsä on moninkertainen hiihdon arvokisojen himmeämpien mitalien saalistaja. Parhaiten Isometsä muistetaan siitä suoraselkäisen ryhdikkäästä tavasta, jolla hän kantoi vastuuta suomalaisen hiihto-urheilun jouduttua perusteetta syytetyksi dopingin käytöstä Lahden MM-hiihdoissa 2001.

Isometsä pyrki vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Keskustan ehdokkaana eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä. Hän sai 6 600 euroa vaalitukea Kehittyvien maakuntien Suomi ry:ltä, mutta ei valitettavasti päässyt läpi keräämällään 943 äänellä.

Hiihdossa Isometsä muistetaan kovasta kiristään. Musiikkirintamalla Isometsä on spurtannut vain kerran, mutta silloin sitten sitäkin lujempaa. Souvarien Lasse Hoikka antoi vetoapua, ja lopputulokseen ei kateellisilla ruotsalaisilla ja norjalaisilla ole nokan kopauttamista: Karpaasi on jätkä raju!

#12 Yannick Noah

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Yannick Noah on ainoa ranskalainen mies, joka on voittanut tenniksen Ranskan avoimet, vuonna 1983. Hän on myöntänyt käyttäneensä marijuanaa usein ennen otteluita.

Noah on myös julkaissut jo yhdeksän levyä, joista suosituinta, Charangoa, on myyty yli 1,3 miljoonaa kappaletta! Noahin pehmeästi keinuva musiikki on kuin luotu rastat päässä esitettäväksi.

Noahin tuotanto hönkii ympäristötietoisuutta ja ilmastolähettilyyttä. Sanomattakin on selvää, että Bob Geldof kutsui Noahin esiintymään Afrikan köyhyyttä auttavaan Live 8 – konserttiin. Vastaansanomattoman hyvä ihminen on myös perustanut äitinsä kanssa merkittävän vähäosaisia lapsia auttavan hyväntekeväisyysjärjestön Enfants de la Terren.

#11 Chris Waddle & Glenn Hoddle – yhdessä ja erikseen

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mistä tunnet sä ystävän?

Tottenhamin ja Englannin maajoukkueen keskikentältä toisensa löytäneet Glenn Hoddle ja Chris Waddle löysivät toisensa myös kentän ulkopuolella. Yksi asia johti toiseen ja kohta tie veikin levytysstudion hämärään. Yhteisen vision herkkä toteuma, single Diamond Lights on uskottavaa ja uskaliasta nykymusiikkia, joka kelpasi myös kansalle – siitä todisteena brittilistan 12. sija.

Mikään ei kuitenkaan kestä ikuisesti. Ammattilaisen pitää lähteä, kun lähdon aika on: Hoddle sai työkomennuksen Monacoon. Onneksi kumppanuksilla oli aikaa jäähyväisiin myös studiossa – siitä todisteena duon koskettava joutsenlaulu It’s Goodbye.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Hoddle ei Euroopasta uutta ystävää löytänyt vaan jatkoi musiikkiuraansa yksin versioiden muun muassa kappaleet We Are the Champions ja Hey Jude.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Sattuman sanelemana myös Waddle sai työtä Euroopasta, Marseillesta. Monacon ja Marseillen välimatka on vain 200 kilometriä, mutta jotain oli tapahtunut, eikä vanhan ystävän puhelin enää soinut.

Onneksi Waddle löysi uuden duopartnerin joukkuetoveristaan Basile Bolista. Uusi ystävyys, uusi fiilis.

Onko oikea sulle hän?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#10 Tony Halme

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Aivan liian nuorena pois nukkunut Tony Halme oli Suomen oloissa poikkeuksellinen monilahjakkuus. Halme saavutti kehonrakennuksessa 17-vuotiaiden SM-hopeaa, ammattilaispainissa Catch Wrestling Associationin ja New Japan Pro Wrestlingin mestaruuden ja ammattinyrkkeilyssä raskaansarjan suomenmestaruuden.

Yhdysvalloissa Halmeen hahmo ammattilaispainissa oli Ludvig Borga, puhtaasta Suomesta saapunut ympäristönsuojelija, joka vihasi Yhdysvaltojen luonnon saastumista. Onneksi Renny Harlinin ohjaamassa Gladiaattorit-tv-sarjassa Halme sai esiintyä itseään lähempänä olevassa Viikinki-hahmossa.

Viikingistä tuli koko kansan rakastama tiennäyttäjä, joka oli luontevaa viedä studioon äänittämään Mestarit salilla -levy, jonka tuotannosta vastasi tietenkin Tommi ”Mad” Lindell.

Viikinki-hahmossaan Halme kanavoi kansan protestimielialoja ja nousi eduskuntaan huimalla äänisaaliilla. Vaalikampanjassaan Halme lupasi poistaa huumeet kaduilta. Valitettavasti Halme otti lupauksensa liian kirjaimellisesti ja uhrasi itsensä meidän muiden edestä. Halme on kuollut, mutta Kuningas Voittamaton elää!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#9 Shaquille O’Neal

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Shaq on eräs kaikkien aikojen dominoivimmista koripalloilijoista. Tänä vuonna uransa lopettanut nelinkertainen NBA-mestari muistetaan hurjista slam dunkeistaan ja omituisen huonoista vapaaheittotaidoistaan.

216-senttisenä ja 147-kiloisena O’Neal oli yksi isommista pelaajista fyysisesti, mutta ennen kaikkea egoltaan. Shaq itse kutsuu itseään Supermaniksi. Hänen sänkynsä on pyöreä “Superman-vuode”, johon mahtuu 45 ihmistä…

Iso ego sopii rap-musiikkiin hienosti! Shaq onkin julkaissut muutaman räps-levyn, joista ensimmäinen, Shaq Diesel, myi platinaa. Showbusiness-ympyröissä hän ystävystyi toisen supertähden, Michael Jacksonin kanssa ja teki hänen kanssaan musiikkia pariinkin otteeseen. Ohessa julkaisematon herkkupala We Be Ballin’.

http://www.youtube.com/watch?v=lVEMWkuaGKM

Sarja päättyy huomenna.