Nuorgam goes Eurosonic!

#6 Musiikin matkalaiset: LCMDF ja Eva & Manu

Päivittäisessä juttusarjassa esitellään kaikki suomalaiset artistit, jotka esiintyvät 9.-12. tammikuuta Hollannin Groningenissa järjestettävillä Eurosonic-showcase-festivaaleilla. Jutut on julkaistu talven aikana englanninkielisinä Music Finlandin verkkosivuilla.

Suomessa puhuttiin pitkään ja hartaasti suomalaisen musiikin viennistä maailmalle, kunnes raskasta rockia soittavat yhtyeet HIMin, The Rasmuksen ja Nightwishin johdolla vihdoin murtautuivat kansainväliseen suosioon 2000-luvun alkupuolella.

Kaikki näistä yhtyeistä melankolisine musiikkeineen ja mököttävine miesenergioineen olivat kuitenkin leimallisen suomalaisia. Internetaikana varttuneiden kaksikymppisten sukupolvi on sen sijaan erilaisesta puusta veistetty – luontevammin kosmopoliittinen, reppu selässä maailmaa kiertävä, identiteetiltään vähemmän Suomeen sidottu.

Tästä käyvät mainiosti esimerkiksi kaksi suomalaislähtöistä duoa – LCMDF ja Eva & Manu. LCMDF on ollut uransa alusta alkaen vahvasti kansainvälinen: sen levyjä ovat julkaisseet ranskalainen Kitsune ja lontoolainen Heavenly Records ja musiikkia hehkuttaneet muun muassa Pitchfork ja The Guardian.

Eva & Manu on tuoreempi tulokas, mutta ei suinkaan vähemmän kansainvälinen. Suomalais-ranskalainen duo tapasi musiikkiopintojen parissa Yhdysvalloissa ja sävelsi debyyttialbuminsa Euroopan-turneella.

LCMDF

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Gandhi (ohj. Megan Cullen)

Mikä se on?

Vuonna 2007 perustettu yhtye löysi pian itsensä soittamassa NME-lehden kiertueella ja Pariisin muotiviikoilla. Bändistä veikkailtiin yleisesti seuraavaa suomalaista maailmanmenestyjää, mutta debyyttialbumin viivästyminen vuoteen 2011 tylsistytti hypen terävimmän kärjen. Nyt LCMDF tulee taas: yhtye on juuri julkaissut kaavaillun Mental Health -ep-trilogiansa ensimmäisen osan.

Miksi se kiinnostaa?

Siinä missä vuoden 2006 tienoille kiteytyneen naisvetoisen indie-elektron edustajat CSS-yhtyeestä New Young Pony Clubiin ovat hiipuneet historian hämäriin, LCMDF on pystynyt uudistumaan ja säilyttämään elinvoimansa. Hienon Love & Nature -albumin jälkeen yhtye on imenyt vaikutteita entistä vahvemmin 1990-luvulta – muun muassa viime aikoina kovasti esillä olleesta seapunk-estetiikasta. Mental Health Pt. 1 kuulostaa etäisesti Weezerillä ja Chemical Brothersilla ryyditetyltä Beckiltä – unohtamatta yhtyeelle tuttuja isoja ja ihania kertosäekoukkuja. Guardian kuvaili yhtyettä sanoilla ”a delirious mix of electro, punk and pure pop”.

Kokoonpano:

Emma Kemppainen (laulu)
Mia Kemppainen (kitara, laulu)

Julkaisut:

  • Singlejä mm. Kitsune- ja Relentless-levymerkeille, jonka lisäksi bändi on aina julkaissut musiikkiaan aktiivisesti netissä.
  • Debyyttialbumi Britannian legendaarisella Heavenly Records- yhtiöllä vuonna 2011.
  • Suurimmat hitit Ray-Ban Glasses (2008), Cool and Bored (2008/2011) ja Future Me (2011).

Jos bändiä pitäisi kuvailla kolmella adjektiivilla, ne olisivat…
…heidän omien sanojensa mukaan ”pop, millennium ja self-help”. Nuorgamin sanojen mukaan: pirskahteleva, taitava, huumorintajuinen.

Yhtyeen jäsenet ovat todennäköisesti kuunnelleet elämässään eniten…
…radiota 1990-luvulla ja kokoelmia, joilla kuullaan juhlat käynnistävää elektroa.

Jos yhtye saisi hyvältä haltijalta yhden toiveen, se olisi todennäköisesti…
…että Björk ryhtyy bändin mesenaatiksi, jotta se voi tehdä musiikkia ja taidetta jatkossakin täysin itsenäisesti. Lisäksi LCMDF haluaisi myös taatusti saada Björkiltä pukeutumisvinkkejä.

Jos bändi pitäisi lähettää maailmankiertueella lämmittelemään tähtiesiintyjää…
…se olisi P!nk, sillä molemmilla on tarttuvia popkappaleita ja ilkikurisen raikasta naisenergiaa, josta ryppyotsaisuus loistaa poissaolollaan.

Kahden vuoden kuluttua…
…LCMDF esiintyy festivaalien keskikokoisilla lavoilla Readingistä Primaveraan ja Roskildeen yhdessä Robynin, Chromaticsin ja Grimesin kanssa – jos maailmassa on oikeudenmukaisuutta. Bändillä on myös multimediataidepaja/vaatekauppa Lontoon Sohossa.

Eva & Manu

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Feet in the Water (ohj. Maximilien CM)

Mikä se on?

Suomalais-ranskalainen pariskunta tapasi vuonna 2009 Berklee College of Musicissa Bostonissa, josta he muuttivat vuotta myöhemmin Ranskaan. Veri veti kuitenkin tien päälle ja pian he olivat pakettiautossa kiertämässä Eurooppaa. Mikä mielenkiintoista, Eva ja Manu loivat matkaa varten videoblogin Travel in Music, jossa he julkaisivat joka viikko matkalla kirjoittamiaan kappaleita. Lopulta eri puolilla Eurooppaa kirjoitetuista kappaleista syntyi Warner Musicin julkaisema levy.

Miksi se kiinnostaa?

Eva ja Manu tekevät pehmeää, hivenen jazzahtavaa folkia, jonka luulisi uppoavan yleisöön niin valtameren takana kuin vanhalla mantereellakin. Heille tärkeitä arvoja ovat tiedostavan keskiluokan parissa nykyään trendikkäät maanläheisyys ja vihreys; Euroopan-matkallaan he pyrkivät neutraloimaan hiilijalanjälkensä ja tekivät töitä ruokaa ja majoitusta vastaan luonnonmukaisilla tiloilla. Luomufolkilla on tilausta lämpenevässä maailmassa – eivätkä duon kypsät sävellykset ainakaan haittaa matkantekoa.

Kokoonpano:

Eva Louhivuori (laulu, piano, kitara)
Emmanuel ”Manu” Laudic (laulu, kitara)

Julkaisut:

  • Ensimmäiset kappaleensa yhtye julkaisi Travel in Music -videoblogissaan.
  • Duon nimeä kantava debyyttialbumi julkaistiin 17.8.2012 ja se hyppäsi suoraan Rumba-lehden kokoaman Suomen albumilistan kärkeen.
  • Hittikappale Feet in the Water on soinut yhdysvaltalaisen ModCloth-vaateketjun mainoksissa.

Jos bändiä pitäisi kuvailla kolmella adjektiivilla, ne olisivat…
…avara, herkkä ja vahva.

Yhtyeen jäsenet ovat todennäköisesti kuunnelleet elämässään eniten…
Norah Jonesia ja rockahtavaa folkia.

Jos yhtye saisi hyvältä haltijalta yhden toiveen, se olisi todennäköisesti…
…täysin päästötön keikkabussi, jolla kiertää maailmaa sydämensä kyllyydestä.

Jos bändi pitäisi lähettää maailmankiertueelle lämmittelemään tähtiesiintyjää…
…se olisi luultavasti José González, sillä artistit ovat selvästi hengenheimolaisia – kansainvälisiä skandinaaveja, jotka tekevät isoille lavoille valmista voimafolkia.

Kahden vuoden kuluttua yhtye on…
…tienannut ison kasan dollareita saatuaan ensin kappaleensa Greyn anatomiaan ja sitä myöten Hollywoodin musiikkikonsulttien listoilta lukuisiin tv-sarjoihin, elokuviin ja mainoksiin.

Eurosonic järjestetään Hollannin Groningenissa 9.–12.2013. Mukana on 19 suomalaisyhtyettä ja -artistia.