Moottoritie on kuuma, kuuma, kuuma, kuuma

Ajoradan lämpötilan arvioiminen loppuu Pelle Miljoona Oy:ltä tältä erää perjantaiseen Porispere-keikkaan.

Tarina on tuttu, mutta kertaamisen arvoinen.

Vuonna 1979 Pelle Miljoona kasasi ympärilleen uuden yhtyeen. Oy:ksi nimetty kokoonpano liennytti Pellen aiempien kokoonpanojen kitaravetoisen punkin uudeksi aalloksi. Ilmaisun ytimeen asettuivat Ari Taskisen koskettimet ja Pellen romantisoituneet tekstit. Kitaraan ja bassoon tarttuivat kaksi teinipoikaa, Andy McCoy ja Sami Takamäki. Orkesteri purkitti yhden levyn, sen kaikkein unohtumattomimman, ja kiipesi tunnuslaulunsa siivittämänä niin listoille kuin Suomi-rockin ikonostaasiinkin.

Oy:n alkuperäiskokoonpanon tarina jäi kuitenkin lyhyeksi. Levynjulkaisukiertueen aattona Andy ja Sami lähtivät Hanoi Rocksin mukana Tukholmaan toteuttamaan unelmaansa. Kyytiin tarttui myös Pellen 1980-yhtyeessä soittaneen Stefan Piesnackin kitaravahvistin.

Oy hoiti kiertueen tuuraajavoimin ja jatkoi elämäänsä alati vaihtuvien kokoonpanojen kannattelemana. Sekavan miehistöpolitiikan lomassa orkesteri purkitti kaksi levyä (Matkalla tuntemattomaan, 1981, ja Radio Kebab, 1982), jotka olivat hyvistä hetkistään huolimatta johdonmukaista laskeutumista kohti Pellen hajanaista ja epätasaista 1980-lukua.

Keväällä 2011 McCoy ja Sam Yaffana Suomeen palannut Takamäki päättivät maksaa vanhat velkansa. Miehet hyppäsivät Pellen remmiin ja Albumiklassikot-konserttiteeman ympärille rakentunut yhteistyö poiki kehutun kiertueen.

Kyse ei ollut pelkästä nostalgiasta, kyse oli pikemminkin vuoden 1980 kiertueesta, joka vain sattui alkamaan 30 vuotta myöhässä. Uusvanha kokoonpano väänsi kappaleet lavalla uuteen, sähköiseen muotoon. Lauluihin tarttui eletyn elämän ja katujen makuja, joita pehmensi artistien huulilla karehtinut hymy. Vanhoja miehiä kuljetti nuoruuden into. Kevään ja kesän aikana moottoritiestä tuli suorastaan polttava.

Tarina päättyy Porisphereen, jossa yhtiökertomukselle kirjoitetaan uusi, onnellinen loppu. Kokoonpanolle heitetään hyvästit toistamiseen, mutta tällä kertaa kaikkien läsnä ollessa, ennakoidusti ja luvan kanssa. Musiikin tarina ei kuitenkaan katkea yhtyeen jäädessä tien varteen. Kun viimeinen sointu katoaa elokuun yöhön, kun kiertuebussi jättää vaimeat hyvästinsä Porille, tuntuu ilmassa vielä pitkään palaneen käryä. Moottoritie on kuuma, nyt ja aina.

Pelle Miljoona Oy:n muistoa ennenaikaisesti kunnioittaakseen Nuorgam kokosi yksiin kaikki Pellen levyttämät versiot Moottoritie on kuuma -klassikostaan. Tallenteiden kylkiäisiksi voi nauttia vaikkapa liveversioita kuvan kanssa – niitä on YouTube pullollaan ja pari kiskaisua löytyy Pellen DVD-katalogistakin.

Poiminnat osoittavat, että vaikka tien lämpö on joskus laantunut haaleaksi, ei se ole jäähtynyt koskaan kokonaan. Laulun kutsu soi ajankohtaisena niin kauan kuin maailma on kylliksi avoin ja tilava sydäntä viiltävälle nuoruudelle.

1. Pelle Miljoona Oy – Moottoritie on kuuma (Moottoritie on kuuma, 1980)

Alkuperäinen on aina alkuperäinen, lähes loppuun kulutettunakin. Kun äänitettä pysähtyy kuuntelemaan puhtain korvin, se tarjoaa valtavat määrät sävyjä ja mielikuvituksen ruokaa. Utuisesti leijailevat koskettimet, nuoruuden levottomuutta huokuvat sanat, kouraisevan tunteen avoinna olevasta maailmasta, jonne kertosäe vie energiaryöpyn lailla.

Mutta kappale ei ole pelkkää uskoa tulevaan, se käskee reagoimaan heti. Se osoittaa, että maailman pinnalla on koko ajan jotakin haurasta ja hajoavaa, joka pakottaa tarttumaan hetkeen. Lopullisen kutsuhuudon päästää houreinen soolo salaperäisine kohahduksineen, lepatuksineen ja tuskaisine kitaroineen. Kokonaisuus on niin paljon osatekijöidensä summaa suurempi, että on helppo ymmärtää, miksi Pelle tuntuu edelleen personoituvan tähän yhteen kappaleeseensa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

2. Pelle Miljoona & Rockers – Moottoritie on kuuma (Si Si Live, 1992)

Vaihtelevien kokoonpanojen pitkäikäisenä yleisotsikkona toiminut Rockers lanseerattiin vuonna 1992 romuluisella livelevyllä. Rockersin synty merkitsi Pellelle sähköisen aikakauden alkua muutaman akustisemmin soineen kiekon jälkeen. Varhaisten hittien varaan rakentunut rupinen soitanta antoi uudet puitteet myös Moottoritie on kuumalle. Rockers tarttui klassikkoon surutta ja kaunistelematta. Nöyristelemätöntä asennetta tuntui tukevan sekin, että kappale sijoitettiin levyn keskivaiheille, lauluksi muiden joukkoon. Ilmavat kosketinpatjat karhennettiin rosoisiksi kitarapinnoiksi, rummut horjahtelivat suurpiirteisesti tahtiraidan molemmin puolin ja Pellen laulutulkinta junttasi miehen menneisyyttä ilkeään niskalenkkiin. Kauneutta kappaleeseen ei juuri tarttunut, mutta tunnetta ja hikeä senkin edestä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

3. Pelle Miljoona & Rockers – Moottoritie on kuuma (Villi lapsi, 2002)

Uuden vuosituhannen kunniaksi Pelle Miljoona solmi Poptorin kanssa erikoislaatuisen sopimuksen. Mies purkitti Rockerseineen kaksi levyllistä vanhojen kynäelmiensä uutuusversioita kauppojen halpahyllyille. ”Kierrätys rules OK!”

Hieman vettyneen soiton lisäksi levyjä kiusasivat halpa tuotanto ja turha uskollisuus alkuperäisille versioille. Villi lapsi -koosteelle purkitettu Moottoritie on kuumakin jäi varsin ponnettomaksi yritykseksi, jolta puuttui kokonaan originaalin tarunhohtoisuus. Orkesterin ote oli leimallisen varovainen, aivan kuin miehistö ei olisi vahingossakaan halunnut naarmuttaa vanhuuden haurastamaa kappaletta. Ehkä ilmassa oli jonkinlaista arkaa kunnioitustakin, jota sovitukseen väkinäisesti ympätyt thunder-huudot eivät onnistuneet manaamaan pois. Villin lapsen kasvoilla oli oireellisen kesy ilme.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

4. Pelle Miljoona & JJU-jousiensemble – Moottoritie on kuuma (Halki ajan ja rakkauden, 2011)

Samoihin aikoihin kun Oy harjoitteli kiertuettaan varten, Pelle piipahti studiossa pudottelemassa laulurivejään kamarisovitusten päälle. Viulisti Esko Eirolan masinoima hanke realisoitui levynä, jossa jouset olivat kireitä ja laulaja vapautunut. Parhaimmillaan uudet sovitukset toivat kappaleisiin herkkyyttä ja ilmavaa teatraalisuutta, vaikka lopullinen liitto esitystapojen välillä jäi muutaman sydämen läpi tähdätyn ompeleen päähän.

Jonnekin hyvän idean ja ikimuistoisen toteutuksen välimaastoon asettuu myös Moottoritie on kuuma. Kappale kuulostaa levyllä kohtalokkaammalta kuin koskaan, ikään kuin nuoruuden haave olisikin yhtäkkiä muuttunut virttyneeksi ja ilmassa leijailevaksi uneksi. Uusi näkökulma lauluun on silti yllättävän perusteltu. Ensimmäistä kertaa urallaan Pelle tuntuu löytävän Moottoritiestä jotakin sellaista, mikä ei ole suoraan alisteista alkuperäiselle versiolle. Tästä on hyvä jatkaa senkin jälkeen, kun yhden tarinan kaari on piirretty umpeen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Jos Pellen omat versiot Moottoritiestä eivät tarjoa kappaleeseen vielä kylliksi näkökulmia, voi tajuntaa avartaa muiden artistien tulkinnoilla laulusta. Ajoradan lämpötilan ovat todenneet muun muassa Kohu-63, The Ratzz sekä Valamonks. Oman tulkintansa kappaleesta esittävät myös…

VolVecto & Petteri S

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Rat Cats

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ada Kukkonen ja Sara Melleri

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

…ja sokerina pohjalla tietenkin Matti Ensio Nykänen.

http://www.youtube.com/watch?v=izyBCSshPzI

Porispere-festivaali Porin Kirjurinluodossa 5.–7.8. Pelle Miljoona Oy esiintyy pe 5.8.