Mitä tekisit toisin, Jori Sjöroos?

Magenta Skycode, eksyy musiikkiin, eksyy metsään.

Torstaina Tampereen Yo-talolla Lost in Music -festivaalin Nuorgam-illassa esiintyvät Magenta Skycoden taiteellinen johtaja ei halua toistaa vuoden takaista painajaista.

Heipä Jori Sjöroos! Mitä sinulle kuuluu?

”Kiitos, ihan hämmentynyttä. Löysin muutama tunti sitten Quru-kissani kuolleena tv-huoneen matolta, joten saatan vastailla hieman sekavasti.”

Mitä olet puuhaillut kuluvana vuonna?

”Melko paljon Magenta Skycode -juttuja. Hyvin hyvin antoisaa, mutta aikaa vievää puuhaa. Niin, ja ollaan myös Miran ja Paulan kanssa erittäin rauhallisesti tehty uutta albumia. Sitten kesällä ruohonleikkaamista ja pihahommia. Pari kertaa ollaan käyty tyttöystävän kanssa Toscanassa ajelemassa, syömässä ja viinittelemässä… kreisin hyviä chianteja ja brunelloja. Suosittelen.”

Mitä ajattelet tällä hetkellä Magenta Skycoden albumeista, IIIII:sta ja Reliefistä? Kummasta pidät enemmän ja miksi?

”Niin kuin ehkä ymmärrätte, en pysty laittamaan levyjä paremmuusjärjestykseen. Mutta voin kertoa todella lyhyesti jotain itselleni tärkeitä mikromuistoja noiden syntyajoilta. IIIII-albumin ajoista – PMMP:n Kovemmat kädet oli juuri löytämässä paikkaansa, mä itse olin tehnyt ison elämäntapamuutoksen ja mietin, että nyt on se hetki, että mä teen sen levyn, josta olen haaveillut kauan. Mulla meni puoli vuotta IIIII:n tekemiseen. Puolen vuoden päästä IIIII:n valmistumisesta Miran ja Paulan Leskiäidin tyttäret oli myös valmis. Kaksi levyä vuodessa – tahti oli melkoinen. Ja sitten hidastui. Relief-albumin ajoista – tuosta on sen verran vähän aikaa, että en muista muuta kuin sen, että masterointipäivänä mulla oli melkosia rytmihäiriöitä valvomisen takia ja masteroinnin jälkeen join elämäni ekaa kertaa Dom Perignonia.”

Jos saisit muuttaa vuosi sitten ilmestynyttä Relief-levyä, mitä tekisit nyt toisin? Tai jos et muuttaisi, mikä levyllä miellyttää sinua vähiten?

”En mä oikeasti mielelläni lähtis ajankuvia muuttamaan.”

Mitkä ovat lempikappaleesi Magentalta?

Kipling ja Go Outside Again ovat olleet mun lempikappaleita syntymisestään saakka. Myös keikalla tykkään todella paljon noiden biisien esittämisestä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Miten Magenta Skycoden keikat ovat muuttuneet kuluvan vuoden aikana? Mitä voimme odottaa Lost in Musicin keikalta?

”Viime Lost in Musicin keikalla 2010, joka oli siis eka Relief-albumin tiimoilta ollut keikka, oltiin treenattu melko paljon, mut jännitys lamautti meidät täysin ja keikka oli meille aika painajainen. Muistaakseni pari toimittajaa vielä haukkui musiikkia, ei siis varsinaista keikkaa, ja totesi sen sisällön olevan ’empty vessel’. Muutaman päivän päästä mentiin Madridiin keikalle ja Kalle Taivainen antoi mulle yhden kirjan, jossa yks elämää elänyt hahmo sanoi näin: ’Ihminen ei pelkää mitään niin paljon maailmassa kuin muiden mielipiteitä.’ Teki hyvää ja soitettiin superhyvä keikka.”

Moni varmaankin odotti Reliefin nappaavan Best New Music -leiman ja keräävän huomiota ulkomailla. Miksi albumia ei ole erityisemmin noteerattu ulkomailla?

”Ai odottiko? Mä en kyllä osaa vastata tähän, vaikka kuinka yrittäisin.”

Miksi ette ole keikkailleet enemmän ulkomailla?

”Jaa-a. Jospa me mentäis kohta enemmän…”

Onko jo syntynyt uusia Magenta Skycode -lauluja? Ja jos on, niin kuullaanko niitä livenä?

”Onhan noita syntynyt, mutta niitä ei kuulla livenä.”

Mitä PMMP-projektillesi kuuluu?

”Miran ja Paulan kanssa nauhoitellaan, ja hitaasti – ja jossain kohtaa nopeasti – syntynee uutta musaa.”

Kuinka pitkällä yhtyeen viides albumi on?

”Ollaan aika alussa.”

Millaista musiikkia on luvassa? Miten se eroaa yhtyeen aiemmista tekemisistä?

”Ei aavistustakaan.”

Onko sinulla paineita, koska yhtyeen kolme edellistä albumia ovat olleet mestariteoksia?

”Oi kiitos. Silloin, kun tartun niihin stressaaviin ajatuksiin jotka luovat paineita, olen hukassa ja musiikkia ei synny.”

Mikä on paras tänä vuonna ilmestynyt albumi? Entä biisi? Mainitse suosikkisi sekä suomalaisista että ulkomaisista.

”Ulkomaisista albumeista Bon Iverin Bon Iver ja biiseistä Bon Iverin Holocene. Olen kuunnellut valtavalla repeatilla sekä albumia että biisiä. Kotimaisista albumeista Rubikin Solar ja biiseistä Burning Heartsin Into the Wilderness.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jori suosittelee. Mekin suosittelemme, sillä Burning Hearts esiintyy tapahtumassamme ensi torstaina!

Mikä konsertti on ravistellut sinua eniten kuluvana vuonna?

”Mennäänkö tulevaisuuteen, vaikka en tiedä tuleeko sitä? The Cure Royal Albert Hallissa 15.11. He soittavat kolme ensimmäistä levyään plus encoret, joten tiedän jo, että se tulee olemaan mulle vuoden show.”

Turun kulttuuripääkaupunkivuosi – uhka vai mahdollisuus, huikeaa taiteen ilotulitusta vai verovarojen haaskausta, pettymys vai riemunkiljahduksia?

”Toisille uhka, toisille mahdollisuus. Pidän Logomosta ja toivon, että se tuli jäädäkseen. Verovarojen kohdentamisesta en juuri stressaisi. Olisi väkivaltaa itseäni kohtaan.”

Mitä kissakatraallesi kuuluu?

”Niin kuin alussa mainitsin, Quru on kissojen taivaassa, mutta Astrid on ottamassa Donin paikan talossa. Quru ilahdutti elämällään mua ja monia muita, joten iso kyynel ja skolioosis hänelle.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Magenta Skycode esittää We’re Going to Climb -kappaleen Tukholman Kägelbananilla 7. lokakuuta. Videon kuvasi Nuorgamille yksinoikeudella Tomi Palsa.

Magenta Skycode, Iconcrash ja Burning Hearts Tampereen Yo-talolla Lost in Music -festivaalin Ilta Nuorgamin kanssa -tapahtumassa torstaina 20.10.