Kuukauden albumi

Maaliskuu 2013 – Minä ja Ville Ahonen: Mia

Minä ja Ville Ahonen olemme parhaita.

Minä ja Ville Ahonen olemme parhaita.

Nuorgam valitsee jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä päättyneen kuukauden parhaan levyn. Valintaa edeltävänä päivänä esittelemme lyhyesti viisi kotimaista ja viisi ulkomaista albumia, joiden joukosta voittaja löytyy.

Kuukauden albumin arvonimen saa vain yksi albumi. Mikäli kuukauden albumi on kotimainen, valitsemme lisäksi kuukauden parhaan ulkomaisen albumin. Mikäli kuukauden albumi on puolestaan ulkomainen, valitsemme lisäksi kuukauden parhaan kotimaisen albumin.

Kuukauden albumin valitsee Nuorgamin toimitus ja avustajakunta.

Kuukauden albumi, maaliskuu 2013

Minä ja Ville Ahonen – Mia (kuuntele)

”Kunnianhimoinen, rohkea, tavoitteissaan onnistuva ja vaativa levy. Lepohetkiä tai mainittavia tunnelmanvaihtoja sen 37 minuuttiin ei mahdu. Nostan hattua, mutta en tiedä, kuinka usein tulen Miaa kuuntelemaan, sellaisiin paikkoihin se vie.” (Niko Peltonen, 79/100)

Kuukauden ulkomainen albumi, maaliskuu 2013

David Bowie – The Next Day (kuuntele)

The Next Day on ajoittain sekava ja äänellisesti hiomaton, mutta se on myös kysymyksiä herättävä kokonaisteos. Joka tapauksessa suurin osa levyn materiaalista on Bowie-standardeilla tarpeeksi vahvaa.” (Joni Kling, 78/100)

Muut ehdokkaat

Ehdokas 1: Devendra Banhart – Mala (kuuntele)

”Banhartin lähestymistavassa kuuluu poikkeava pedanttius ja asiantuntemus haettujen viitteiden suhteen: nanigo-rytmit, doo wop ja disko on mallinnettu täsmällisyydellä.” (Joni Kling, 84/100)

Ehdokas 3: Clouds – USB Island (kuuntele)

”Kun tietokoneet oppivat muutaman vuosikymmenen kuluttua käyttämään päihteitä, palvelinfarmien parhailta klubeilta ratsataan terakaupalla USB Islandsia.” (Tapio Reinekoski, 80/100)

Ehdokas 4: John Grant – Pale Green Ghosts (kuuntele)

Entisen Czars-laulajan toista sooloalbumia ei ole vielä arvioitu Nuorgamissa.

Ehdokas 5: J. Karjalainen – Et ole yksin (kuuntele)

”Et ole yksin on kuin artistin kymmenen vuoden takaista bändijälkeä esittelevä kokoelmalevy, joka vain sattuu koostumaan kokonaan uusista sävellyksistä. Sellaisena se on kallisarvoinen, mutta ainoastaan itsensä kokoinen.” (Hannu Linkola, 77/100)

Ehdokas 6: Anssi Kela – Anssi Kela (kuuntele)

”Anssi Kelan viides levy on oppikirjaesimerkki siitä, mihin kaikkeen uskallus ja oman visionsa kuunteleminen voivat suvereeniin osaamiseen yhdistyessään kyetä. Olen ihan saatanan onnellinen Kelan puolesta.” (Niko Peltonen, 84/100)

Ehdokas 7: Maakuntaradio – Ei voi palata eiliseen (kuuntele Vain pieni hetki)

”Ei mahda mitään, minä rakastan tällaista musiikkia. Tekstit ovat niin lähellä epävarman nuorukaisen päiväkirjasalaisuuksia kuin olla voi, riimienkin kanssa on vähän niin ja näin. Joo joo, Korroosio, SIG, Karkkiautomaatti jne. vaikutteina, synat saatanan kovalla, totta, mutta tuollaisella ulkokohtaisella paskalla ei ole mitään väliä. Levy herättää tunteita. Vahvoja tunteita.” (Jarkko Immonen, 90/100)

Ehdokas 9: Rhye – Woman (kuuntele)

Woman on viimeistä piirtoa myöten tyylikäs ja suorastaan häikäilemättömän virtaviivainen tuote, jota voisi vallan hyvin mainostaa Cigar Aficionadossa huvipursien, mallasviskien, viiksivahojen ja urheiluautojen rinnalla. Siinä kaikuu James Blaken ontto emotionaalisuus, Junior Boysin ekonominen elektro ja Saden ultraviileä eroottisuus. Kokonaisuus kruunataan minimalistisilla, mutta maukkailla jousi- ja puhallinsovituksilla, joissa on Burt Bacharachin hikikarpaloilta säästynyttä vaivattomuutta.” (Antti Lähde, 83/100)

Ehdokas 10: Justin Timberlake – The 20/20 Experience (kuuntele)

”Justin Timberlake tekee keskittymishäiriöisen, jokaiselle jotakin tarjoilevan popalbumin, joka on sulava ja virtaviivainen kuin hänen kuulijakuntansa älypuhelimet. Kappaleet tuntuvat kuitenkin jo ilmestyessään hieman vanhentuneilta ja liian moneen suuntaan hyppiviltä, vaikka ne ihan hyvää poppia ovatkin. Joukossa on helmiä, mutta ei tämä ole se kokonaisvaltainen mestariteos, jota odotettiin.” (Juuso Janhunen, 70/100)

Ääniä saivat myös seuraavien artistien ja yhtyeiden maaliskuussa julkaisemat albumit: Antero Raimo & Ovet, Bastille, Benoit Pioulard, Black Rebel Motorcycle Club, Blue Hawaii, Clinic, Deathchain, Depeche Mode, DWNSTRS, Goran Kajfes & the Subtropic Arkestra, Hurts, IAMX, Ismo Alanko, Josh Rouse, Kvelertak, Long Distance Calling, Lost Society, Low, Matti Johannes Koivu, The Men, Miles, On and On, Pekko Käppi, Phosphorescent, Samae Koskinen, Steve Mason, The Strokes, Suede, Tero-Petri, Von Hertzen Brothers, Wavves, Waxahatchee ja Youth Lagoon.