Lyhyt johdatus reppuräppiin – 5 keskeistä Anticon-albumia

Sole: Bling bling vaan sullekin, saatana.

Sole: Bling bling vaan sullekin, saatana.

Vaihtoehtoiseen hiphopiin keskittynyt Anticon-levy-yhtiö täytti kuluneena syksynä 15 vuotta. Los Angelesista käsin toimiva levy-yhtiö oli erityisesti 2000-luvun alussa merkittävä vastavoima valtavirran jenkkiräpille, sillä sen artistien musiikin omalaatuinen sekoitus hiphopia, folkia, runonlausuntaa ja yleistä sekoilua oli niin ennakkoluuloton.

Anticonin artistit vierailivat ristiin rastiin toistensa albumeilla, milloin tuottajina, milloin räppäreinä. Tuloksena on ollut julkaisuja, joilla on pääasiallisesti vain kuriositeettiarvoa, mutta myös ajattomia levyjä, jotka kuulostavat relevanteilta vielä nyt kymmenen vuotta ilmestymisensä jälkeen.

(Mitä tulee reppuräppi-käsitteeseen, Anticonin levyjä kutsuttiin usein backpacker hiphopiksi, kuten myös räpin vaihtoehtoista laittaa edustaneen El-P:n pyörittämän Def Jux-levy-yhtiön julkaisujakin.)

#1 Telephone Jim Jesus – Anywhere Out of the Everything (2007)

Kyynisimmät voivat väittää Telephone Jim Jesusin tekevän tylsiä DJ Shadow-pastisseja, mutta meille muille hänen melankoliset äänimaisemansa ovat toimivaa instrumentaalista hiphopia. Ainekset, eli kolisevat rummut, nyrjähtäneet puhesamplet ja alakuloiset melodiat, ovat kieltämättä tutut. Anywhere Out of the Everything -albumi on tunnelmaltaan keskimääräinen Anticon-julkaisu, mutta julkaisuajankohdastaan huolimatta myös tiivistelmä siitä, millaista instrumentaalimusiikkia on julkaistu erityisesti 2000-luvun alussa rekkalasteittain.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#2 Sole – Selling Live Water (2003)

Selling Live Water on Solen epätasaisen tuotannon ehdoton helmi. Samalla se on myös erinomainen räppilevy. Vaikka albumin ilmestymisestä on jo kymmenen vuotta, se kuulostaa yhä ajankohtaiselta. Tuotanto (Telephone Jim Jesus on muuten tuottanut kappaleista kaksi) ja Solen persoonallinen, loppusointuja kaihtava tyyli räpätä tekevät siitä yhden kaikkien aikojen suosikkilevyistäni. Anticon-albumille tyypillisesti Selling Live Wateria kuvailevia asiasanoja ovat ”alavireinen” ja ”syksyinen”. Kuten Sole Respect Pt. 3 -kappaleella räppää: ”If I could make it stop raining, this whole damn place wouldn’t know, what to do with all the sunlight.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#3 Clouddead – Ten (2004)

Ten-albumi ei ole virallisesti Anticon-julkaisu, mutta käytännössä se voidaan sellaiseksi laskea. Kokoonpanon räppärit Doseone, Why? ja Odd Nosdam ovat nimittäin mukana niin monilla Anticon-levyillä, että tavallaan Clouddead on levy-yhtiön all stars-kokoopano. Esimerkiksi Soleen verrattuna Clouddead tekee huomattavasti huuruisampaa musiikkia. Hetkittäin kolmikon tajunnanvirtaa muistuttava ulosanti kuulostaa enemmän kadulla laahustavan mielenterveyskuntoutujan yksinäiseltä mutinalta kuin räppäämiseltä. Clouddeadin musiikillisesta maailmasta kertoo olennaisimman, että Boards of Canadan IDM-veteraanit ovat suostuneet tekemään remixin Ten-albumin Dead Dogs Two -raidasta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 13 & God – s/t (2005)

13 & God on esimerkiksi Clouddeadissa mukana olleen Anticon-räppäri Doseonen, tuottaja Jelin ja saksalaisyhtye The Notwistin yhteisprojekti. (Alternative Nationinsa MTV:ltä aikoinaan katsoneet muistanevat The Notwistin Pick Up the Phone -kappaleesta.) Jos kuvittelet The Postal Servicen syrjähypyn vaihtoehtoiseen hiphopiin, olet lähellä 13 & Godin maailmaa. Projektin nimikkoalbumi on tutustumisen arvoinen levy myös heille, jotka lähtökohtaisesti vierastavat hiphopia.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#5 Sage Francis – Personal Journals (2002)

Personal Journals on nimensä mukaisesti henkilökohtainen ja tunnustuksellinen albumi. Sage Francis avaa levyllä sisintään niin hengästyttävästi, että monet muut artistit tarvitsisivat siihen kymmenvuotisen uran. Personal Journals voi tuntua raskaalta kuuntelukokemukselta, mutta se on musiikillisesti selkeästi lähempänä hiphopin valtavirtaa kuin esimerkiksi Clouddead. (Clouddeadin Odd Nosdam on muuten tuottanut levylle yhden kappaleen.)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuuntele albumit Spotify-soittolistana tästä.