Nuorgamin joulukalenteri 2012

Luukku 15

Miguel, pelimies.

Nuorgamin levyjoulukalenterissa kirjoittajat suosittelevat kolme vuoden 2012 albumia ja halutessaan yhtä reissueta tai ep:tä. Juuso Janhunen avaa luukun 15.

How to Dress Well – Total Loss

Aivan jumalattoman ärsyttävällä artistinimellä varustettu ja aivan jumalattomasti joitakin kuulijoitaan ärsyttävällä falsetilla laulunsa läpi vievä Tom Krell ujuttaa niin sulavasti lo-fi-äänimattoa hekumoiviin R&B-tunnelmointeihinsa, että silmälasit huurustuvat jo pelkästä ajatuksesta. Etäistä, haurasta ja taivaan sineen kohoavan unenomaista panomusiikkia on tässä maailmassa aivan liian vähän. How to Dress Well on parasta mitä kuka tahansa kotioloissa karhuntaljalla bokserisillaan Princen päälle lauleskeleva olohuone-elostelija voi kuvitella. Herkän rakastajan valinta 2012.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

DIIV – Oshin

Mistä nämä laulut oikein kertovat? Mitä Zachary Cole Smith tovereineen oikein hoilaa kaikuisen laulusoundinsa ja vielä kaikuisemmin soivien kitaroiden alla? Vastauksella ei ole väliä, sillä DIIVin ytimessä on utuinen mahtipontisuus, sellainen paatos, joka saa vimmaisesti rullaavat ja pirullisen yksinkertaiset kitaramelodiat tunteutumaan joka lihakseen, laittaen ne nykimään hiljalleen kappaleen mukana. DIIVin musiikki nielaisee helisevään massaansa ja peittelee lämpimästi kuin untuvaviltti jääkylmänä krapula-aamuna. En osannut Oshinin ilmestyessä odottaa mitään, mutta jo ensimmäisellä kuuntelulla tuli sellainen fiilis, että nyt on tehty alusta loppuun toimiva levy, mikä on jokseenkin harvinaista nykyään.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Miguel – Kaleidoscope Dream

Jaahas, että Frank Ocean oli tämän vuoden R&B-kentän hypetetyin pelimies? Olihan se juu, mutta vuoden parasta R&B-levyä Ocean ei tehnyt. Sen teki Miguel, jonka yhdeksänkymmentälukulaista kutumusiikkia, vanhahtavaa soul-poppia ja modernia klubi-soundia yhdistelevä teos on juuri sitä, mitä R&B on kaivannut: tasapainoinen, kokonaisuutena kantava ja biiseiltään monenkirjava levy, jolta ei puutu herkistelyä tai alan makuuhuonesankareille tyypillisiä iskurepliikkejä. Adorn, How Many Drinks ja Pussy Is Mine – siinä kolme tämän vuoden top 5 -R&B-biisien joukkoon kuuluvaa kappaletta, ja kaikki samalla levyllä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!