Leidit Lempii viileää J:tä – 7 LL Cool J:n hurmurihittiä

Shhh. Ole hiljaa, tai LL vie naisesi.

Shhh. Ole hiljaa, tai LL vie naisesi.

Rapmusiikin keulakuvilta on totuttu odottamaan machoilua, uhoamista, tiettyä uhkaavuutta ja jopa naisvihaa. Alkuaikojensa maailmojasyleilevän sanoman ja iloisten bileanthemien jälkeen rap otti varsinkin 1980- ja 1990-lukujen taitteessa askeleen kohti vihan ja yhteiskunnallisen kritiikin täyttämää synkistelyä. Tähän oli toki syynsä, eikä tuolloin syntyneen gangstarapin merkitystä puhuttelevana ja monimuotoisena taiteena tule kyseenalaistaa.

Samaan aikaan tämän kehityksen rinnalla rap kuitenkin myös kaupallistui ja muuttui valtavirran suosikiksi esimerkiksi lähenemällä sitä melodisemman r&b:n kanssa. Rapin näyttämölle astuivat gangstereiden ohella herkemmät kaverit, jotka pystyivät katu-uskottaviksi katsottujen uhobiisiensä ohella tuottamaan hempeitä lemmenlurituksia.

Yksi tähän suuntaan kelkkansa kääntäneistä artisteista oli James Todd Smith, artistinimeltään LL Cool J, joka vielä ensimmäisellä levyllään oli tuutannut kuulijoilleen täyslaidallisen rehvastelevaa ja uhoavaa nuoren miehen kovistelua.

1990-luvun aikana mies osoitti kuitenkin olevansa kaikkein lahjakkaimmillaan tehdessään kappaleita joko rakkaudesta tai hellyyden lihallisemmista ilmenemismuodoista. Nuoresta kollista oli kuoriutunut parikymppinen hurmuri, jonka tavaramerkiksi muodostuivat rapiksi puetut romanttiset kertomukset ja kiihkeiden lemmenleikkien sankaritarinat.

LL Cool J:n artistinimi tulee sanoista Ladies Love Cool James, ja viimeistään 1990-luvun puolivälissä tämä rakkauden suurvisiiri oli lunastanut artistinimeensä kätketyn lupauksen lukuisilla romantiikkaa ja eroottista latausta tihkuvilla hiteillään.

Tänä keväänä LL Cool J julkaisee jo uransa 14 albumin, mikä ei oikeastaan tunnu mitenkään ihmeelliseltä, sillä onhan tämä monitaituri myös menestynyt tv- ja elokuvanäyttelijänä, sekä liikemiehenä. Hiphopin perinpohjin kaupallistetussa kaanonissa tämä ei tietenkään ole mitään ihmeellistä, mutta se, että LL on onnistuneesti toiminut alalla jo neljällä vuosikymmenellä, on aika poikkeuksellista. Ellei sitten ole niin, että juuri rapin yleensä niin miehisestä kuulijakunnasta poikkeavan laajan naisyleisönsä ansiosta hän on pystynyt pysymään pinnalla kaikki nämä vuodet.

Näin ystävänpäivän kunniaksi tarjoilemme tämän suklaasilmäisen riimihurmurin seitsemän unohtumattominta tai ainakin tunteikkainta hittiä.

7. Hush (2004)

Tällä vuosituhannella LL Cool J:n kyky uusiutua on hieman karissut. Ehkä ikä ja kertynyt omaisuus ovat tuoneet mukanaan tiettyä mukavuudenhalua, jonka seurauksena sankarimme ei koe niin tärkeäksi yrittää enemmän?

Vaikea sanoa, mutta sen voi todeta tästä kappaleesta, että miehen kyky naittaa r&b:n herkkyyttä hiphopin leppoisampaan laitaan ei ole hävinnyt minnekään. Eikä simppelien, romanttisten, sanoisinpa jopa elokuvamaisten, kertomusten sepittämisen taito ainakaan ole hukassa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

6. I Need Love (1987)

Vuoden 1987 Bigger and Deffer -albumin toinen single oli megamenestys, jota on myöhemmin tituleerattu eri yhteyksissä maailman ensimmäiseksi rap-balladiksi. Kappale teki tuolloin vasta 19-vuotiaasta LL Cool J:stä lopullisesti tähden ja kuuluisuuden myös Yhdysvaltojen rajojen ulkopuolella.

Kappaleen hienovireinen ja hidastempoinen ilmaisu kuulostaa edelleen raikkaalta, sillä se erottuu niin selkeästi aikamme turboahdetuista tunnepurkauksista. Herkkää niin herkkää.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

5. Around The Way Girl (1990)

I Need Loven menestyksen rohkaisemana LL teki seuraavalle levylleen tukun balladeja, mikä poiki osalta hänen kuulijoistaan sekä alan vaikuttajilta kommentteja, että tämän musiikista oli tullut liian lässyä. LL Cool J vastasi syytöksiin tekemällä yhteistyössä supertuottaja Marley Marlin kanssa Mama Said Knock You Outin, levyn, joka tulvi aggressiota ja katujen koulimaa kovapintaisuutta.

Ironista kyllä, levyn parhaiten menestyneeksi singleksi kohosi yli puolimiljoonaa kappaletta myynyt Around The Way Girl, joka oli yksi levyn pehmeimmistä ja herkimmistä kappaleista. Tämä LL:n tilitys siitä, kuinka hän tarvitsee snobien mallineitojen sijasta katuja tuntevan, slangin taitavan ja bambukorviksissa keimailevan kulmien mimmin, oli hänen ensimmäinen top 10 -hittinsä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

4. Phenomenon (1997)

Kymmenessä vuodessa LL Cool J oli kavunnut uransa huipulle. Rahaa, naisia ja ylellisyyksiä riitti. Menestyksen myötä miehen lemmenlauluihin oli tullut myös huomattavasti lihallisempi ja suorasukaisempi sointi. Enää ei laulettu kulmien tytöistä tai kaipuusta oikean rakkauden syleilyyn. Herkän nourukaisen tilalle oli tullut mies, joka tietää mitä haluaa ja ottaa sen. Tämä kiihko tiivistyy parhaiten Phenomenoniin, kappaleeseen, joka siivitti hänen seitsemännen studioalbuminsa platinamyyntiin. Ei ihme, häärihän kappaleen tuottajana tuolloin vielä niin tuoretta soundia työstänyt Sean ”Puffy” Combs.

Kappaleen video on näin 2010-luvulla katsottaessa aika herkullinen paketti kaikkia niitä ylenpalttisesti 1990-luvun lopulla käytettyjä visuaalisia ja puvustuksellisia tehokeinoja, joiden ei toivo enää koskaan palaavan. PVC-asut, kalansilmäobjektiivi ja tökerösti ylikäytetyt nopeutukset, kaikki samassa paketissa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

3. Loungin’ (Who Do Ya Love) (1995)

1990-luvulla hiphop ja r&b lähenivät menestyksekkäästi toisiaan ja LL Cool J halusi osuutensa voitoista. Vuoden 1995 Mr. Smith on hänen uransa kulminaatiopiste, albumi, jolla hän punoi yhteen hiphopin uhkaavan kiihkeyden ja r&b lempeän sielukkuuden.

Bernard Wrightin Who Do You Lovea koukussaan kierrättävän Loungin’in remix-versio on LL:n ja r&b-naistrio Totalin yhteistyö, joka on kestänyt kappaleen alkuperäisversiota paremmin aikaa. Vaikka toki molemmat kappaleet ovat LL Cool J:n uralla hittejä, eihän hän muuten olisi makuuhuonehiphopin kiistaton esitaistelija.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

2. Doin’ It (1995)

Nyt tehdään ”sitä”. Eipä tätä oikein voi selitellä mitenkään älyllisesti. Kiihko, kiima, panohommat, armoton lihan himo, niistä tässä kappaleessa on kyse. Eikä se haittaa ollenkaan kun kyseessä on näin viihdyttävä, kahden ihmisen kauneinta mahdollista kanssakäymistä kuvaava tunnelmointi.

Kappaleen jokseenkin kiihkeät naisvokaalit ovat jokseenkin tuntemattomaksi jääneen LeShaunin riimittelyä. Ostaisin tuolla äänellä varustetulta naiselta vaikka 20 sukkaparia tai Aku Ankan tilausta jos hän olisi puhelinmyyjä, huh huh, mikä mimmi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

1. Hey Lover (1995)

The Trackmastersin tuottama, r&b-hurmuriryhmä Boyz II Menin kanssa äänitetty Hey Lover toi LL Cool J:lle hänen uransa toisen Grammy-palkinnon. Ensimmäinen oli tullut parhaasta rap-kappaleesta Mama Said Knock You Outin nimiraidalla, ja viisi vuotta myöhemmin LL osoitti Hey Lovella, että herkkä kappale voi todellakin olla palkinnon arvoinen myös rapin kentällä.

Michael Jacksonin The Lady In My Lifesta poimittu sample, herkkääkin herkemmät kertosäkeet Boyz II Meniltä ja tuo silkkinen ja kuitenkin niin luontevan kuuloinen riimitulva, joka tihkuu lempeän totista kaipuuta, – siinä avaimet menestykseen. Mielestäni yksi hienoimpia biisejä, ikinä, missään.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!