Kymmeniä malleja ja yksi HIMin Kaasu – Maailman kattavin katsaus supermallien tähdittämiin musiikkivideoihin

Muoti ja musiikki ovat kulkeneet käsikynkässä iät ja ajat, joten mikseivät myös supermallit ja musiikkivideot, aina 1980-luvulta lähtien. Seuraavassa kaksikymmentä musiikkivideota, joiden valokeilassa loistavat mainosten ja catwalkien kuninkaat sekä kuningattaret. Kokoelmaa katsellessa voi pohtia, miten mallien käyttö videoissa on muuttunut kolmen vuosikymmenen aikana samalla kuin itse videot ovat kehittyneet.

Billy Joel – Uptown Girl (1983)
Westlife – Uptown Girl (2001)

Voi olla liiottelua väittää Uptown Girliä supermallivideoiden uranuurtajaksi, mutta se erottui kastista varhaisimpana. Nuorgamin popklassikkosarjassa rikollisesti sivuutettu hitti vei Billy Joelin listojen kärkeen kaikkialla. Joel on downtown boy ja uptown girliä näyttelee Christie Brinkley. Parikymmentä vuotta myöhemmin Westlife esitti oman näkemyksensä sekä kappaleesta että videon teemasta Claudia Schifferin ja muutaman tunnetun brittinäyttelijän avustuksella.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
http://youtu.be/zDiBCx3AkaI

Duran Duran – Notorious (1986)

Tätä juttua ei voi tehdä ilman Duran Durania. Notorious on audiovisuaalinen supermallikooste parhaasta päästä, tähtinään Christy Turlington sekä Yasmin le Bon. Naiskauneutta, muotia ja tanssia Paula Abdulin ohjaamin liikkein. Video kiteytti koko Notorious-albumin fiiliksen niin hyvin, että siitä otettua still-kuvaa käytettiin albumin kantena.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Chris Isaak – Wicked Game (1989)

Helena Christensenin tähdittämä Wicked Game nostikin sitten riman todella korkealle. Mustavalkokeltainen alkkarimainos on – anteeksi kiroiluni – helvetin hyvännäköinen ja ehkä eroottisin koskaan näkemäni ilman minkäänlaisia törkeyksiä. Mitä muutakaan se voisi olla, kun Christensen ja Isaak jättivät paidat kotiin ja valokuvaajana tunnettu Herb Ritts zoomaili kivoista kulmista? MTV:kin palkitsi.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Janet Jackson – Love Will Never Do (Without You) (1990)
Michael Jackson – In the Closet (1992)

Rittsin ura nousi Wicked Gamen myötä tähtiin ja häntä jahtasivat muun muassa Madonna ja Jacksonin sisarukset, joista Janet ehti ensin. Leuat eivät enää loksahtaneet, mutta jälki oli silti upeaa. Miss Jackson tanssahtelee sensuellisti Calvin Klein -mallien Antonio Sabato Jr.:n ja Djimon Hounsoun ympäröimänä. Myöhemmin Michael varioi ideaa In the Closetin kuvittamiseksi yhtä hyvin tuloksin, kavaljeerinaan Naomi Campbell. Popin kuninkaan videoilla ovat seikkailleet myös ainakin Tyra Banks (Black or White) ja Iman (Remember the Time).
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

George Michael – Freedom! ’90 (1990)

George Michael on käyttänyt tähtimalleja pariinkin kertaan, mutta ensimmäinen muistetaan parhaiten. Listen Without Prejudice Vol. 1 -albumin toisen singlen Freedom ’90:n videolla näyttelevät ja aukovat suutaan jumalaiset naiset Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista ja Tatjana Patitz sekä ihanat miehet John Pearson, Mario Sorrenti ja Peter Formby. Michael ei suostunut itse esiintymään videolla, sillä hän oli juuri riitautunut Sonyn kanssa syyttäen yhtiötä albumin promootion laiminlyönnistä. Mestariteoksen ohjasi David Fincher.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Guns N’ Roses – November Rain (1992)

1,5 miljoonan dollarin budjetti, kuvankaunis Stephanie Seymour, Axl ja sinivalkoinen mikkinsä sekä Slash kappelin pihalla. November Rain on Gunnareiden paras video ja ehdoton klassikko.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Madonna – Erotica (1992)

Naomi Campbell on onnentyttö – hän on saanut tehdä läheistä tuttavuutta sekä popin kuninkaan että kuningattaren kanssa. Sex-kauden Madonnan tempaukset ovat paikoin kiusallista katsottavaa eivätkä sovi pienten lasten silmille. Muistilokeroihin jäivät ainakin Gaultierin tötterörintsikat sekä sitomisleikkejä esitellyt Erotica, jolla Isabella Rossellini näyttää kaikesta huolimatta supersöpöltä.
http://youtu.be/4Oui65Hhfw4

Suede – Trash (1996)

Käsi ylös, jos Suede oli sinulle edes hetken SE bändi! Aika monelle oli. Monen mielestä Coming Up myös on SE Suede-albumi, tulvillaan täydellistä poppia. Levyn kannessa loikoilee Versacen, Vivienne Westwoodin ja Dolce & Gabbanan käyttämä laiha heroin chic -malli Lee Williams, joka esiintyi myös samaa estetiikkaa viljelevällä Trash-videolla. Myöhemmin Williamsista tuli näyttelijä, jonka taitoja voi ihailla muun muassa Billy Elliottissa.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Primal Scream – Kowalski (1997)
The White Stripes – I Just Don’t Know What to Do with Myself (2003)

Kate Moss oli aikoinaan kenties maailman coolein ihminen ja se superein supermalli. Sofia Coppolan The White Stripesille ohjaamasta mustavalkopätkästä voidaan olla montaa mieltä, mutta kylmäksi se ei jätä ketään. Tenhoavatko Kate Mossin laatikkoleikit ja tankotanssi vai tekeekö mieli katsoa Primal Screamin Vanishing Point -albumilta lohkaistun Kowalskin Irvine Welshin käsikirjoittama hittivideo, jolla Moss ja Devon Aoki käsittelevät bändiä ja Dodge Challengeriä?
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
http://youtu.be/HQWkJyjwvnU

Lenny Kravitz – If You Can’t Say No (1999)

Milla Jovovichista tuli lapsimalli jo kypsässä yhdeksän vuoden iässä. Herb Ritts esitteli kaunottaren Revlonin väelle 1980-luvun lopulla ja sittemmin Jovovich on nähty yli sadassa kansikuvassa sekä useissa mainoskampanjoissa. Onpa hänen sanottu olevan Pradan muusakin. If You Can’t Say Nolla Jovovich keikistelee Lenny Kravitzin tyttöystävänä kerrassaan hienosti.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

HIM – Right Here in My Arms (2000)

Kotimaista osaamista edustaa HIMin Razorblade Romancelta lohkaistun Right Here in My Arms -sinkun video, jolla supisuomalainen, sittemmin eläköitynyt tähtimalli Ninja Sarasalo esiintyy hyvin edukseen. Pasi Paunin ohjaama klippi sinänsä ei ole kyllä mitenkään kummoinen, vaan perustason bändivideo.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jamiroquai – Love Foolosophy (2001)

Sealistä sielunkumppanin itselleen löytänyt saksalaiskaunotar Heidi Klum nousi kuuluisuuteen Victoria’s Secretin alkkarimallina. Jamiroquain Love Foolosophy -videossa hänellä on yllään hieman enemmän vaatteita, allaan komea kilometrinnielijä ja vierellään Jay Kay. Klum esiintyi samoihin aikoihin myös Kelisin Young, Fresh n’ New -videolla.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jay-Z – Change Clothes (2003)

Kauniit naiset ovat rapvideoiden elinehto, mutta harvoin niillä nähdään todellisia supermalleja muotinäytöksen tiimellyksessä. Jay-Z:n ja Pharrellin Change Clothes -pätkässä kävelevät catwalkilla Naomi Campbellin lisäksi esimerkiksi Jessica White, Jade Cole sekä Liliana Dominguez.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Elephant – Misfit (2004)

Namedroppingia: Petra Nemcova, Amy Wesson, Liliana Dominguez ja Sarabeth Stroller. Naomi Campbellin tapaisten tähtien rooli 1990-luvun videoilla oli paljon suurempi kuin 2000-luvun mallien, jotka pikemminkin nostetaan mukaan joko nimen saamiseksi edellyttäen heiltä minimaalista kontribuutiota, kuten tässä, tai tukemaan tarinaa sivuosassa, kuten parissa seuraavassa. Rotunaisten tarkoituksen kiteyttääkin osuvasti videota eräs Youtubeen kommentoinut: ”Of course the girls look good, you can barely see them.” Amy Wesson on muuten se nainen, joka poseeraa Smashing Pumpkinsin Adore-albumin (1998) sekä sen Ava Adore ja Perfect -sinkkujen tyylikkäissä kansissa.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kanye West – Monster (2011)

Megalomanian ylipapin Kanye Westin tuoreimmalta sooloalbumilta lohkaistun superkovan Monsterin videolla tuoreet catwalk-nimet pistettiin esittämämään zombeja sekä ruumiita ja hyvinhän tuo onnistui. Jay-Z, Rick Ross ja Nicki Minaj saivat siis elotonta seuraa muun muassa Alla Kostromichovasta, Taylor Warrenista ja Damaris Lewisista. Hieno biisiä tukeva taideteos.

Lady Gaga – Born This Way (2011)

Lady Gaga on vienyt meidät takaisin Michael Jackson -aikaan – hänen jokainen videonsa on aina tapaus, joskus isompi, joskus pienempi. Aikoinaan Sueden Coming Upin kannen kuvanneen Nick Knightin ohjaama surrealistinen Born This Way ei vaikuttanut ensikatselulla mitenkään erikoiselta, mutta kestää kulutusta aivan klassikoiden tavoin. Brasilialainen supermalli Raquel Zimmermann synnyttää hyvän ja naamasta tatuoitu Nicola Formichettin sekä Muglerin kultapoika Rick Genest tanssii näköisensä Gagan kanssa. Kaiken kaikkiaan ennakkoluulotonta työtä.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Woodkid – Iron (2011)

Agyness Deyn on 2000-luvun Kate Moss, siis rokkareiden ja indiekansan muusa ynnä tyyli-ikoni. Ohjaajana kunnostautuneen Yoann Lemoinen musaprojektin Woodkidin upealla Iron-videolla Deyn tekee tuttavuutta pöllön kanssa. Mukana ovat myös Diorin, Kenzon ja Guccin vakuuttanut Matvey Lykov, Benettonin, Givenchyn ja Evianin mainoskasvo Willy Cartier ja nouseva kyky Ross Tanner. Ironin lisäksi Lemoine on ohjannut muun muassa Katy Perryn Teenage Dreamin sekä Lana Del Reyn tuoreen Born to Dien.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Suomalaista muotia ja malliosaamista esittelevä Finnish Catwalk Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla perjantaina 27.1.2012 klo 14–18. Vapaa pääsy.