Kymmenen oleellista 2000-luvun leffasoundtrackia

Michael Ceran ja Ellen Pagen tähdittämän Junon soundtrack nousi jopa Yhdysvaltojen albumilistan ykköseksi.

Michael Ceran ja Ellen Pagen tähdittämän Junon soundtrack nousi jopa Yhdysvaltojen albumilistan ykköseksi.

Elokuvien musiikkipuoleen on satsattu jo pitkään. Viime vuosituhannen puolella muun muassa Saturday Night Fever, Grease, Flashdance ja Dirty Dancing elivät musiikistaan. Wayne’s Worldin, Last Action Heron, Singlesin ja Forrest Gumpin kaltaiset elokuvat nostivat pinnalle sekä uusia että jo hieman unholaan jääneitä musiikkimaailman nimiä.

Muun muassa Quentin Tarantinon ohjaamissa elokuvissa, kuten Pulp Fiction ja Jackie Brown, musiikki oli oleellisessa roolissa. Yksi ikimuistoisimpia elokuvaan päätyneitä yksittäisiä kappaleita oli kymmenen vuotta sitten kuolleen Elliott Smithin Miss Misery, joka soi Matt Damonin ja Robin Williamsin tähdittämässä Will Hunting – syntynyt neroksi -elokuvassa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Myös kuluvan vuosituhannen aikana on nähty monia merkittäviä elokuvia ja niihin tehtyjä hienoja soundtrack-levyjä, jotka ovat jääneet mieleen joko kokonaisuuksina tai yksittäisten kappaleiden vuoksi. Tässä artikkelissa esitellään kymmenen yhteen ihmismieleen pysyvimmin jälkensä 2000-luvulla jättänyttä soundtrackia. Kerro omat suosikkisi kommenttikentässä!

#1 Kill Bill vol. 1 (2003)

Mikä? Quentin Tarantinon ohjaaman ja Uma Thurmanin tähdittämän kaksiosaisen toimintaelokuvan ensimmäinen osa, jossa palkkamurhaaja Black Mamba joutuu murhayrityksen kohteeksi omissa häissään, herää vuosien jälkeen koomasta ja lähtee kostoretkelle.

Ääniraita? Kill Bill vol. 1 -soundtrackilta löytyy kappaleita, jotka olivat jo osittain päässeet unohtumaan. Nancy Sinatran Bang Bang (My Baby Shot Me Down), Isaac Hayesin Run Fay Run ja ennen kaikkea Santa Esmeraldan vuoden 1977 versio Nina Simonen alun perin levyttämästä Don’t Let Me Be Misunderstood -kappaleesta nousivat uuteen kukoistukseen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#2 Tahraton mieli (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004)

Mikä? Jim Carreyn näyttelemä Joel järkyttyy kuullessaan Kate Winsletin esittämän tyttöystävänsä poistaneen heidän myrskyisän suhteensa muististaan. Epätoivoissaan hän ottaa yhteyttä muistintyhjennysmenetelmän keksijään pyyhkiäkseen omankin muistinsa. Michel Gondryn ohjaamassa draamassa asiat eivät kuitenkaan mene niin kuin Strömsössä.

Ääniraita? Elokuvana ei-niin-mieleen-jäävän Tahrattoman mielen soundtrack on pääosin Jon Brionin käsialaa, mutta oleellisin hetki on ehdottomasti Beckin versio Korgisin kasarihitistä Everybody’s Gotta Learn Sometimes.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#3 Kohti uutta (Away We Go, 2009)

Mikä? Sam Mendesin ohjaamassa draamaelokuvassa pientä kotikaupunkiaan vihaava pariskunta (John Krasinski ja Maya Rudolph) hätääntyy saadessaan tietää, että heille on tulossa lapsi. Pari lähtee tien päälle etsimään täydellistä paikkaa, jonne asettua elämään.

Ääniraita? Elokuvan soundtrack palautti mieleen muun muassa edesmenneen Beatles-kitaristi George Harrisonin mainiolta All Things Must Pass -soololevyltä tutun What Is Life -hienouden sekä The Stranglersin Golden Brown -ikivihreän, mutta ennen kaikkea se tutustutti laulaja-lauluntekijään nimeltä Alexi Murdoch. Matalalla äänellä akustisia kappaleitaan tulkitseva Murdoch nosti Kohti uutta -elokuvan yhtä tasoa korkeammalle.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 (500) Days of Summer (2009)

Mikä? Joseph Gordon-Levittin esittämä toivoton romantikko Tom rakastuu Zooey Deschanelin näyttelemään Summeriin, jolta Tom ei kuitenkaan saa odottamaansa vastakaikua kestävän suhteen solmiakseen. Elokuva, jonka myötä Zooey Deschanel varmisti asemansa pop-intoilijoiden ihannetyttönä.

Ääniraita? Jos soundtrack muodostuu muun muassa Feistin, The Smithsin, Regina Spektorin, Simon & Garfunkelin ja Dovesin kappaleista, ei siinä voi mennä pahasti pieleen. Ehkä parhaiten elokuvasta ja soundtrackilta jäi kuitenkin mieleen Hall & Oates -kaksikon kappale You Make My Dreams.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#5 Once (2007)

Mikä? Siirappisuuden rajamailla tasapainoileva rakkaustarina, jossa katusoittajan ja maahanmuuttajan tiet kohtaavat Irlannin pääkaupunki Dublinissa.

Ääniraita? Pääosien esittäjät Glen Hansard ja Markéta Irglová sävelsivät ja esittivät elokuvan musiikin. Soundtrackilta löytyy koko elokuvan tavoin siirappisuuden rajalla tasapainoilevia kappaleita, mutta monet lauluista nousevat kuitenkin tunteikkuudessaan aidosti vilpittömiksi esityksiksi. Kuten loppua kohti kasvava When Your Mind’s Made Up.

http://youtu.be/wtVSfINZA4I

#6 Juno (2007)

Mikä? Teiniraskautta käsittelevä elokuva, jossa Ellen Pagen esittämä päähenkilö tulee raskaaksi ja päättää antaa lapsen lapsettomuudesta kärsivän pariskunnan adoptoitavaksi.

Ääniraita? Junon soundtrack palautti mieleen niin Belle & Sebastianin kuin Sonic Youthinkin takavuosien hitit. Silti elokuvan loppukohtauksessa kuultava, Ellen Pagen ja Michael Ceran tulkitsema The Moldy Peaches -kappale Anyone Else But You on jäänyt hyväntuulisessa leppoisuudessaan päällimmäiseksi äänimielikuvaksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#7 Broken Flowers (2005)

Mikä? Bill Murrayn esittämä Don Johnston (kyllä, nimi viittaa Miami Vicen Don Johnsoniin) saa nimettömältä lähettäjältä kirjeen, jossa kerrotaan, että hänellä on täysi-ikäinen poika. Jim Jarmuschin ohjaamassa elokuvassa Johnston lähtee etsimään entisiä naisystäviään löytääkseen pojan äidin.

Ääniraita? Broken Flowersin soundtrack muistetaan parhaiten etiopialaisen Mulatu Astatken musiikista. Ääniraidalla kuullaan myös Brian Jonestown Massacren, brittilaulaja Holly Golightlyn ja The Greenhornesin kappaleita. Soundtrack oli kuitenkin Mulatu Astatken askel parrasvaloihin.

http://youtu.be/WpvQbcemMvA

#8 Minä olen Sam (I Am Sam, 2001)

Mikä? Sean Pennin näyttelemän kehitysvammaisen yksinhuoltajan pyrkimyksistä kasvattaa omaa tytärtään kertova elokuva. Pennin hahmo päätyy vaikeuksiin ja menettää huoltajuuden, mutta Michelle Pfeifferin esittämä juristi asettuu hänen puolelleen.

Ääniraita? Beatlesia, Beatlesia ja Beatlesia, muiden artistien esittämänä. Muutamista hudeista ja läpijuoksuista huolimatta esimerkiksi Aimee Mannin ja Michael Pennin, Rufus Wainwrightin, Sheryl Crow’n ja Ben Foldsin tulkinnat toimivat mainiosti. Koko soundtrackin helmi on tämä Mannin ja Pennin versio Two of Us -kappaleesta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#9 Steve Zissoun vedenalainen maailma (The Life Aquatic with Steve Zissou, 2004)

Mikä? Parodiamainen kunnianosoitus muun muassa Meren salaisuudet -tv-sarjasta tutulle tutkimusmatkailija Jacques-Yves Cousteaulle. Elokuvassa Bill Murrayn esittämä meritieteilijä lähtee kostamaan toverinsa Estebanin syöneelle haille.

Ääniraita? Brasilialaislaulaja Jorge Mário da Silvan eli Seu Jorgen riemukulkua. Laulaja versioi soundtrackilla David Bowien kappaleita, esittäen niitä itse elokuvassakin. Life on Mars? on yksi tunnetuimmista Seu Jorgen esittämistä tulkinnoista. Yhdessä elokuvan hienoimmista kohtauksista kuullaan Sigur Rósin kappale Starálfur, joka ei kuitenkaan ole mukana soundtrackilla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#10 High Fidelity (2000)

Mikä? Nick Hornbyn romaaniin perustuva, Stephen Frearsin ohjaama ja John Cusackin tähdittämä väkevästi musiikkipainotteinen elokuva. Tyttöystävä jättää Cusackin esittämän levykauppiaan, joka käsittelee asiaa entisiä tyttöystäviä etsimällä sekä kuuntelemalla musiikkia.

Ääniraita? Soundtrack on kuin pop- ja rockmusiikin oppitunti. Elokuva huipentuu Stevie Wonderin Talking Book -levyn päätösbiisiin I Believe (When I Fall in Love It Will Be Forever). Vaikka levyllä esiintyvät niin The Velvet Underground, Eric B. & Rakim kuin The Kinkskin, Wonderin biisi on hieno päätös niin elokuvalle kuin soundtrackillekin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!