Kymmenen Diplon tähtihetkeä tuottajana

Diplo liitää listojen kärjessä.

Diplo liitää listojen kärjessä.

Suomeen jälleen palaava tanssimusiikin multitalentti Diplo on alinomaa ajankohtainen. Dancehall-projekti Major Lazerin kanssa hienon levyn keväällä julkaissut Thomas Wesley Pentz tekee jatkuvasti uutta musiikkia, juontaa omaa radio-ohjelmaansa ja tuottaa kappaleita toisille artisteille. Näissä projekteissa Diplon ääni on yleensä selkeästi kuultavissa, mutta poikkeuksiakin löytyy. Moombahtonin, dubstepin ja dancehallin ohella Pentziä on kiinnostanut esimerkiksi brittiläinen mathcore.

Beyoncélle, Kelly Rowlandille ja Lil’ Waynellekin hienoja kappaleita tuottaneen Diplon tärkeimmiksi tai laadukkaimmiksi hetkiksi valikoituivat lopulta seuraavat, aakkosjärjestykseen asetellut nimet.

#1 Justin Bieber

Tilaustyönä voimauttavaksi futis-anthemiksi tilattu Thought of You on istutettu täydellisesti Justin Bieberin kakkoslevyn puoliväliin pitämään puhtia yllä. Diplo vetää automaattiohjauksella, Bieber laulaa poikakuoron säestämänä vahvan efektiviidakon lävitse. Lopputulos on helposti lähestyttävä, kelvon pophitin määreet vasurilla täyttävä pikkuhelmi, jolla Diplo näyttää osaavansa miellyttää valtavirtaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#2 Amanda Blank

Diplon tapaan Philadelphiasta ponnistavan Amanda Blankin debyyttilevy I Love You julkaistiin 2009. Santigoldiin ja M.I.A.:han verrattu Blank ärsyttää ja provosoi Peachesin tapaan, mutta kuulostaa edellämainitun electroclashiin verrattuna sielukkaammalta. Diplo tuotti albumille neljä kappaletta, joista eritoten Something Bigger, Something Better voisi olla suoraan M.I.A.:n Kalalta. Ja se on hyvä juttu.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#3 Alex Clare

Sielukkaalta Damien Rice -parodialta kuulostavan Claren debyyttialbumi The Lateness of the Hour (2011) on oikeastaan esiaste sille, mitä Avicii teki paria vuotta myöhemmin Hey Brotherilla. Sen tapa upottaa maneerivetoinen folk-soul-laulanta massiivisiin EDM-syövereihin tuntuu samaan aikaan etovalta ja puoleensavetävältä. Diplon ja Switchin tuottama Too Close on ihana ja kamala samaan aikaan. Alex Clare artistina on pelkästään kamala.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 Das Racist

Happy Rappy lukeutuu amerikkalaisen räppikolmikko Das Racistin ainoaksi jääneen studioalbumin nonsense-osastoon, mutta tuotannollisesti se on sekalaisen ja epätasaisen Relaxin (2011) kauneimpia paloja. Diplolta leimallisesti kuulostava, minimaalinen elektrotausta nylkyttää seksikkäästi kappaleen, joka ei etene oikein mihinkään, ympärillä. Hello? Yes, it’s happy rappy! This is what you’re hearing right now, actually.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#5 Kreayshawn & Sissy Nobby

Kalifornialaisen Kreayshawnin Somethin’ ‘Bout Kreay -debyytti (2012) oli pääosin ärsyttävää elektrosotkua, jonka seassa Gucci Gucci ja Twerkin!!! esiintyivät edukseen. Jälkimmäisessä on mukana bouncen kärkinimiin lukeutuva neworleansilainen Sissy Nobby, ja ääneen pääsee myös tuottajana toimiva Diplo. Hauska, intensiivinen ja tanssittava neliminuuttinen silputtua pomppukrebausta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#6 M.I.A.

Diplon uran tärkeimpiä kappaleita on eittämättä M.I.A.:n kakkoslevylle (Kala, 2007) tehty Paper Planes, joka on yhä brittiläis-srilankalaisen artistin suurin hitti. The Clashin Straight to Helliä sämpläävä räppiballadi soi Slummien miljonäärissä ja oli ehdokkaana Grammyissa. Diplo, joka deittasi aikanaan kyseistä popparia, on läsnä niin Arularilla (2005), Kalalla kuin Mayallakin (2009). Jälkimmäisen huippuhetkiä on trooppisesti reggae-rytmien ympärillä kekkuloiva, ihanan vaivaton It Takes a Muscle.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#7 Robyn

Body Talk -trilogian kahdelle ensimmäiselle EP:lle Diplo tuotti kappaleen kullekin. Eritoten ensimmäiseltä BT:ltä löytyvä, ABBAlta nimensä melkein lainaava Dancehall Queen on jumalaista retrotanssipoppia parhaimmillaan. Kasarisyntetisaattorit, matalalta möyryävät dubstep-biitit ja höyhenenkevyt kertosäe, josta Kylie antaisi vasemman kätensä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#8 Rolo Tomassi

Diplon rohkeimpia aluevaltauksia oli hypätä Rolo Tomassin kelkkaan. Hän tuotti kokonaisuudessaan brittiläisten mathcore-rymistelijöiden kakkosalbumin Cosmology, joka kuulostaa ihan hyvältä, mutta ei lainkaan Wesley Pentziltä. Mitään tanssittavaa siltä ei löydy, ellei kulmikkaan hardcoren keikalla synnyttämiä pittejä tai videolla nähtyä breakdancea lasketa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#9 Sia & The Weeknd

The Weekndin kappaleeksi yllättävän lämminhenkinen ja kaunis Elastic Heart on aussipoppari Sian kanssa äänitetty, Weekndin ja Diplon tuottama majesteetillinen julistus henkiselle vahvuudelle ja rikkumattomalle sydämelle. Tuotannoltaan Usherin hillittyä Climaxia tapaileva kappale löytyy Nälkäpeli-elokuvasarjan kakkososan soundtrackilta ja on viimeisin muistutus siitä, miten isoa ja radiokelpoa soundia Diplo pystyy halutessaan loihtimaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#10 Usher

Climax on viime vuoden kauneimpia R&B-kappaleita, ja Usherin epätasaisen Looking 4 Myselfin tärkein hetki. Stadionit täyttävä houseballadi kertoo parisuhteen käännekohdasta, juhlistaen kliimaksia, jonka jälkeen suhteen osapuolet voivat lähteä omille teilleen. Nico Muhly on vastuussa hienovaraisista jousisovituksista ja pianosta, Diplo rakentelee taustoja minimal technon henkeen, ”vähemmän on enemmän” -estetiikkaan nojaten.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Diplo Helsigin The Circuksessa 13.11.2013. Lämmittelijöinä Rico Tubbs, Nick K ja Nätti Matti.