Kuusi kovaa latvialaista – universaalista jääfunkista romanttiseen kimallukseen

Neon-roskaan verhoutunut Kodek tuuttaa "universaali jääfunkia".

Ehkä luulit, ettet tunne latvialaista musiikkia, mutta kukapa ei tietäisi Raimonds Paulsin säveltämää Miljoona ruusua -superhittiä. Tällä vuosituhannella Neuvosto-iskelmän ihmemaassa tehdään muun muassa kunnianhimoista indiepoppia, vakuuttavaa doom-metallia ja eriskummallista bitpoppia. Nuorgam esittelee kuusi maistiaista suomalaisille melko tuntemattomaksi jääneestä etelänaapurista.

#1 Instrumenti

Brainstorm eli Prāta Vētra on jo pitkään ollut latvialaisille Riga Balsam -liköörin kaltainen kansallinen ikoni, jonka levyjä tuputetaan turisteille matkamuistomyymälöissä. Nyt vanhan jättiläisen ikonista asemaa uhkaa kuumaakin kuumempi Instrumenti, joka muistetaan usein indie-uskottavasta outoilustaan. Bändin lavashowhun on kuulunut muun muassa pandanaamioita ja surrealistisia peruukkeja.

Myös Instrumentin levynkansien ja bändipaitojen design on taiteellista hörhöilyä. Designin lähtökohtana on ajatus, että muusikot ovat vain instrumentteja ja todellinen taiteilija oli itse ääni. Tuotteisiin painetut kuviot syntyivät niin, että muusikot kaatoivat maalia kaiuttimen värähtelevälle kalvolle ja antoivat roiskeiden tarttua paperille. Näin ääni ikään kuin ilmaisi itseään visuaalisesti, tai jotain.

Instrumenti on tärkeä erityisesti upeiden keikkojensa takia. Näytteenä maistiaisia konsertista.

#2 Frailty

Frailty on niin hyvä doom-jyrä, että sille soisi enemmän mainetta ja kunniaa. Bändin luulisi kelpaavan esimerkiksi Swallow the Sunin faneille.

Frailtyn ensimmäisen levyn kappaleet olivat jylhiä, paikallaan seisovia monoliitteja. Toinen pitkä albumi on vauhdikkaampi ja värikkäämpi. Jotkut uusista kappaleista tuovat vastustamattomasti mieleen Amorphiksen alkuaikojen kolkot tunnelmat.

Frailty seisoo tukevasti doom-kliseiden peruskalliolla. Levyillä on tietenkin tuulensuhinaa ja sateenropinaa sekä asiaankuuluvan alleviivaavia kappaleiden nimiä, kuten The Doomed Halls of Damnation.

http://youtu.be/mui0xolbink

#3 The Sound Poets

The Sound Poets -yhtyeen falsettifiilistelyssä voi kuulla hengenheimolaisuutta Poets of the Falliin ja muihinkin poet-johdannaisiin, koska poet-sanan kosketus muuttaa kaiken viiltävän romanttiseksi kimallukseksi. Edellinen lause on maailmanennätys poet-sanojen määrässä virkettä kohti.

Vaikka The Sound Poets soi radoissa, kovin moni latvialainen ei näytä tunnistavan bändin nimeä. Se jytky-hitti on kai vielä tulematta.

Yhtyeen kotisivuilla on kaksi yllättävän erilaista versiota hitistä, jonka nimi on – luonnollisesti – Poet. Toinen niistä kuulostaa Poets of the Fallilta ja toinen hyvältä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 Tesa

Tesa soittaa murskaavaa post-metallia, jonka tekstuuri joko kutsuu syliinsä tai sitten ei. Esikoislevyllä Heartbeats from the Sky on Cult of Lunan soundi, mutta ei sen groovea. Yksitoikkoisessa kudoksessa on harmauden ekstaasia. Huuto hukkkuu vyöryvien kitaroiden alle. Uudet kappaleet lupaavat jatkossa vähän postrockimpaa otetta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#5 Gustavo

Räppäri Gustavon kiinnostavimpiin projekteihin kuuluu muutaman vuoden takainen yhteistyö venäläiskollega Vladyn kanssa. Vlady kuuluu Venäjän Kaukasukselta ponnistavaan Kasta-ryhmään. Kaikki Nuorgamin lukijat, jotka osaavat sekä latviaa että venäjää, voivat siirtyä suoraan nautiskelemaan videon verbaaliakrobatiasta. Muille pitää vähän avata kaksikielisen räpäytyksen neroutta.

Gustavo ja Vlady käyvät baarissa dialogia, joka poukkoilee väärinkäsityksestä toiseen. Kaksikko päätyy tilaamaan tolkuttomat määrät drinkkejä, koska latvian lause ”saammeko laskun” kuulostaa vähän samalta kuin venäjän lause ”tupla-annos, kiitos”. Kun Vlady ehdottaa venäjäksi ”kohta lähdetään”, se kuulostaa samalta kuin latvian lause ”olen kaksonen”, joten keskustelu siirtyy horoskooppeihin.

Saatettakoon nyt kaikkien tietoon, että villissä idässä on lyömättömiä sananiekkoja, vaikka tämä ei suomalaisille aukeakaan. Helmiä sioille.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#6 Kodek

Kodek tekee jäätävän viileää bilemusiikkia 1980-luvun 8-bittisten konsoleiden ja kotitietokoneiden hengessä. Albumeita on jopa julkaistu retrosti disketeillä. Kasaripiipityksessä on särmää, ja terästettynä videoiden neon-roskan kanssa se muodostaa paukun, joka voi krapula-aamuna olla tappava.

Kodek on keksinyt omalle musiikilleen genren: universal ice funk.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!