Kuka, mitä saunassa veteli – 5 löylyisintä saunomisesta kertovaa kappaletta

Norlan matkalla löylyihin. Kiva kylpytakki.

Norlan matkalla löylyihin. Kiva kylpytakki.

Maailma on täynnä saunasta ja saunomisesta kertovia kappaleita. Oikeasti! Niin yllättävältä kuin se ehkä kuulostaakin.

Tuskin yllättää, että Suomessa on tehty maailman parhaat aiheesta kertovat kappaleet. Sleepy Sleepersin Kuka, mitä, häh ja Irwin Goodmanin Työmiehen lauantai ovat saunalaulujen Too Drunk to Fuck ja Blowin’ in the Wind.  Siksi ne eivät ole tässä katsauksessa mukana.

Niiden sijaan Nuorgam esittelee viisi sauna-aiheista kappaletta, joilla pääset aitoon puukiukaalla lämmitettyyn kuumaan, kosteaan ja hikiseen tunnelmaan. Tai sitten et.

Kappaleet on laitettu järjestykseen niiden synnyttämän löylyasteen mukaan. Löylyaste on laskettu salaisella kaavalla, joka paljastetaan vain saunailloissa.

5. Tricky – Hot Like a Sauna (1999)

Bristolin triphop-suuruus Tricky teki kappaleen saunomisen iloista vuoden 1999 Juxtapose-levylleen. Hot Like a Saunan äänimaailma ei kuitenkaan ole tyypillinen härmäläiselle kylpyperinteelle. Kappaleen orientalistisesti maustettu biitti ja Kioka Williamsin lauluosuudet vievät mielikuvissa lähinnä turkkilaisperäiseen löylyhuoneeseen, jossa kerrostaloasunnon sähköruoskakiuas on korvautunut eukalyptuksentuoksuista höyryä puskevalla lehmänhenkäyksellä ja pukeutumistilan kuppauspalvelu hektisellä pyllynvatkaamisella. Saunomisen päälle maistuu kylmän keskioluen sijaan tuoreeltaan kääräisty sätkä.

Myöskään Trickyn sanoituksessa saunalla ei ensisijaisesti tarkoiteta idyllistä hirsitupaa kesäisellä järvenrannalla. Sauna rinnastuu sen sijaan helvettiin, joka on tuossa ihan kulman takana, sillä naista tuli taas satutettua. (Joonas Kuisma)

Löylyaste: 28

http://www.youtube.com/watch?v=JQAJqUiBKrc

4. Sean Paul – Temperature (2006)

Mikä on sopiva lämpötila, jotta voi heittää vaatteet pois? Sean Paul tietää: ”I got the right temperature for shelter you from the storm”. Sean Paul, tuo reggaeton-villityksen huippuaikojen supertähti, tulee tietenkin Jamaikalta, jonka saunomiskulttuuri on yleisesti ottaen suomalaisille suuri arvoitus. Jenkkiykköseksi singahtanut, addiktoivasti säksättävä Temperature paljastaa kuitenkin jotain merkittävää sikäläisestä mentaliteetista yleisellä tasolla: Kuuma, kuuma, kuuma.

Katso videolta kuinka elohopea nousee lämpömittarissa. ”But down in Jamaica we give it to you hot like a sauna.” Joko sinulla virtaa hiki? (Markus Hilden)

Löylyaste: 85

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

3. Norlan ”El Misionario” – Sauna Caliente (2008)

Tässä tehdään kirjaimellisesta kuumuudesta vertauskuvallista, uimahalliin tai kerrostaloasuntoon assosioituvasta utilitäärisestä puhdistautumisen riitistä jotain edes vähän iloluontoisempaa ja eroottisempaa. Se on aina vaikeaa, kuten jokainen yrityksiin yhdistyy sauna ja seksikkyys joskus törmännyt tietää. Suomenkin historiaan mahtuu lukematon määrä turkkilaisen turistipostikortin värimaailmalla varustettuja levyn kansia ja muita kuvia, joissa alaston ihminen saunassa näyttää lähtökohtaisesti yhtä eroottisesti latautuneelta kuin alaston ihminen hankaamassa kovettunutta kantapäätään hohkakivellä. Onneksi Norlanin sauna on tosiaankin selvästi enemmän metafyysinen tila, joka realisoituu ainoastaan vihtoina ja kuumuuden hoitaa musiikki.

Sauna Caliente on parempi biisi kuin monet vuoden 2008 rakastetut reggatonit, kuten vaikka DJ Flexin Te Quiero ja lähes yhtä kova kuin Nejo y Dalmatan Just Like Sexo. (Arttu Tolonen)

Löylyaste: 85

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

2. Antero Raimo & Ovet – Nassulan saunavuoro (1995)

Kun yhtye ottaa agendakseen suomalaisen arjen pienistä ja kiireettömistä iloista laulamisen, on päivänselvää, että lauluissa päädytään ennemmin tai myöhemmin saunaan. Niinpä Antero Raimo & Ovet ovat narisuttaneet löylyhuoneen saranoita useampaankin kertaan. Niin hyvää kuin retkueen saunamatkat ovatkin aina tehneet, on kiuas sihauttanut komeimman höyrypatsaan silloin, kun yhtye on uskaltanut irrota lämminhenkisestä realismistaan ja antaa mielikuvituksen lentää komeassa kaaressa halki pesutuvan. Nassulan saunavuoro on valloittavan hilpeä pienoissatu, joka päivittää 20 vuotta sikana -saunateeman ratkisympaattiseen lastenlaulumuotoon. Tässäkin laulussa lauteilla porsastellaan täydellä sikamaisella sydämellä, mutta yhtyeen ilo on aitoa ja vailla stereotyyppisen melankolian varjoa.

Tämän pehmeämmin ei sauna voi lämmittää. Ja mikä parasta – näistä löylyistä voi nauttia myös saksaksi! (Hannu Linkola)

Löylyprosentti: 89

Kappaletta ei valitettavasti ole YouTubessa. Eikä Spotifyssä, paitsi saksaksi. Kuuntele se tästä.

1. Martti Servo & Napander – Sauna (1997)

Eräänlaisena Esson baari -estetiikan viimeisenä instituutiona toimivan Servon Martin Napandereineen olemassaolo tuskin olisi oikeutettu, jos siltä puuttuisi oodi tälle, jonkinlaisen ”yhtenäiskulttuurimme” rippeiden symbolina edelleen nököttävälle parantamis-, hiljentymis- ja hikoiluhuoneelle. Servo yhtyeineen itse edustaa saunan tavoin varsinaista Vain elämää -sektorin kansaa yhdistävää voimaa: yhä useammin olen saanut huomata, miten orkesterin riemastuttava surrogaatti-iskelmä nivoo yhteen niin Dubrovnikissa joraavat helsinkiläiset kuin maalaiskylien yökerhojen kävijät lailla vastan (vaiko vihdan?!) oksat yhteen kietovan koivunvarvun.

Siksi Sauna on juuri sitä itseään, eli saunomisen autuutta vastustamattoman lämminhenkisesti karkeloiva iskusävel, jonka höyryävä foksihumppa kertoo kutakuinkin kaiken, mitä ihmisen tulisi löylynheitosta tietää. Seikkailut koivuvastain läskeen maailmassa jatkuivat myös vuoden 2000 Hyvältä näyttää -albumilla, jolla kyseltiin, Onko saunassa puita. (Mikael Mattila)

Löylyaste: 100, mainitaanhan se jo kappaleessakin!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on sinun suosikkikappaleesi, joka kertoo saunomisesta?