Kohti supermassiivista mustaa aukkoa – kuusi syytä suunnata Super Massive -festivaaleille

Lighting Dust, jonkin superin ja massiivisen äärellä.

Lighting Dust, jonkin superin ja massiivisen äärellä.

Vallila Underground Movementin ylläpitämä Ääniwalli-klubi Helsingin Vallilan teollisuusalueella lukeutuu kuluneen vuoden kulttuuritekoihin. Tähän asti lähinnä konemusiikilla täytetty tila taipuu moneen ja asuttaa tulevan viikonlopun ajan kaksipäiväistä Super Massive -festivaalia.

Kokeellista electronicaa, raskasta rockia sekä psyke- ja metelimusiikkia ohjelmistossaan yhdistelevä minifestari luottaa kotimaisen vaihtoehtomusiikin suuriin nimiin ja sekoittaa mukaan pari Pohjois-Amerikan ja Lontoon kollegaa. Nuorgam esittelee kuusi suositustaan Super Massive -ohjelmistosta.

1# Dean Blunt

Hype Williamsinakin esiintyneen Dean Blunt & Inga Copeland -duon vuonna 2012 julkaistu albumi Black Is Beautiful oli oman ilmestymishetkensä määrittävää musiikkia: hektistä urbaanihälyä ilman narratiivia tai rakennetta. Se kuulosti salaiselta teokselta, jonka oman tietoisuuden kehittänyt suurkaupunki on säveltänyt päivästä toiseen esitettäväkseen. Vuotta myöhemmin Blunt julkaisi sooloalbuminsa The Redeemer, joka jopa ylittää Black Is Beautifulin tunnelmansa juurettomuudessa. Samalla Blunt on palannut populaarimpaan muotoon, selkeistä sävellyksistä albumikokonaisuuden koostaen, mutta hetkestä toiseen kuulija on oudon äärellä. The Redeemer on kuin Blade Runnerin maisemissa tarpovia ihmispoloja piristämään sävellettyä kvasieksoottista scifi-ambientmusiikkia, jonka valoisuuden alla piilevä pohjavire on lohduton.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

2# SINK

Logorakasta typografiaheviä Svartilta? Kolmannen albuminsa julkaissut bändi antaa ensivaikutelman alkuaikojen Robedoorista, Sunn O))):n ytimekkäämmästä versiosta tai korkeateknologisesta konseptibändistä jota Steve Albini haluaisi tuottaa äkäisenä päivänään. Mutta SINKin tyylikkäästi massoitellussa drone-metallissa kuuluu myös vanhan ajan murinaa. Jos Sleep ja Electric Wizard kutittelevat tärykalvojasi, olet valmis etenemään kaksiosaisen Holy Testament -albumin päivitetyn soundin pariin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

3# Lightning Dust

Kanadalaisduo Lightning Dustia voisi kuvailla emäyhtyeensä luomuversioksi. Vokalisti Amber Webber ja rumpali Joshua Wells ovat harpanneet kärybändi Black Mountainin suoraviivaisesta stoner-takomisesta folkahtavaan americana-popin vivahderikkaaseen maailmaan, mutta tämä on vain kiillotetun viaton pintakuva. Yllättäen taustalta kuitenkin löytyy rujoa ja hieman naivististakin electronicaa ja tummaa melodraamaa. Lähes parodispsykedeelisen Black Mountainin tavoin myös Lightning Dust tuntee hyvin menneiden aikakausien popkuvaston kliseet siinä missä Suicide ja Lou Reed tunsivat, sekä taidon niiden perverssiin yhdistelyyn kiero pilke silmäkulmassa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

4# Radiopuhelimet

Viime kesän Kuudes Aisti -keikka todisti, että Oulun kommunikaattorivanhukset rätisevät yhtä raivokkaasti kuin ennenkin. Syyskuussa julkaistu akustinen Ei kenenkään maa -albumi puolestaan sekä hämmensi että ihastutti ryhmän faneja, mutta lukeutuu joka tapauksessa vuoden parhaisiin ja omaperäisimpiin kotimaisiin levyihin. Olkoonkin, että yhtyeen paheiden repertuaari löytyy arkisuudessaan pornografian ja kiljun parista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

5# Eyvind Kang & Jessica Kenney

Diipimpää, mystissvävytteistä avantgardea lähestyy Eyvind Kangin ja Jessica Kenneyn muodostama meditatiivinen kokoonpano. Kang on punkin ja avantgarderockin parissa toiminut klassisesti koulutettu viulisti, jonka yhteistyökumppaneista löytyy muusikkoa Mike Pattonista John Zorniin. Spoken word -vokalisti Kenney on tulkinnut muun muassa John Cagen ja Morton Feldmanin teoksia. Duon Aestarium-albumi vertautuukin minimalistisessa levollisuudessaan Cagen itämaisesta filosofiasta ammentaneen kauden ensimmäisiin töihin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

6# Mika Vainio

Mika Vainio ei kaipaa esittelyjä. [Ja seuraavaksi se sitten esittelee sen… – ed. huok.] Syntetisaattorilegenda ja Pan Sonic -perustajajäsen esiintyy nykyään kotimaassa harvakseltaan. Tämän vuoden kuluessa Vainio on muun muassa keskittynyt tekemään Blast First Petite -merkille kehutun Kilo-tuplalevyn ja työstänyt Berliinissä musiikkia DIMI S -syntetisaattorille Kiasman tulevaa Erkki Kurenniemi -näyttelyä varten.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus! Tähtiportti

Ennen oli Crosby, Stills, Nash & Young, Traveling Wilburys ja Slash’s Snakepit. Nyt on Tähtiportti. Se on Suomen ensimmäinen aito superbändi, koska siinä soittavat sekä Vilunki 3000, Jessen Stiletti-Ana sekä Reverend Bizarren Hynninen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Super Massive -festivaali Helsingin Ääniwalli-klubilla 18.–19.10.