Popklassikot 1984

#25 Killing Joke – Eighties

Killing Joke, huumorin ystäviä.

Killing Joken laulaja Jaz Coleman vietti vuoden 1982 pitkälti Islannissa tutkien okkulttia. Yhtye oli tauolla kolmannen levynsä jälkeen, eikä tulevaisuus näyttänyt mitenkään todennäköiseltä. Kaksi vuotta myöhemmin Killing Joke onnistui jopa nousemaan singlelistoille – harvat osasivat odottaa sitä yhtyeeltä, jonka raivokas tyyli ei 1980-luvun alussa tehnyt minkäänlaisia kompromisseja.

Eighties julkaistiin vuonna 1984 ensimmäisenä singlenä new wave -vaikutteiselta Night Time -albumilta (1985). Se toimii vedenjakajana yhtyeen aiemman ja myöhemmän tuotannon välillä. Kappaleen suoraviivainen aggressio poikkeaa selvästi levyn muista kappaleista, joissa tanssittavia elementtejä riittää. Unohtumaton aloitusriffi ja hyökkäävä rytmi onnistuvat silti – ehkä albumikontekstin takia – olemaan oudon tanssittavia. Rumpali Paul Ferguson sanoikin pitävänsä yhtyeensä materiaalia tanssimusiikkina. Piti kappaletta tanssittavana tai ei, Eighties ei neljän minuuttinsa aikana päästä otettaan irti kuuntelijan kurkusta.

Kappaleen energialatauksen yllä riehuva Jaz Coleman ei pidä laulussa käsiteltävästä vuosikymmenestä ollenkaan, mutta tyytymättömyydessä kytee silti päättäväisyys selvitä seuraavalle vuosikymmenelle, tai minne tahansa muualle:

”Eighties – I’m living in the eighties
Eighties – I have to push, I have to struggle
Eighties – Get out of my way, I’m not for sale no more
Eighties – Let’s kamikaze ’til we get there”

Kappaleen lyriikka ei osoita sormeaan kotimaansa konservatiiveja kohtaan, vaan maalaa vuosikymmenen jaksoksi, jossa päivät kuluvat juoksemiseen ja yöt tanssiin, vastoinkäymisten ollessa kaikkialla. Colemanin ohimenevä, kiehtovan epäselvä julistus rakkaudestaan joko tulevaa rotua tai kappaleessa selkeämmin esiintyvää juoksuteemaa kohtaan (”I’m in love with the coming race”) tuntuu selvältä suunnanmuutokselta, kummankin tulkinnan luodessa tahtomattaan symboliikkaa siitä, kuinka yhtyeen vaikeimmat vuodet olivat jo ohitse. Night Time -albumi ja eritoten sen toinen single, Love Like Blood, todistivat tämän seuraavana vuonna.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Vaikka Eighties menestyi parhaiten brittilistoilla, muuan Kurt Cobain piti kuulemastaan niin paljon, että lainasi kappaleen bassomelodian lähes suoraan Nirvanan Come as You Areen. Killing Joke ei tästä tribuutista ilahtunut, mutta vuonna 1992 nostettu oikeusjuttu oli Cobainin kuoleman aikaan jo unohdettu kummassakin leirissä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus II!

Jos Eighties tunnetaan varsin hyvin Kurt Cobainin imitoimana, samankaltaisuus kolme vuotta aiemmin ilmestyneen The Damnedin kappaleen Life Goes On kanssa on myös huomiota herättävä. Killing Joken jäsenet eivät myönnä olleensa tästä tietoisia.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!