Keskustelun taito – 10 oleellista dialogiduettoa

Tämän dialogidueton olisin halunnut kuulla: Platon ja Sokrates.

Dialogi, keskustelu, vuoropuhelu. Kutsuit sitä sitten millä nimellä tahansa, on tämä kahden ihmisen välillä tapahtuva sanojen ja ajatusten, miksei elekielenkin vaihto ollut aina keskeinen osa ihmisyyttä.

Me puhumme toisillemme, jotta tulisimme ymmärretyiksi. Silti juuri vuoropuhelu toimii myös väärinkäsitysten, loputtomien tulkintojen ja puhtaan tarkoitushakuisen vittuilun kanavana. Tästä syystä dialogi on myös popmusiikin herkullinen elävöittäjä ja suurien tunteiden risteyskohtien viitoittaja. Parhaiten tämä käy tietysti ilmi duetoista, joissa esittäjät osoittavat sanansa toisilleen.

Osoitettakoon tämä väite todeksi kymmenen erinomaisen dialogi-dueton voimin, joista yhdessä esiintyy jopa puhtaasti dialogin vuoksi luotu hahmo.

#10 Kate Bush & Elton John – Snowed In At Wheeler Street

Aloitetaan kevyesti dialogia annostelevalla, muttei missään nimessä kevyellä mestariteoksella. Kate Bushin 50 Words for Snow -albumin ehkä hienoin kappale rakentaa tarinan, jossa toisensa yhä uudelleen löytäneet ja menettäneet kertojat kuljettavat kuulijan syvälle vuosisatoja kattavaan rakkaustarinaan.

#9 Iggy Pop & Kate Pierson – Candy

Jatketaan rakkauden, menetettyjen vuosien ja jälleennäkemisen teemalla. Iggyn ja B-52’s-yhtyeen Katen keskustelussa tuntuu välimatkan riipivyys ja vimmainen kaipuu. Vuoden 1990 hienoimpia singlejulkaisuja.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#8 Kike Elomaa & Juha Vainio – Nouseeko jo sullakin?

Nyt on menoa ja meininkiä. Kyseessä ei ole ainoastaan kotimainen dialogi-duetto, jolla esiintyy nykyinen kansanedustaja, vaan myös penkkipunnerrusta käsittelevä lyyrinen taidonnäyte.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#7 The Human League – Don’t You Want Me

Ei ehkä yllättävin valinta, mutta ei tätä kahden toisistaan eroavan kertomuksen luomaan draamaan perustuvaa nerokasta pop-helmeä voi jättää listalta pois.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#6 Leevi & The Leavings – Onnelliset

Korkealentoisten tunnepurkausten ja runollisten vuoropuhelujen rinnalle tarvitaan arkiromantiikkaa ja nasevaa sanailua. Kai kodinkoneistakin on välillä hyvä laulaa, ovathan ne avain yhteiseen onneen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#5 Lush & Jarvis Cocker – Ciao!

Joskus on raskasta ja vituttaa. Silloin on hyvä vähän tuuletella tunteita ja antaa esimerkiksi epäonnisesti päättyneen parisuhteen toisen osapuolen kuulla kunniansa. Herkullisinta homma on silloin, kun molemmat avautuvat oikein huolella, kuten tässä tilityksen hillittyyn popsointiinsa kietovassa dialogitykityksessä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 Positive K – I Got A Man

Hyvä dialogi voi olla myös teatraalisuuden nimissä tehty huijaus. Positive K:n eli Darryl Gibsonin I Got A Man antaa videollaankin ymmärtää, että kyseessä on naisen ja miehen seksuaalisviritteinen verbaali-peitsenvääntö, mutta todellisuudessa Gibson räppäsi dialogin molemmat osuudet itse ja loi kappaleen naisäänen studiokonstein.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#3 Nancy Sinatra & Lee Hazlewood – Jackson

Dialogiduettojen kiistaton klassikko. Videotaan myöten rautaista vuoropuhelua ja elekieltä sisältävä Jackson näyttää, miten erimielisyyksistä ja ylpeydestä syntyy herkullista draamaa. Leen menojalkaa vipattaa, mutta Nancy näkee tämän suunnitelmien heikot kohdat ja antaa samalla mitalla takaisin. Unohtaa ei sovi myöskään Carolan ja Lasse Mårtensonin suomenkielistä versiota.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#2 R. Kelly & Usher – Same Girl

Tästä dialogi-duetoissa puhtaimmillaan on kyse: draamasta, jännitteistä ja yllätyksistä jotka kaikki kumpuavat kahden toisiaan komppaavan artistin vuoropuhelusta. Kyllähän nyt jokainen voi samaistua siihen fiilikseen kun unelmien kumppani paljastuukin parhaan kaverisi kanssa pelehtineeksi pelailijaksi. Näin niitä dramaturgisia avainteoksia tehdään.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#1 Michael Jackson & Paul McCartney – The Girl Is Mine

Klassikko, jossa kaksi popin suurmiestä kohtaa mestarillisesti kerrotussa tarinassa. Yhtä aikaa hauska, leikkisä, aidosti viattoman, mutta kuitenkin tarkkaan harkitun oloinen nerokkuuden tiivistymä, häikäisevä timantti romanttisen pop-kerronnan kruununjalokivien joukossa. Popin kuningas kertoi kappaleen ilmestymisen jälkeen, että koko kappale melodioineen ja sanoineen ilmestyi hänelle unessa. Ehkä juuri siksi kappaleessa on niin harmonisen soljuva ja aseista riisuvan leppoisa tunnelma, vaikka se rakkauden taistelukentällä käytävää väittelyä kuvaakin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!