Johdatus Pere Ubun Fontana Recordsin kauteen

Pere Ubu vuonna 1988.

Pere Ubun historia koostuu useasta kaudesta. Ensimmäinen, klassinen kausi käsittää levyt Modern Dancesta (1978) Song of the Bailing Maniin (1982), jos kokoelmia ja livejä ei lasketa. Fontana Recordsin vuodet pitävät sisällään levyt The Tenement Yearista (1988) Story of My Lifeen (1993) ja moderni aikakausi Raygun Suitcasesta (1995) Long Live Pere Ubu!:n (2009).

Kun puhutaan bändin legendasta, silloin kyseessä ovat yleensä klassisen tai historiallisen periodin levyt. Kriitikoiden listoilla keikkuvat Dub Housing tai The Modern Dance. Fontana-vuodet ja moderni Pere Ubu ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Itse tutustuin bändiin Fontana Recordsille julkaistujen levyjen kautta, ja vielä sen romuluisimman ja kaoottisimman, eli The Tenement Yearin. Se löytyi Fennica Kettusen alelaarista vuonna 1991. Tämä Fontana-aikakausi, ja etenkin David Thomasin holtiton vetopasuunan soitto sekä bändin seikkailut kirkasotsaisen popsoundin parissa tulevat aina olemaan lähellä sydäntäni.

Nyt käymme läpi Pere Ubun Fontana-aikakauden parhaat kappaleet, koska niiden parissa kasvoin ihmiseksi, jonka mielestä yhtyeen alkuaikoina sen omalla Hearpen-merkillä julkaistu Final Solution on yksi maailman parhaita rock-biisejä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Pere Ubu – Oh Catherine

Se, ettei tästä tullut suuren suurta hittiä on mystinen juttu. Loistava pop-sävellys, hieno tuotanto ja esitys. Sopii kaikkien maailman trubaduurien esittämäksi vähintään yhtä hyvin Everybody Hurts. Tässä on jotain röyhkämäistä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Pere Ubu – Love Love Love

Kadonnut indiediscohelmi. Terveisiä Tampereelle ja levy haltuun!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Pere Ubu – Breathe

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Pere Ubu – Breathe (Night Music -ohjelmassa)

Tässä on hieno ison maailman soundi, ehkä hitunen sitä AOR:ääkin mukana. Kitarariffittelyn maukkaus teki vaikutuksen jo pienenä. Bonuksena David Sanbornin kaljasponssin avulla vetämä musiikkiohejlma. David Thomas on syntynyt keulahahmoksi.

http://www.youtube.com/watch?v=I5ZFq2HtPYY

Pere Ubu – Worlds in Collision

Tähän biisiin kannattaa tutustua kokoamallani Spotify-listalla. Tällä keikalla olin itse, mutta olen aika varma että se markkinointiin David Thomasin soolokeikkana. En siis tiennyt todistavani Pere Ubua toiminnassa. Voi tietysti miettiä, mikä ero niiden välillä on…

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Pere Ubu – We Have the Technology

Rakastan tätä kertsiä.

Pere Ubu – Waiting for Mary

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Pere Ubu – Waiting for Mary (Night Music -ohjelmassa)

Tässä on jotain pohjattoman kasaria, varsinkin videossa, ja kertsi toimii kuin häkä. Bonus beatsinä sama biisi David Sanbornin AOR-fonilla kuorrutettuna.

Muutamaa klassikkoraitaa, kuten Mirror Man, ei YouTubesta löytynyt. Niistä voi nauttia tällä soittolistalla.


Jos et saanut tarpeeksi Pere Ubua, siirry small talk -haastatteluumme: vieraana Pere Ubun David Thomas.