Iki-ihana Phil Collins A:sta Z:aan

Rumpalin kädet muodostavat kirjaimen. Onko se a? Onko se i?

Phil Collins on yksi popkulttuurin suuria mysteerejä. Miten lyhyestä ja kaljuuntuvasta rumpalista tuli 1980-luvun suosituin sooloartisti ja yli 100 miljoonaa levyä maailmanlaajuisesti myyneen, sangen harvalukuisen jengin jäsen? Vieläpä sellaisen joka on myynyt yli 100 miljoonaa sekä sooloartistina että bändin olennaisena jäsenenä. Heitä on vain kolme: Phil, Michael Jackson ja Paul McCartney. Kaiken tämän lyhyehkö rumpali teki ulkonäköfiksoituneella 1980-luvulla, vuosikymmenellä jolloin esimerkiksi Andie McDowellista ei olisi koskaan voinut tulla elokuvatähteä.

Collins vei entisen progebändin Genesiksen pop-listojen huipulle laulaja Peter Gabrielin lähdettyä soolouralle. Hänen oma soolouransa on ollut kulkua voitosta voittoon ja sitä kautta uskomattoman menestyväksi elokuvasäveltäjäksi ja Disney Legend-tunnustuksen vastaanottajaksi.

Miten tässä näin kävi?

Ei aavistustakaan, mutta ehkä tämän luettuasi sinulla on asiasta teoria. Ehkä vastaus löytyy aakkosista.

A niin kuin Against All Odds (Take a Look at Me Now), yksi historian hienoimpia elokuvajohdannaisia powerballadeja.

http://www.youtube.com/watch?v=PW71En5Pa5s&feature=related

B niin kuin Buster, jossa Phil näytteli junaryöstäjä Buster Edwardsia. Buster oli Philin ensimmäinen aikuisiän rooli.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

C niin kuin CR-78. Rolandin klassikkorumpukone soittaa muun muassa In the Air Tonightin peruskompin. Tässä Phil esittelee miten myös Hand in Hand rakentuu CR-78:n päälle.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

D niin kuin Duke eli Genesisin ensimmäinen levy joka meni brittilistan ykköseksi. Yhdysvalloissa levyn korkein listasijoitus oli 11. Duke äänitettiin Abban Polar-studiossa Tukholmassa.

E niin kuin ero. Philillä on kolmas vaimo menossa. Ero kanadalaisesta Andrea Bertorellistä inspiroi miehen tekemään Face Value -levyn. Pariskunnalla on yksi poika ja yksi adoptoitu tytär. Jill Tavelmanin kanssa Phil oli naimisissa vuodesta 1984 vuoteen 1996. Heillä on yksi tytär. Orianne Ceveyn kanssa Phil avioitui vuonna 1999 ja heillä on kaksi poikaa.

F niin kuin Face Value, Philin kriittisesti arvostetuin levy ja ensimmäinen soolo, jolla hän potee vahvasti ikävää avioeroaan. Levy sisältää tyylejä laidasta laitaan, intialaisvaikutteisesta fuusiojazzista afroiluun ja kevyt-funkkin sekä huikeaan Beatles-versiointiin. Levy oli valtava menestys vuonna 1981.

G niin kuin Grand Theft Auto: Vice City Stories, jossa voi In the Air Tonight -tehtävän läpäistyään ostaa 6 000 dollarin hintaisen lipun Phil Collins -konserttiin ja nauttia täysin rinnoin, kun polygoni-Phil vetää kyseisen biisin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

H niin kuin Hello, I Must Be Going, Philin väliinputoajalevy, joka ei ole yhtä taiteellisesti onnistunut tai kriittisesti arvostettu kuin Face Value eikä yhtä suosittu kuin valtavaksi hitiksi noussut No Jacket Required.

I niin kuin In the Air Tonight eli yksi popin historian yllättävimpiä ja hienoimpia globaaleja megahittejä.

http://www.youtube.com/watch?v=b5C4N7UwVS4

J niin kuin Howard Jones. Phil tuotti hittibiisi No One Is to Blamen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

K niin kuin katumus. Uudemmissa haastatteluissa Phil on ilmaissut katumusta pidemmälle vietyjen huumoripläjäystensä johdosta, joihin oletan esimerkiksi tämän kuuluvan:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

L niin kuin Live Aid, jossa Phil soitti oman konsertin kahdella eri mantereella ja lisäksi rumpuja Led Zeppelinin sekä Eric Claptonin taustalla ja törmäsi Concordessa kahden mantereen väliä lentäessään Cheriin.

M niin kuin Mama, jossa Phil vetää yhden popin komeimmista laulusuorituksista ja joka on huippuluokan freudilaista potemista, kuten Policen Mother. Vai mitä sanotte kertojasta, joka kutsuu lempiprostituoituaan äidiksi? Joskus sikari on niin paljon muutakin kuin vain sikari.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

N niin kuin numero yksi! Philillä on seitsemän jenkki- ja kolme brittiykköstä. Sinkkuja siis. On harvinaista, että brittiartistilla on enemmän listahittejä Yhdysvalloissa kuin Britanniassa.

O niin kuin Oliver!, jossa lapsinäyttelijä Phil esitti Artful Dodger -hahmoa. Mockney kuuluu yhä miehen bravuureihin näyttelijänä. Philin vaikutus esimerkiksi Jamie Oliveriin on ollut valtava.

P niin kuin paratiisi, josta Phil laulaa hittibiisissään.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Q niin kuin Queen, jonka taustalla Phil soittaa kuningatar Elisabethin 40-vuotista taivalta Englannin valtaistuimella juhlittaessa. Roger Taylorin, Brian Mayn ja Will Youngin laulusuoritukset taltioinnilla ovat niin vaikeaa kuunneltavaa, että katsokaa mieluummin Tony Iommin ja Ozzy Osbournen kanssa taltioitu Paranoid samasta tilaisuudesta.

http://www.youtube.com/watch?v=2vyDLXbKGQU

R niin kuin Ronald Reagan, jolla on aika suuri rooli Genesiksen loistavan Land of Confusionin vähintään yhtä loistavalla videolla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

S niin kuin Sussudio, massiivisen No Jacket Required -albumin ensimmäinen single ja kunniakasta jatkoa hölynpölykoukkua hyödyntävien hittibiisien perinteelle. Patrick Batemanin ja monen oikeankin ihmisen lempikappale Philin tuotannosta. Videolla heilumassa myös maailman makeimman näköinen basisiti Leland Sklar, joka ei soita biisillä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

T niin kuin terveysongelmat. Vuonna 2000 Phil menetti kuulonsa infektion seurauksena. Monien brittiläisiin musiikkilehtiin kirjoittavien miespuolisten toimittajien harmiksi kuulo palasi. Vuonna 2009 Philin yläselän nikamia täytyi korjata kirurgisin keinoin, koska Genesis-kiertueen aikana alkaneet vaivat haittasivat käsiä siinä määrin, ettei rumpujen soitto ollut mahdollista.

U niin kuin Uzi Lover, Brass Eye -sarjan rap-satiiri, jonka kertsi on pöllitty Phil Collinsin ja Philip Baileyn Easy Loverista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

V niin kuin veropakolaisuus. Phil viettää eläköitymispäiviään Sveitsissä. Mutta tiedot hänen eläköitymisestään ovat hyvin ristiriitaisia.

W niin kuin Stephen Bishopin Walking on Air, jonka Phil tuotti. Täydellisesti amerikkalaiseen kuvavirtaan sopivan biisin ainoa heikkous on, ettei se soinut elokuvassa, jossa näyttelee John Cusack, Emilio Estevez tai Molly Ringwald.

http://www.youtube.com/watch?v=nPwmsBfZkak

X niin kuin Brand X, fuusiojazzorkesteri, jossa rumpuvirtuoosi-Phil pääsi soittamaan pahoja kikkelifillejä 1975–1980 ja 1992–1999.

Y niin kuin Paul Young, jonka kanssa Phil vetäisi tämän soul-medleyn vuonna 1987. Toisella olisi tukkaa vaikka toiselle jakaa…

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Z niin kuin Zeppelin. Live Aidin keikka oli hirveä. Jimmy Pagen mielestä ongelma oli rummuissa (Phil Collins ja Tony Thompson), Philin mielestä Pagessa.